Wat is een ElectroEncephaloGram (EEG) na slaapdeprivatie?
Een EEG wordt gemaakt om de werking van de hersenen te registreren. Tijdens het EEG na slaapdeprivatie wordt de elektrische activiteit van de hersenen gemeten nadat u 24 uur wakker bent gebleven. De hersenen zijn op dat moment uitgeput. Deze uitputting zorgt ervoor dat we de hersenactiviteit goed kunnen onderzoeken, waardoor we beter in staat zijn om een diagnose te stellen.
Belangrijk
- U mag 24 uur voorafgaand aan het onderzoek niet slapen.
- Het is niet verstandig om aan het verkeer deel te nemen nadat u 24 uur niet hebt geslapen. Zorg er daarom voor dat u samen met iemand naar het onderzoek komt.
- We ontvangen u graag met droge haren bij aanvang van het onderzoek.
- Na afloop kunt u thuis enkele uren slapen.
- Probeer ’s middags weer wat activiteiten te plannen om wakker te blijven en de volgende nacht weer op tijd te gaan slapen.
De dag vóór het onderzoek
Sta op de normale tijd op en doe de dingen die u normaal gesproken ook zou doen. Doe geen dutjes in de 24 uur voorafgaand aan het onderzoek. Het is belangrijk om ook ’s nachts bezig te blijven. Deze activiteiten kunnen bestaan uit televisie kijken, een wandelingetje maken, sporten etc. Sommige mensen vinden het fijn om wakker te blijven in gezelschap. Als u in de gelegenheid bent om te werken, dan is daar geen bezwaar tegen. Veel mensen blijven beter wakker door het drinken van koud water gedurende de nacht, een frisse neus te halen of even koud te douchen.
Eten en drinken
U mag de hele dag door eten en drinken waar u zin in heeft. Koffie drinken en roken mag tot 4.00 uur ’s nachts, daarna niet meer. Het gebruik van alcohol of andere verdovende middelen is niet toegestaan.
De dag van het onderzoek
Voorbereiding
- Was thuis uw haren en gebruik geen crème, haarversteviging, gel, wax of haarlak. Deze middelen kunnen de meting beïnvloeden. We ontvangen u graag met droge haren bij aanvang van het onderzoek.
- Om zo goed mogelijk te kunnen ontspannen tijdens het onderzoek, is het fijn als u makkelijk zittende kleding draagt.
- Draag geen oorbellen.
- Het is raadzaam om ook geen contactlenzen te dragen.
Het onderzoek
Op de afgesproken datum en tijd meldt u zich bij de receptie (Goes) of (Vlissingen) en wordt u naar de juiste wachtkamer verwezen. We verzoeken u vriendelijk om kort voor het onderzoek nog even naar het toilet te gaan.
Vervolgens wordt u door de laborant gevraagd om plaats te nemen in een stoel of op een bed. De laborant brengt een soort badmuts bij u aan met daarin elektroden en draadjes. Deze elektroden zijn door middel van een kabel verbonden aan het EEG-toestel. Voor een optimaal resultaat moeten de elektroden goed contact maken met de hoofdhuid. De laborant krast hiervoor met een stompe naald over de hoofdhuid en brengt geleidende pasta aan. Dit kan soms onaangenaam aanvoelen.
Voor een goede registratie is het belangrijk dat u ontspannen ligt. De stoel/het bed waar u op zit of ligt kan in verschillende standen geplaatst worden en vaak krijgt u een dekentje aangereikt door de laborant. Het is de bedoeling dat u een beetje gaat doezelen of in slaap valt. Het punt tussen waak en slaap is voor het onderzoek het meest van belang.
Tijdens het onderzoek kan de laborant u vragen om enige opdrachten uit te voeren. Hij/zij kan u bijvoorbeeld vragen om:
- uw ogen te sluiten en pas te openen als dit gevraagd wordt
- vuisten te maken
- diep te zuchten terwijl u uw ogen dicht heeft
- in een knipperlamp te kijken
Het gehele onderzoek duurt ongeveer één uur. Tijdens het onderzoek worden video-opnames gemaakt om de beelden tijdens het onderzoek te kunnen vergelijken met het hersenfilmpje.
Na het onderzoek
Na afloop van het onderzoek verwijdert de laborant de contactpasta met alcohol. Thuis kunt u gewoon uw haren weer wassen. De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door de neuroloog. De neuroloog of de verpleegkundig specialist zal de uitslagen met u bespreken tijdens de vervolgafspraak.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over het onderzoek? Stel deze dan aan de laborant als u naar het onderzoek komt.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.
Annuleren moet tenminste 24 uur voor het onderzoek. In uw plaats helpen we graag een andere patiënt.