Adrz

Deze folder geeft u informatie over een DEXA-scan (botdichtheidsmeting). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

DEXA staat voor ‘Dual Energy X-ray-Absorptiometry’. Met behulp van dit onderzoek kan de hoeveelheid kalk (de dichtheid) in het bot bepaald worden. Dit is van belang om eventuele botontkalking (osteoporose) op te sporen.

Van tevoren melden

Het is belangrijk dat u ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact opneemt met uw behandeld arts en de afdeling Radiologie als u:

  • Geen tien minuten stil kunt liggen op uw rug.
  • Één week voorafgaand aan de botdichtheidsmeting een ander (röntgen)onderzoek heeft ondergaan waarbij contrastmiddel is gebruikt, bijvoorbeeld een maag- of darmonderzoek of een CT-scan van de buik.
  • Een tillift nodig heeft om uit de rolstoel te komen.
  • Zwanger bent of denkt dat te zijn; het onderzoek wordt dan alleen uitgevoerd als het strikt noodzakelijk is.

De dag van het onderzoek

Voorbereiding

Medicijngebruik
Als u medicatie tegen botontkalking gebruikt of kalkhoudende tabletten slikt, stopt u één dag vóór het onderzoek en óp de dag van het onderzoek met innemen hiervan. Deze medicatie kan de meting beïnvloeden. Andere medicijnen die u gebruikt kunt u in principe op de normale manier en tijdstippen innemen.

Heeft u een insulinepomp? Schakel deze dan uit (c.q. zet toediening stop) voordat u de onderzoekskamer binnengaat.  De röntgenapparatuur kan uw insulinepomp mogelijk verstoren. Direct na het onderzoek kunt u uw insulinepomp weer aanzetten.

Kleding
Trek kleding aan waarin u zich goed kunt bewegen en die u makkelijk uit en aan kunt trekken. Bij voorkeur kleding zonder rits, knopen of dingen van metaal. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.

Verloop onderzoek

15 Minuten voorafgaand aan de afsprakentijd van het onderzoek dient u zich te melden.

Over het algemeen wordt er namelijk nog een röntgenfoto van uw rug gemaakt. Na aanmelding haalt een medewerker u op uit de wachtkamer. Voordat het onderzoek begint, legt hij/zij u uit wat er gaat gebeuren. Uiteraard kunt u altijd vragen stellen als u iets niet begrijpt.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een onderzoektafel. Met een speciaal röntgenapparaat (een DEXA-scan) maken we opnames van uw rug en één van de heupen. In sommige situaties kan er ook een opname van uw pols gemaakt worden. Bij het maken van de opnames beweegt het apparaat op ruime afstand heen en weer over uw lichaam. Dat gebeurt een paar keer. Voor een goed verloop van het onderzoek is het belangrijk dat u tijdens het onderzoek stilligt.

Tijdens het onderzoek blijft de medewerker bij u in de onderzoekkamer. Het onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten.

Uitslag van het onderzoek
Omdat de resultaten eerst moeten worden beoordeeld is het niet mogelijk om direct een uitslag te krijgen. U wordt hierover gebeld (dit kan een anoniem nummer zijn) óf u krijgt een schriftelijke oproep voor de osteoporosepoli. Indien het onderzoek is aangevraagd door de huisarts, moet u zelf contact opnemen met de huisarts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Radiologie via 088 125 43 60. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact op met de afdeling Radiologie als u verhinderd bent.

Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.