Anonieme patiëntenregistratie
Wij gaan altijd zorgvuldig om met uw persoonsgegevens en medische gegevens. Toch zijn er situaties waarbij het fijn is als uw privacy extra wordt beschermd zodra u bij ons binnenkomt. In dat geval kunt u vragen om uw EPD anoniem te maken. Dit heet anonieme patiëntenregistratie. In deze folder leest u:
- Hoe wij omgaan met uw persoonlijke en medische gegevens.
- Wat het betekent als uw patiëntendossier anoniem is.
- Hoe u uw patiëntendossier anoniem kunt laten maken.
- Hoe u uw anonieme patiëntenregistratie ongedaan kunt maken.
Hoe gaan wij om met uw persoonlijke en medische gegevens?
Al onze medewerkers zijn verplicht om uw privégegevens vertrouwelijk te behandelen. Uw EPD wordt alleen gebruikt als dit noodzakelijk is voor uw behandeling of daarmee te maken heeft.
Wat betekent het als uw EPD door labeling anoniem is?
Het anoniem maken van uw patiëntendossier betekent het volgende:
- Uw gegevens zijn alleen terug te vinden met uw patiëntnummer.
- Uw gegevens zijn niet meer te vinden op uw naam en/of geboortedatum (NAW-gegevens). Uw EPD krijgt het label ‘Anoniem’. Indien u toestemming heeft gegeven aan een andere zorginstelling bent u daar niet anoniem geregistreerd en zult u dat ook daar, indien gewenst, aan moeten geven. Deze registratie geldt alleen binnen Adrz.
Hoe kunt u uw EPD anoniem laten maken?
- Meld u aan bij de receptie van Adrz en geef aan dat u uw EPD anoniem wilt laten maken. Neem hierbij altijd een geldig legitimatiebewijs mee ter controle.
- Een medewerker van Medisch Maatschappelijk Werk binnen Adrz neemt contact met u op om uw keuze om uw patiëntendossier anoniem te laten maken te bespreken. Als u bij uw opname onder een alias vernoemd wilt worden, bespreek dit dan ook met een medewerker van Medisch Maatschappelijk Werk.
- U krijgt uw patiëntnummer, als u deze nog niet heeft.
- Geef uw patiëntnummer door aan uw huisarts. Verblijft u in een instelling? Geef het dan ook aan hen door.
- Bewaar uw patiëntnummer op meerdere plaatsen zodat u het niet kwijt kunt raken.
Let op: na deze registratie moet u altijd zelf uw patiëntnummer meenemen naar Adrz. Ook als (polikliniek) medewerkers naar uw naam en geboortedatum vragen, bijvoorbeeld voor het maken van een nieuwe afspraak, moet u uw patiëntnummer hier ook altijd bij vermelden.
Hoe kunt u uw anonieme patiëntenregistratie ongedaan maken?
U kunt er altijd voor kiezen om uw EPD weer zichtbaar te maken. Dit doet u door contact op te nemen met Medisch Maatschappelijk Werk. Vraag telefonisch via de receptie naar Maatschappelijk Werk. Zij zorgen ervoor dat uw patiëntendossier weer op uw naam en/of geboortedatum te vinden is.
Belangrijke informatie
- Bij het anoniem maken van uw patiëntendossier verdwijnt uw naam niet volledig uit uw patiëntendossier. Deze blijft zichtbaar binnen het patiëntendossier en op overzichten, zoals op poliklinische afspraken. De registratie is dus geen volledige afscherming van uw gegevens.
- Onze spoedeisende hulp (SEH) moet indien noodzakelijk uw gegevens snel kunnen raadplegen. Daarom is de SEH uitgesloten van deze registratie en kunnen uw patiëntgegevens op de SEH zo nodig ook op naam en/of geboortedatum en of BSN worden opgezocht.
- Het label heeft geen invloed op de manier waarop de medische gegevens van uw behandeling worden vastgelegd in uw patiëntendossier.
Heeft u na het lezen van de folder nog vragen? Neem dan contact op met de receptie van Adrz via 088 125 00 00 en vragen naar de behandelend arts of de polikliniek.