Een buikwandbreuk is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De buikwandbreuk is herkenbaar als een zwelling. Deze is aangeboren of is een complicatie na een eerdere operatie. Het is mogelijk dat de uitstulping van het buikvlies een gedeelte van de buikinhoud bevat. Bij verhoging van de druk in de buik zoals bij staan, persen of hoesten kan de uitstulping toenemen. Bij klachten is meestal een operatie nodig. Bij uitzondering kan buikinhoud beklemd raken. Dat volgt er een spoedoperatie.
Navelbreuk bij kinderen
Bij de aangeboren navelbreuk treedt meestal spontaan herstel op binnen de eerste twee levensjaren. Beklemming van een navelbreuk op de kinderleeftijd is zeldzaam. Als na twee jaar nog geen spontaan herstel is opgetreden, kan een operatie overwogen worden. Via de navel wordt de opening dan gesloten. De ingreep gebeurt in dagbehandeling.
Navelbreuk op latere leeftijd
De inhoud van de navelbreuk bestaat meestal uit vetweefsel, maar kan bij grotere breuken ook uit een deel van de darmen bestaan. Een navelbreuk hoeft geen klachten te geven. Als er geen klachten zijn hoeft er niet geopereerd te worden. Bij pijnklachten of steeds terugkerende beklemming is opereren wel wenselijk. De uit te voeren operatie is afhankelijk van de grootte van de breuk. Een kleine breuk kan behandeld worden door alleen sluiten van de opening. Deze ingreep kan in principe in dagbehandeling gebeuren. Als de breuk wat groter is wordt gebruik gemaakt van kunststof materiaal om de buikwand te verstevigen. Soms wordt er gebruik gemaakt van een kijkoperatie.
Bovenbuikbreuk
Boven de navel komen ook breuken voor die berusten op een zwakke plek in de buikwand. Meestal geeft deze breuk geen klachten, maar er kan pijn optreden. De behandeling komt overeen met de behandeling van een navelbreuk
Littekenbreuk
Als een operatie in de buik heeft plaats gevonden blijft er een litteken over. Als er hierbij een zwakke plek in de buikwand ontstaat, is er sprake van een littekenbreuk. Op zich hoeft een littekenbreuk geen klachten te geven. Bij klachten is een operatie meestal aangewezen. Vaak kan dit met een kijkoperatie uitgevoerd worden. Bij grotere breuken gebeurt dit soms met een gewone operatie met een grotere snee. Meestal wordt er gebruik gemaakt van kunststof materiaal. Dit zijn best grote operaties met een lange hersteltijd.
Liesbreuk
Voor de behandeling van een liesbreuk is er een aparte folder beschikbaar.
Mogelijke complicaties
Bij dit soort operaties is er een kans op een nabloeding, wondinfectie of ophoping van wondvocht. Daar wordt goed op gelet. Zelden komen algemene complicaties zoals trombose of een longontsteking voor.
Na de operatie
Als het drinken goed gaat mag u ook weer gaan eten. Zodra u zelf weer voldoende kunt drinken zal het infuus verwijderd worden. We adviseren de eerste zes weken na de operatie niet zwaar te tillen. Bij grotere breuken wordt na de operatie een buikband voorgeschreven
Hechtingen
De hechtingen lossen vanzelf op. In het geval er toch onoplosbare hechtingen zijn gebruikt, zal dit aan u worden verteld. Deze worden dan bij de poliklinische afspraak verwijderd.
Pleisters
Doorzichtige foliepleisters kunt u vijf tot zeven dagen laten zitten. U mag hier gewoon mee douchen. Ondoorzichtige pleisters dagelijks vervangen tot de wond droog is. Eventuele witte stripjes laat u zitten totdat deze vanzelf loslaten.
Nazorg
Pijn
Bij pijn kunt u pijnstillers zoals Paracetamol gebruiken. Hiervan mag u maximaal vier keer twee tabletten per dag gebruiken (vier keer per dag 1000 mg). Het is verstandig de eerste dagen de pijnstillers standaard in te nemen.
Als de pijn onder controle is kunt u afhankelijk van uw pijnklachten na enkele dagen de pijnstillers minderen of stoppen. Soms krijgt u bij ontslag extra pijnstillers voorgeschreven.
Wondzorg
De wond heeft geen speciale verzorging nodig. U kunt uzelf gewoon wassen of douchen. Zwemmen, sauna of baden wordt afgeraden gedurende twee weken.
Wij adviseren om een jaar lang de littekens niet bloot te stellen aan de zon of de littekens in te smeren met zonnebrand factor 50. Dit om hyperpigmentatie te voorkomen. Dit is een bruine verkleuring van de littekens die mogelijk niet meer weg trekt.
Hervatten van uw dagelijkse activiteiten
Na de operatie kunt u uw werkzaamheden en bezigheden hervatten op geleide van pijnklachten.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de polikliniek Chirurgie via 088 125 42 37.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.