Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over het verwijderen van een borstprothese. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Bij deze ingreep worden de prothese(n), die ooit voor een borstvergroting of borstreconstructie zijn geplaatst verwijderd, vaak zal dan ook het kapsel dat zich om het implantaat gevormd heeft in zijn geheel of gedeeltelijk worden weggenomen.

Voor het verwijderen kunnen verschillende redenen bestaan, het kan dan bijvoorbeeld gaan om het behandelen van een kapselcontractuur. Dit geeft een vervorming van de borstprothese en de borst voelt dan vooral hard en pijnlijk aan. Het verwijderen van te oude prothesen kan worden aangeraden, omdat prothesen van meer dan 30 jaar oud van een andere kwaliteit zijn dan de huidige nieuwe generatie prothesen. De oude prothesen zijn vaak poreus geworden en kunnen hierdoor gaan lekken. Een prothese kan op zichzelf verplaatst zijn of het eigenborstweefsel is van de prothese afgeschoven en veroorzaakt de zogenaamde ‘double bubble’. Een combinatie van deze factoren kan leiden tot een niet optimaal cosmetisch resultaat, welke gemakkelijk opgelost kan worden door het uitvoeren van deze ingreep.

Voor de ingreep

Voor de operatie adviseren wij u

  • Altijd aan te geven wanneer u bloedverdunnende medicatie gebruikt
  • Altijd aan te geven wanneer u een pacemaker heeft
  • Altijd aan te geven wanneer u een allergie heeft
  • Acht weken voor en na de operatie niet te roken
  • De dag voor de operatie geen alcohol te drinken
  • Uw sieraden uit te doen voorafgaande aan de operatie

Preoperatief spreekuur (POS)

Ter voorbereiding op uw operatie is het belangrijk uw lichamelijke conditie goed in kaart te brengen. Er wordt voor u een afspraak gemaakt op de POS-poli, op de polikliniek ontvangt u hiervoor een PIM map.

De dag van de ingreep

Op de afgesproken dag en tijd wordt u bij Adrz verwacht, waar u zich aanmeldt in de hal via de centrale aanmeldzuil. U wordt opgenomen in dagbehandeling, omdat de operatie onder algehele narcose plaatsvindt. Het is de bedoeling dat u nuchter bent, dat wil zeggen dat u zes uur voor de ingreep niets meer gegeten of gedronken mag hebben.

Op de afdeling krijgt u een operatiehemd aan en wordt u verder op de operatie voorbereid. De plastisch chirurg zal voor de operatie het operatiepatroon op de borsten tekenen met een watervaste stift.

Op de operatiekamer wordt onder narcose een incisie gemaakt in het oude litteken, waarlangs dan de borstprothese wordt verwijderd. Afhankelijk van de situatie wordt het kapsel al dan niet geheel of gedeeltelijk verwijderd. De wondjes worden gesloten met oplosbare hechtingen. Als het nodig is, worden er enkele drains geplaatst om het wondvocht af te voeren. De operatie duurt, inclusief voorbereiding, ongeveer anderhalf uur

Na de ingreep

Na afloop van de operatie, wordt u nog een tijdje in de gaten gehouden door de anesthesist en de recoveryverpleegkundige in de ontwaakruimte. Als u goed wakker bent, mag u weer naar de afdeling. Als u voldoende hersteld bent, mag u dezelfde dag nog naar huis. Bij pijn mag u vier keer daags 1000mg Paracetamol innemen.

U kunt meteen zien dat de verwijdering van de prothesen heeft plaatsgevonden. Maar het resultaat is enigszins vertekend, omdat uw borst(en) gezwollen is/zijn. Die zwelling verdwijnt echter snel, maar de borsten zullen nog enige tijd gevoelig zijn en de huid moet zich nog aanpassen aan de nieuwe vorm. Over het verband wordt de door u meegebracht bh aangebracht. Onder het verband vandaan komen twee slangetjes, de drains, om wondvocht af te voeren. Deze drains worden na een paar dagen verwijderd. Wanneer u het ziekenhuis verlaat, krijgt u ook een afspraak mee voor de eerste controle.

U krijgt een nazorgformulier mee naar huis, waarin staat waar u op moet letten en wat u kunt verwachten.

Herstelperiode

U bent onder narcose geweest en hebt een operatie ondergaan. Dat betekent dat u vermoeid zult zijn. Het is raadzaam ervoor te zorgen dat er iemand is die u thuis kan brengen en die u de eerste dagen kan helpen met de dagelijkse bezigheden in huis. Zelf mag u de eerste dagen geen lichamelijke inspanningen verrichten. U merkt zelf het best wanneer dit wel weer mogelijk is.

De eerste twee weken dient u dag en nacht een beha zonder beugels te dragen. Een sportbeha in de juiste maat is aan te bevelen. Zorgt u ervoor dat u deze beha de dag van de operatie meeneemt. Als u na verloop van tijd weer gaat sporten, na zes weken, is het tevens raadzaam een stevige sportbeha te dragen.

Tillen en te ver met de armen boven het hoofd reiken is bijvoorbeeld de eerste week niet toegestaan. Haren borstelen kan wel. Na de eerste week speelt de aard van uw werk een rol. Als dat lichamelijk is, geldt hier hetzelfde als voor sporten, zes weken rust. Sporten waarbij de armen niet belast worden, zoals been/buikspier training zijn wel mogelijk binnen deze zes weken. Massage met een crème of olie kan de littekens en borsten soepeler maken.

Financiële aspecten

Het verwijderen van de prothesen moet medisch geïndiceerd zijn. De medisch adviseur van uw zorgverzekeraar beslist op basis van uw gegevens en uw polisvoorwaarden of de ingreep voor vergoeding in aanmerking komt. De plastisch chirurg zal hiertoe een aanvraag indienen.

Risico’s

De ingreep zal worden uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg, in samenwerking met eveneens ervaren, gediplomeerde OK-assistentes, in een goed geoutilleerde behandelkamer, zodat u verzekerd bent van een kwalitatief goede behandeling.

Toch kunnen zeldzame complicaties optreden. Zoals bij iedere operatie kunnen er in het behandelde gebied zwelling en bloeduitstortingen optreden die na verloop van tijd spontaan verdwijnen. Een enkele keer kan een nabloeding voorkomen. U moet dan nog een keer geopereerd worden waarbij de arts het bloedvaatje dichtmaakt. Het risico hierop is groter wanneer u bloedverdunners gebruikt. Wanneer u bloedverdunnende medicatie gebruikt, moet u dit altijd melden aan de plastisch chirurg, het gebruik hiervan moet men voor de operatie staken. Uw plastisch chirurg bespreekt met u hoelang van tevoren dit moet.

Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Wij raden u dan ook dringend aan om acht weken voor en na de operatie niet te roken.

Ook kunnen er zich in het behandelde gebied infecties voordoen, waarbij een duidelijker litteken kan ontstaan.

De littekens kunnen na de ingreep tijdelijk rood en dik worden. Een gestoorde wondgenezing kan bovendien een blijvend breed litteken veroorzaken.

De tepels kunnen na de operatie zowel gevoeliger als minder gevoelig zijn.

Meestal herstelt het gevoel zich binnen enkele maanden. Dit is echter niet altijd het geval. De functie wordt in principe niet belemmerd.

Hoe de borsten er uiteindelijk na het verwijderen uit gaan zien is moeilijk te voorspellen. Ook over de uiteindelijke grootte is moeilijk een uitspraak te doen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar poli Plastische Chirurgie via 088 125 73 31 (op werkdagen van 8.30– 12.30 uur). Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

 

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.