Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over het complex regionaal pijnsyndroom en de meest gebruikte behandeling. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Wat is het complex regionaal pijnsyndroom?

Het complex regionaal pijnsyndroom, voorheen ‘Posttraumatische dystrofie’ genoemd, is een aandoening die op kan treden na een letsel of een operatie aan een arm of been. Alle weefsels kunnen betrokken raken en geven een abnormaal sterke reactie van het lichaam op een letsel of operatie. Het aangedane gebied is veelal groter dan de oorspronkelijke plaats waar het letsel of de operatie heeft plaatsgevonden. Hoe het complex regionaal pijnsyndroom ontstaat is niet goed bekend. In Nederland krijgen ongeveer 8.000 mensen per jaar symptomen die wijzen op complex regionaal pijnsyndroom. Meestal begint het met snel optredende pijn, die op den duur chronisch wordt. Opvallend is dat de pijn niet overeenkomt met de ernst van het letsel.

De verschijnselen die kunnen optreden zijn:

  • de huidtemperatuur kan warm of koud zijn. Warm bij een warme dystrofie en koud bij een koude dystrofie
  • pijn die bij inspanning toeneemt
  • een gezwollen lichaamsdeel
  • rood of blauw verkleuring van de huid van het aangedane gebied verminderde beweeglijkheid en pijn bij het aanraken van de huid

Als vier van de hiervoor beschreven verschijnselen van toepassing zijn, kan de diagnose gesteld worden. Speciaal onderzoek is meestal niet nodig, omdat de diagnose aan de hand van het verhaal en de verschijnselen wordt gesteld.

Naast de genoemde verschijnselen kan nog het volgende optreden:

  • een veranderde/versterkte nagelgroei met afbrokkelen van de nagels
  • een versterkte haargroei op het aangetaste lichaamsdeel
  • een verhoogde zweetproductie van bijvoorbeeld een handpalm of voetzool

De behandeling

Meestal zijn bij de behandeling meerdere artsen betrokken. Naast de chirurg kunt u te maken krijgen met de revalidatiearts en een anesthesioloog. Omdat niet goed bekend is hoe en waarom de abnormale heftige reactie op een relatief gering letsel of operatie ontstaat, zijn er verschillende behandelingsvormen:

  • Er kan gedoseerde rust van het aangedane lichaamsdeel worden geadviseerd. Daarbij kan een speciale spalk of brace worden aangelegd. Voor de bestrijding van de pijn worden pijnstillers voorgeschreven, eventueel een combinatie van bloedvat verwijdende en/of ontstekingsremmende
  • Een gecombineerde behandeling wordt voorgeschreven, met zowel geneesmiddelen, fysiotherapie als ergotherapie. Wanneer de pijnklachten en beperkingen blijven bestaan, kan overleg met een pijnpolikliniek plaatsvinden, om te kijken of met behulp van bijvoorbeeld een speciale priktechniek een pijnblokkade in het aangedane lichaamsdeel aangebracht kan worden. Over het algemeen geneest ongeveer 80 tot 90 procent van de patiënten. Een deel blijft restklachten houden.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de polikliniek Chirurgie via 088 125 42 37. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.