Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

In het kort

Op de afdeling cardiologie treft u patiënten die problemen ervaren met het hart- en vaatstelsel. Dit kan zijn na OK, acute problematiek en/of chronische aandoeningen. Als fysiotherapeut begeleiden wij u bij het herstel, dit is gericht op zowel het ademhalingsstelsel en mobiliteit.

Wat is het

Op de afdeling cardiologie behandelen wij verschillende soorten cardiale klachten.

Veel voorkomende klachten zijn:

  • Hartinfarct
  • Hartritmestoornissen
  • Hartklepoperatie
  • ICD of pacemaker plaatsing
  • Hartfalen
  • Myocarditis/endocarditis
  • Reanimatie na hartstilstand

Behandeling

De fysiotherapeut wordt op aanvraag van de cardioloog in consult gevraagd. Vaak is dit als de cardioloog de situatie stabiel genoeg vindt om rustig weer op te gaan bouwen.

Wij als fysiotherapeuten kijken samen met u wat weer nodig is om goed te kunnen functioneren. We stellen samen met u een hulpvraag op en de doelen die u uiteindelijk weer wilt bereiken. Op de afdeling gaan we samen met u oefenen om weer in beweging te komen en u hierin binnen de grenzen uit te dagen. Daarnaast kunnen er verschillende ademhalingstechnieken met u worden geoefend ter ondersteuning.

Hoe gaat het verder?

Het is aan te raden om bij thuiskomst langzaam de loopafstand en conditie weer op te bouwen. Hierbij adviseren we hartrevalidatie, echter gaat deze niet gelijk van start. Tijdens hartrevalidatie werk je samen met anderen aan je herstel. Je leert je grenzen opnieuw kennen met sport en spel. Daarnaast krijg je tips voor een gezonde leefstijl en leer je omgaan met emoties en onzekerheid.  Heeft je cardioloog niets verteld over hartrevalidatie? Vraag er gerust zelf om.

Meer informatie