In de echocardiografie wordt gebruik gemaakt van ultrageluid (niet hoorbaar). Dit geluid wordt door een transducer naar het hart gezonden en door de verschillende structuren in het hart weerkaatst. Tevens wordt gebruik gemaakt van het Dopplereffect. Hiermee wordt de bloedstroom in het hart bekeken. Tijdens de Dopplermetingen hoort u geluiden. Dit zijn geluiden die door de machine gemaakt worden, dus niet van het hart zelf.
Met behulp van echocardiografie kan informatie worden verkregen over de:
- anatomie van het hart en de grote bloedvaten (zijn er aangeboren of verworven afwijkingen?)
- afmeting van de hartkamers, boezems, grote bloedvaten en de dikte van de hartspier
- functie van de hartkleppen (zijn deze vernauwd en/of lek en zo ja: in welke mate?)
- pompfunctie (hoe goed knijpt het hart samen?)
Echo met contrast
Wanneer bij een echo onvoldoende beeldkwaliteit is, kan een kleine hoeveelheid contrast (Sonovue/Geloplasma) toegediend worden om de hartkamers op te lichten en de aftekening van de hartspier te versterken. Het contrast krijgt u via een waaknaald toegediend. U merkt hier verder niets van. De cardioloog geeft u indien nodig ademhalingsinstructies.
Voor het onderzoek wordt u verzocht uw bovenlichaam te ontbloten. Tijdens het onderzoek ligt u eerst op uw rug, om u (met ECG- elektrodes) aan te sluiten op de machine. Daarna wordt u verzocht om op de linkerzij te gaan liggen. Vervolgens kijkt de functielaborant met een transducer en wat gel op verschillende plaatsen op de borst. Als de juiste beelden zijn gevonden, spuit de cardioloog het contrastmiddel in. De verkregen beelden en metingen worden weergegeven op de monitor en opgeslagen in de computer. Na afloop van het onderzoek werkt de functielaborant de gegevens verder uit en maakt er een verslag van. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.
Als u Geloplasma toegediend krijgt, kunt u direct na het onderzoek weer naar huis. Als u Sonovue toegediend krijgt, moet u na het onderzoek nog een half uur wachten in de wachtkamer. Het is mogelijk dat u van dit contrastmiddel een soort allergische reactie kan krijgen. De kans is heel klein, maar daarom moet u toch nog even blijven.
Soort contrast wat u toegediend gaat krijgen:
⃝ Geloplasma (direct naar huis)
⃝ Sonovue (half uurtje wachten in wachtkamer)
Contact
Heeft u na het lezen van de folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen, neem dan contact op met de afdeling Cardiologie via 088 125 44 80 (Goes) of 088 125 53 25 (Vlissingen).
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.