Adrz

Deze folder geeft u informatie over abcesdrainage. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Deze folder geeft u informatie over de voorbereiding, het inbrengen en de nazorg van een abcesdrainage.

U bent door uw behandelend arts doorverwezen voor het inbrengen van een abcesdrain op de afdeling Radiologie van Adrz. Uw behandelend arts heeft met u het doel van het plaatsen van een abcesdrain besproken.

Abcesdrain

Een abcesdrain wordt geplaatst wanneer u een abces heeft welke gedraineerd dient te worden. Een abcesdrain is een slangetje dat in de buik wordt geplaatst en ervoor zorgt dat het abces wordt gedraineerd. De drain wordt op zijn plaats gehouden door middel van een krul aan het einde van de drain en de drain wordt op de huid vastgezet. Op de drain wordt een opvangzak aangesloten, zodat het abcesvocht door de drain in de opvangzak loopt. De procedure wordt uitgevoerd op de afdeling Radiologie door een radioloog met assistentie van een radiologisch laborant of een doktersassistent.

Van tevoren melden

Het is belangrijk dat u ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact opneemt met uw behandeld arts en de afdeling radiologie als u:

  • een antistollingsmiddel (bloedverdunner) gebruikt. Bijvoorbeeld sintrom, marcoumar, xarelto, pradaxa, clopidogrel;
  • last heeft van allergieën;
  • zwanger of mogelijk zwanger bent.

De dag van de behandeling

Voorbereiding

Eten en drinken
Bij het plaatsen van een abcesdrain dient u twee uur voorafgaand aan het onderzoek nuchter te zijn. Dit wil zeggen niet eten, drinken en/ of roken. Ook mag u op de dag van de procedure geen vette, zwaar verteerbare maaltijden gebruiken.

Medicatie
Uw medicijnen kunt u op de normale manier en tijdstippen innemen, tenzij anders met u is afgesproken. Overleg als u twijfelt over het innemen van medicijnen met uw behandelend arts. Het gebruik van medicatie met betrekking tot antistolling/ bloedverdunning dient afgestemd te worden met uw behandeld arts. Deze medicatie moet mogelijk tijdelijk gestopt worden.

Kleding
Trek kleding aan waarin u zich goed kunt bewegen en die u makkelijk uit en aan kunt trekken. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.

Opname

Voor deze procedure wordt of bent u reeds opgenomen in het ziekenhuis. Dit is noodzakelijk voor een juiste voorbereiding en nazorg van het onderzoek. Indien u nog niet bent opgenomen ontvangt u hierover bericht van het Opnameplein.

Voorbereiding op verpleegafdeling

De verdere voorbereidingen voor de behandeling worden met u besproken door een verpleegkundige van de afdeling.

Verloop behandeling

De verpleegkundige brengt u naar de afdeling Radiologie. Voordat de behandeling begint, legt de medewerker van de radiologie u uit wat er gaat gebeuren. Uiteraard kunt u altijd vragen stellen als u iets niet begrijpt.

De behandeling wordt uitgevoerd door de radioloog en de laborant of doktersassistent assisteert hem hierbij.

Tijdens de behandeling ligt u in verschillende posities. Meestal ligt op uw rug of half op uw zij, een enkele keer op uw buik. Tijdens de behandeling is het van belang dat u goed stilligt. Vervolgens bepaalt de radioloog met echografie waar er geprikt zal worden. Hierna wordt de huid gedesinfecteerd en komt u onder steriele doeken te liggen. Tevens krijgt u een plaatselijke verdoving. Met behulp van de echo (of CT-scan) wordt de buik aangeprikt.  Als de naaldpunt zich op de juiste plaats bevindt, wordt een draad en vervolgens een drain geplaatst. Daarna wordt de drain vastgehecht en zorgvuldig vastgeplakt.

Duur van de behandeling
De behandeling duurt ongeveer dertig minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling haalt de verpleegkundige van de afdeling u op en brengt u terug naar de afdeling. Op de afdeling vinden diverse lichamelijke controles plaats. Tevens krijgt u bedrust. Hierover wordt u nader ingelicht door de verpleegkundige van de afdeling. Uw behandelend arts is verantwoordelijk voor het vervolgtraject.

Wanneer contact opnemen na onderzoek?
Neemt u contact op met uw behandelend arts of huisarts indien:

  • het wondje van de drain er rood uitziet en pijnlijk aanvoelt;
  • u koorts heeft of hevige pijn krijgt.

Uitslag
Indien nodig wordt er een vervolgafspraak voor u bij uw behandelend arts gepland.

Complicaties

Geen enkel onderzoek/behandeling is zonder risico’s. Ernstige complicaties doen zich zelden voor. Complicaties worden door de aanvragend arts en radioloog met u besproken.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Radiologie via 088 125 43 60. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact op met de afdeling Radiologie.

Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.