Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over behandeling met radioactief Yttrium. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

 

Hieronder volgt een samenvatting van wat uw arts met u besproken heeft over de behandeling met radioactief Yttrium. Het is een vorm van radiotherapie, dat wil zeggen bestraling. In dit geval vindt de bestraling niet plaats met een bestralingstoestel, maar door toediening van een radioactieve stof (yttrium), wat wordt ingespoten in het te behandelen gewricht. Daar vindt dus heel plaatselijk bestraling plaats, hetgeen de ontstekingsreactie en de pijn vermindert. Het effect vindt geleidelijk plaats en is pas na enkele weken merkbaar.

Het radioactieve yttrium zendt zogenaamde bètastraling uit. Dit soort straling heeft slechts een zeer kleine reikwijdte en is buiten uw lichaam niet aanwezig. De bestraling is plaatselijk, alleen in het te behandelen gewricht.

Het radioactieve Yttrium blijft in het gewricht. Alleen als u wondjes heeft aan het gewricht (bijvoorbeeld van de ‘prik’ van het toedienen) waar bloed of wondvocht uitkomt, moet u deze verbinden en contact opnemen met uw arts of met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Na enkele weken is het Yttrium uitgewerkt. Het effect van de behandeling blijft normaal gesproken veel langer merkbaar.

Maatregelen

Omdat er buiten het lichaam geen straling aanwezig is en omdat de radioactieve stof het lichaam niet verlaat hoeft u geen voormaatregelen te treffen. De straling vindt alleen plaats in uw lichaam. Daarbuiten is het niet waar te nemen. U hoeft geen angst te hebben dat u andere mensen ‘bestraalt’. U kunt gewoon met iedereen omgaan.

In het ziekenhuis

  • Als u voor de eerste keer naar Adrz komt, kunt u zich bij de receptie in de centrale hal laten inschrijven. Zorg dat u uw zorgpas en identiteitsbewijs (geldig paspoort, rijbewijs of ID-kaart) bij de hand heeft. Uw persoonlijke gegevens worden gevraagd.
  • Uw gegevens komen op stickers te staan. Deze stickers worden gebruikt om uw behandeling administratief te kunnen verwerken. Wij raden u daarom aan om een kwartier voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn.
  • Bent u al ingeschreven maar zijn er veranderingen in uw gegevens, bijvoorbeeld nieuwe ziektekostenverzekeraar of een verhuizing, geef deze dan altijd door bij de receptie.
  • De identificatieplicht is ook dan van toepassing.
  • Meldt u zich vervolgens bij de afdeling Nucleaire geneeskunde in Goes, route 15.

Voorbereiding

Er zijn geen bijzondere voorbereidingen nodig voor het inspuiten van het radioactieve Yttrium.

U hoeft niet nuchter te komen.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn, neem dan contact op met uw behandelend arts. Uw arts kan in overleg met de nucleair geneeskundige beslissen of het onderzoek door kan gaan of uitgesteld kan worden.

Als u borstvoeding geeft, moet dit voor de toediening van het radioactief jodium worden afgebouwd. Na de toediening mag u het betreffende kind geen borstvoeding meer geven. U hoeft niet af te kolven.

De behandeling

De radioactieve stof wordt door de arts in het gewricht ingespoten, eventueel nadat er aanwezig vocht is uitgehaald. Er wordt gecontroleerd of er geen vocht uit het gaatje van de injectie komt. Daarna wordt de injectieplaats afgeplakt met verbandgaas. Het gewricht moet een paar keer naar de uiterste standen gebogen worden om de verspreiding van het yttrium te bevorderen.

De hele procedure duurt ongeveer een kwartier.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar afdeling Nucleaire Geneeskunde via telefoonnummer 088 125 52 91.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Bent u verhinderd? Meld dit dan tenminste 24 uur van tevoren telefonisch bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde via 088 125 52 91. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren. In uw plaats kunnen we dan een andere patiënt helpen.