Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over prostaatkanker. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Er is bij u prostaatkanker vastgesteld. Er is een team van zorgverleners betrokken bij de zorg voor patiënten met prostaatkanker. Zij zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van prostaatkanker. De werkwijze van dit team is erop gericht zo snel mogelijk alle benodigde informatie te verzamelen om het juiste behandelplan aan u te kunnen voorleggen. Vaak is het nodig om extra onderzoeken in te plannen. De uroloog, internist-oncoloog, radioloog, radiotherapeut, nucleair geneeskundige, patholoog en de verpleegkundig specialist werken nauw samen, waardoor een goed doordacht behandelplan aan u wordt voorgelegd. Het Adrz is onderdeel van het Anser Prostaatnetwerk en er vindt wekelijks laagdrempelig overleg plaats. www.anserprostaatcentrum.nl

In Nederland krijgen ongeveer 12.000 mannen per jaar de diagnose prostaatkanker. Dit betekent dat ongeveer één op de negen mannen de diagnose prostaatkanker krijgt voor zijn tachtigste levensjaar. De meeste mannen, ongeveer 88%, zijn zestig jaar of ouder. Ruim 10% van de mannen met prostaatkanker krijgt de diagnose op een leeftijd onder de zestig jaar. Vaak hebben patiënten weinig klachten en komt de prostaatkanker aan het licht bij een controle van de PSA-waarde van het bloed.

Zorgverleners Urologie

Hoofdbehandelaar

Over het algemeen zijn de urologen J.J.P. Jaspars of E. Planken uw hoofdbehandelaars. Ook M. Forouzanfar en E. van Dongen zijn werkzaam op de poli Urologie. De artsen vervangen elkaar bij afwezigheid. Indien u behandeld dient te worden door de radiotherapeut of de internist-oncoloog dan zullen zij tijdelijk op het moment van behandeling de hoofdbehandelaar zijn.

Casemanager

I. Smit is verpleegkundig specialist met als aandachtsgebied urologische oncologie. Wanneer er bij u prostaatkanker is vastgesteld, is zij uw casemanager en aanspreekpunt. Nadat u in een gesprek met de arts de diagnose heeft gekregen, wordt zij ingeschakeld. Als zij op dat moment aanwezig is, kunt u direct kennismaken en anders wordt u op korte termijn door haar gebeld of u krijgt een afspraak. Voor al uw vragen over uw behandeling kunt u bij haar terecht. Zij werkt nauw samen met de artsen die betrokken zijn bij de behandeling van prostaatkanker. Daarnaast ziet zij erop toe dat de afspraken goed op elkaar zijn afgestemd en dat het hele proces van diagnostiek en behandeling of eventuele doorverwijzing en controle vlot verloopt. I. Smit is aanwezig op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag (om de week). U kunt haar bereiken via i.smit@adrz.nl of 06 13 13 37 64.

Beeldvorming

Soms is het nodig om aanvullende onderzoeken te verrichten. Dit wordt gedaan om te kunnen beoordelen of de kanker beperkt is tot de prostaat of dat er uitzaaiingen zijn. Vaak gebeurt dit door middel van een MRI-scan of een PET-CT-scan met gallium 68 PSMA. Een enkele keer volstaat een botscan.

MRI-scan prostaat

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Bij dit onderzoek worden met behulp van een magnetisch veld en radiogolven afbeeldingen van uw lichaam gemaakt. Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstraling. Dit onderzoek kan zowel in Goes als in Vlissingen plaatsvinden. Lees voor dit onderzoek de folder door. Wees u ervan bewust dat u na het onderzoek niet zelf mag autorijden.

PET-CT-scan met gallium 68 PSMA

Een PET-CT-onderzoek is een gecombineerd onderzoek. Een PET-scan (Positron Emissie Tomografie) wordt uitgevoerd met een licht radioactieve stof, in dit geval gallium 68 PSMA. Na toediening van een radioactieve vloeistof kunnen we met een camera een scan van uw lichaam maken. Bij dit onderzoek wordt een kleine hoeveelheid van een radioactieve stof ingespoten. Deze stof verspreidt zich over de weefsels. Meer informatie vindt u hier. U wordt geadviseerd deze informatie goed te lezen. Het onderzoek wordt uitgevoerd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde in Adrz Goes, route 15.

Multidisciplinair overleg (MDO)

Indien prostaatkanker is vastgesteld wordt uw situatie, als alle uitslagen van de onderzoeken bekend zijn, besproken met het eerder genoemde behandelteam in een multidisciplinair overleg (MDO) wat elke woensdagmiddag plaatsvindt. Aan de hand van de uitslag van weefselonderzoek en eventuele verdere onderzoeken wordt met elkaar een beleid vastgesteld. Dit kan een afwachtend beleid zijn, actief volgen of een daadwerkelijke behandeling in de vorm van bestraling, operatie, hormonale behandeling of chemotherapie. Het kan ook een combinatie van voorgaande behandelmogelijkheden zijn. Een korte uitleg van de behandelmogelijkheden vindt u verderop in deze folder.

Gezamenlijk spreekuur na het MDO

Na het MDO wordt u op de poli Urologie terug verwacht en zullen de uitslagen en het behandelplan met u worden besproken. U ziet dan de uroloog en/of de verpleegkundig specialist. Indien nodig krijgt u op zo kort mogelijke termijn een afspraak met de radiotherapeut (bestralingsarts) of de internist-oncoloog. We adviseren u om naar deze afspraken iemand mee te nemen uit uw naaste omgeving. Wij hebben er geen bezwaar tegen als u het gesprek wilt opnemen met behulp van bijvoorbeeld uw smartphone of andere apparatuur. Onderaan deze folder heeft u de mogelijkheid eventuele vragen die u heeft te noteren, deze kunt u meenemen en tijdens het gesprek bespreken. Nadat deze afspraken hebben plaatsgevonden met ondersteuning van folders, bent u in staat om samen met de uroloog/verpleegkundig specialist een keuze in uw behandeling te maken.

Behandelmogelijkheden

De wijze van behandelen is van meerdere factoren afhankelijk, onder andere de hoogte van de PSA-waarde, de Gleason score, de grootte van uw prostaat, maar ook uw leeftijd en algehele conditie zijn voor het opstellen van een behandelplan van belang. Prostaatkanker hoeft niet altijd (direct) behandeld te worden. Er kan in overleg met u gekozen worden (nog) niet te behandelen, maar om waakzaam/actief af te wachten.

In veel situaties mag u als patiënt zelf kiezen welke behandeling het beste bij u past. Er zijn verschillende websites die behulpzaam kunnen zijn bij het maken van een keuze voor een behandeling. Bij Adrz wordt gebruik gemaakt van de prostaatkankerkeuzehulp. Indien dit op u van toepassing is zult u hier een aparte folder van ontvangen.

Active surveillance

Dit is geen behandeling, maar actief afwachten. Het houdt in dat er op gezette tijden een controle van de PSA-waarde wordt gedaan. Tevens wordt regelmatig rectaal onderzoek verricht en na één, vier en zeven jaar zal er opnieuw een MRI-scan en/of een prostaatpunctie plaatsvinden. Wanneer blijkt dat de prostaatkanker toeneemt, dan kan er alsnog een behandeling plaatsvinden. Het kan zijn dat u gevraagd wordt deel te nemen aan een wetenschappelijk onderzoek, dit is geheel vrijblijvend. Link

Chirurgie: prostaatverwijdering

Het verwijderen van de prostaat kan niet plaatsvinden bij Adrz. U wordt hiervoor verwezen naar een ander ziekenhuis. Het verwijderen van de prostaat kan op diverse manieren gebeuren, bijvoorbeeld met een operatie via de Da Vinci Robotchirurgie. Vanuit Adrz worden patiënten voor een operatie naar het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam verwezen. Adrz werkt nauw samen met het Maasstad Ziekenhuis binnen Anser. Link

Bestraling

Bestraling kan op diverse manieren plaatsvinden. Afhankelijk van diverse factoren kan er gekozen worden voor een uitwendige (externe) of inwendige bestraling (brachytherapie). Voor de bestraling zult u verwezen worden naar het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI). Eventueel verwijzen zij u voor inwendige bestralingen door naar het UMC Utrecht www.ZRTI.nl.

Hormonale behandeling

Prostaatkanker kan met hormonen worden behandeld. Dit kan in diverse stadia van het ziekteproces. Soms voorafgaand aan een behandeling en soms als aanvulling op een behandeling. Een hormonale behandeling kan op verschillende manieren worden uitgevoerd.

Lastmeter

Wanneer u de diagnose kanker krijgt dan kan dit uw leven ingrijpend verstoren. Er komen vaak verschillende emoties naar voren, zoals boosheid, verdriet, angst en/of onzekerheid. Dit is heel normaal en ze wisselen elkaar vaak af. Ondanks dat dit soort emoties vanzelfsprekend zijn, wil het niet zeggen dat ze onbesproken moeten blijven. Door het invullen en bespreken van de lastmeter kunt u aangeven hoeveel “last” u ervaart en of u eventueel met een deskundige zou willen praten. De lastmeter wordt u op diverse momenten aangeboden. U kunt de lastmeter ook digitaal invullen op www.lastmeter.nl en deze daarna uitprinten en meenemen naar het volgende ziekenhuisbezoek of ingescand opsturen naar i.smit@adrz.nl.

Uw gegevens

Het IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) onderhoudt in Nederland de kankerregistratie voor alle ziekenhuizen. Uw gegevens worden geanonimiseerd en verwerkt door de kankerregistratie. Deze gegevens geven inzicht in het voorkomen van kanker in Nederland. Dit alles met als doel de zorg voor kankerpatiënten te verbeteren.

Patiënten ervaringsonderzoek

Uw ervaring met onze zorg

Binnen Adrz doen we er alles aan u zo goed mogelijk te behandelen. Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel. Om de ervaringen van patiënten met onze zorg in beeld te brengen, zullen wij u tijdens het behandeltraject vragen om een akkoord voor deelname aan ons digitale patiëntervaringsonderzoek. De resultaten van dit vertrouwelijke onderzoek worden gebruikt om de patiëntenzorg in Adrz te verbeteren. Het onderzoek wordt voor Adrz uitgevoerd door het onafhankelijke meetbureau Mediquest. U bepaalt zelf of u wilt meewerken. Uw beslissing heeft geen enkele invloed op uw behandeling in Adrz.

Handige en ondersteunende websites

  • anserprostaatcentrum.nl
    Op deze site zijn filmpjes te bekijken over behandelmogelijkheden en uitleg over de samenwerking tussen verschillende ziekenhuizen binnen het Anser netwerk.
  • prostaatkankerstichting.nl
    De prostaatkankerstichting is een patiëntenvereniging. U kunt lid worden van deze stichting, maar dit is niet noodzakelijk om de website te kunnen raadplegen.
  • kanker.nl
    Dit is een uitgebreide website waar u ook informatie kunt vinden over bijvoorbeeld kanker en werk. Ook lotgenotencontact is mogelijk via deze site.
  • voedingenkankerinfo.nl
    Als u meer wilt weten over voeding dan vindt u op deze site duidelijk onderbouwde informatie.
  • kankerenseks.nl
    Wellicht denkt u in deze situatie helemaal niet aan seks of intimiteit, maar het is mogelijk dat dit wel op een later moment vragen oplevert. U kunt het een en ander uiteraard altijd bespreken met uw behandelaar of de verpleegkundig specialist. Deze website kan mogelijk antwoord geven op uw vragen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de poli Urologie via 088 125 00 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.

Ruimte voor vragen

Hieronder kunt u uw vragen noteren. Neemt u deze mee naar uw volgende gesprek met de arts/verpleegkundig specialist.

 

 

 

Toestemmingsformulier deelname patiëntenervaringsonderzoek

Patiënten mogen bij Adrz rekenen op goede kwaliteit van zorg. Door middel van het Patiëntervaringsonderzoek kunnen wij onze zorg steeds verbeteren. In dit toestemmingsformulier leest u meer over het Patiëntervaringsonderzoek en willen wij u vragen of u deel wilt nemen aan dit onderzoek.

Waarom een Patiëntervaringsonderzoek?

Het Patiëntervaringsonderzoek helpt om de kwaliteit van het ziekenhuis in beeld te brengen door de ogen van de patiënt. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om de patiëntenzorg in Adrz te verbeteren. We vergelijken de uitkomsten met andere ziekenhuizen die ook een dergelijk onderzoek uitvoeren. Zo kunnen we van elkaar leren en onze kwaliteit van zorg continu verbeteren

Waar vragen wij uw toestemming voor?

Wij vragen of u eenmalig deel wilt nemen aan het Patiëntervaringsonderzoek. Dit onderzoek wordt voor Adrz uitgevoerd door het onafhankelijke meetbureau Mediquest. U bepaalt zelf of u wilt meewerken. Uw beslissing heeft geen enkele invloed op de behandeling in het Adrz. De onderzoeksgegevens worden vertrouwelijk behandeld. Adrz kan niet achterhalen welke antwoorden u heeft gegeven. Als u toestemming geeft voor deelname aan het onderzoek, dan krijgt u via uw e-mail een (unieke) inlogcode waarmee u thuis op de computer een vragenlijst kunt invullen. Via Internet verstuurt u de antwoorden naar Mediquest. De resultaten worden door Mediquest anoniem doorgestuurd aan het ziekenhuis.

Vragen

Mocht u naar aanleiding van dit toestemmingsformulier nog vragen hebben, stel ze dan gerust aan de arts of verpleegkundig specialist die bij uw behandeling betrokken is.

Toestemming

U verklaart hierbij voorgaande informatie doorgelezen te hebben, en – indien van toepassing – antwoord te hebben gekregen op gestelde vragen.

Door dit vakje aan te kruisen geeft u toestemming dat wij (Adrz) uw persoons- en contactgegevens en beperkte informatie over uw bezoek aan het ziekenhuis (datum bezoek, afdeling, specialisme) verstrekken aan Mediquest om u uit te nodigen voor een Patiëntervaringsonderzoek en te zorgen voor de uitvoer van dit onderzoek. Uw toestemming zal worden opgeslagen in uw patiëntdossier.

 

Naam:                                   …………………………………………………………………………………………

 

Geboortedatum:                …………………………………………………………………………………………

 

Email:                                    …………………………………………………………………………………………

 

Handtekening:                    …………………………………………………………………………………………

 

U kunt dit formulier na invullen meenemen naar uw eerstvolgende poliafspraak. Desgewenst kunt u het ook per post naar ons toesturen, een postzegel is niet nodig:

Adrz t.a.v. secretariaat poli Urologie
Antwoordnummer 133
Postbus 15
4460 AA Goes