Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over BCG spoeling. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Bij de meeste patiënten met blaaskanker is de tumor oppervlakkig en kan met een operatie alles verwijderd worden. Wel is er vaak nog een aanvullende behandeling nodig in de vorm van blaasspoelingen met medicatie. Door deze spoelingen wordt de kans dat de tumor terugkomt kleiner. Een blaasspoeling met BCG zorgt ervoor dat het afweersysteem van de blaas geactiveerd wordt. Zo kan het afweersysteem kwaadaardige cellen in de blaas aanpakken.

BCG-medac (Bacillus Calmette-Guérin)

BCG-medac is de handelsnaam van een gekweekte bacterie die verzwakt is om als medicijn te kunnen worden gebruikt. Dit medicijn is oorspronkelijk ontwikkeld als een vaccin voor tuberculose. Het bleek echter ook werkzaam voor de behandeling van blaaskanker. De manier waarop dit middel werkt, wordt immunotherapie genoemd. BCG roept een lokale afweerreactie op tegen de tumorcellen. Immunotherapie is geen chemotherapie.

De dag van de behandeling

Voorbereiding

  • U mag gedurende vier uur voor de blaasspoeling niet drinken, omdat tijdens de behandeling uw blaas twee uur lang gevuld moet blijven met de BCG spoeling en zodat de BCG spoeling niet vermengd met urine waardoor het minder werkzaam is.
  • Gebruikt u plastabletten neem deze niet in voor de spoeling maar erna.
  • Een uur voor de behandeling de plas ophouden.
  • Laat aan de verpleegkundige of Uroloog weten of u zich koortsig heeft gevoeld of ongewoon moe bent geweest of bloed of bloedstolsels heeft gezien na de laatste behandeling.

De behandeling

Tijdens de behandeling hoeft alleen de onderkleding naar beneden, niet uit. U ligt op een onderzoekstafel. De verpleegkundige reinigt de uitwendige opening van de plasbuis en brengt een katheter via de plasbuis in de blaas waarmee de verpleegkundige de blaas eerst helemaal leeg laat lopen. Vervolgens wordt de BCG spoeling via de katheter in de blaas ingebracht.  De katheter wordt na het inbrengen van de oplossing verwijderd. Hierna gaat u naar huis. Het is de bedoeling dat de oplossing gedurende twee uur in de blaas blijft.

De behandeling bestaat sowieso uit zes spoelingen; één keer per week één spoeling. Daarna volgt meestal nog een onderhoudsschema. Dat betekent dat u in de derde en zesde maand na uw operatie, drie spoelingen krijgt; één keer per week één spoeling. Daarna krijgt u elk half jaar nog drie spoelingen; één keer per week één spoeling. In totaal krijgt u tijdens een periode van een of drie jaar spoelingen.

Na de behandeling

  • Na twee uur kunt u de vloeistof thuis zittend uitplassen. Daarna de handen grondig wassen met water en zeep. Dit om besmetting van de omgeving of andere personen te voorkomen. Na het uitplassen van de spoeling spoelt u het toilet zo mogelijk, tweemaal door, met het deksel erop. Daarna maakt u het toilet schoon met chloor. Dit moet een week na elke spoeling gedaan worden.
  • Bij eventueel huidcontact met de spoeling de huid direct wassen met water.
  • Bij eventueel morsen op de kleding mag deze gewoon in de wasmachine.
  • Als u een verblijfskatheter heeft, laat u de blaas na twee uur leeglopen en vervangt u daarna de opvangzak.
  • Zorg dat u de eerste uren nadat de spoeling eruit is voldoende drinkt om uw blaas schoon te spoelen.
  • Soms kunt u na de behandeling een branderig gevoel hebben na het plassen. Dit vermindert u door extra te drinken.
  • Neem direct contact op met de poli Urologie wanneer u koorts heeft boven de 38.5°
  • Het is belangrijk om contact op te nemen met de polikliniek Urologie als u langer dan twee dagen zware griepachtige verschijnselen krijgt zoals koude rillingen, toenemende vermoeidheid, braken, hoofdpijn, duizeligheid, botpijn, hoesten of rode vlekken. Deze verschijnselen wijzen mogelijk op een infectie, welke specifiek moet worden behandeld.
  • Heeft u problemen met urineren bijvoorbeeld helderrood bloed in de urine of pijnlijk plassen, neem dan contact op met de polikliniek Urologie.
  • Geslachtsgemeenschap met een condoom is toegestaan, behalve op de dag van de spoeling en de dag erna. Het advies is om een condoom te gebruiken gedurende de hele periode van de spoelingen, tot een week na de laatste spoeling. Dit met het oog op een eventuele verspreiding van de verzwakte bacteriën.
  • Meld mogelijke zwangerschap direct.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de poli Urologie via 088 125 00 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.