Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over de H2-ademtest Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

H2-ademtest

Met een H2-ademtest wordt onderzocht in hoeverre de darmen in staat zijn om koolhydraten (lactose/lactulose /fructose/glucose) af te breken en op te nemen in het bloed. Als dit niet goed gaat, komen deze suikers in onveranderde vorm in de dikke darm terecht. Onder invloed van de dikke darmbacteriën vindt er een gistingsproces plaats waarbij er waterstofgas (H2) wordt gevormd. Dit gas wordt door de darmwand opgenomen in het bloed en verlaat het lichaam met de uitademingslucht. Tijdens het onderzoek wordt bekeken hoeveel waterstofgas er zich in de uitademingslucht bevindt.Een H2 – ademtest is een volkomen pijnloos en onschadelijk onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een doktersassistent(e).

De dagen voor het onderzoek

Algemeen

Gedurende veertien dagen voor het onderzoek mag u geen antibiotica gebruikt hebben. Antibiotica kunnen van invloed zijn op de betrouwbaarheid van het onderzoek. Wanneer u antibiotica gebruikt, neemt u dan contact op met de behandelend arts.

Voedingsinstructies de dag voor het onderzoek

  • De volgende voedingsmiddelen mogen niet gegeten of gedronken worden: peulvruchten, volkorenbrood, roggebrood, muesli, koolsoorten, spruitjes, uien, prei, radijs, paprika, knoflook, fruit, koolzuurhoudende dranken, fruitsappen en kauwgum.
  • De warme maaltijd moet vóór 19.00 uur gebruikt zijn.
  • Van 19.00 uur tot 22.00 uur mag alleen nog worden gedronken.
  • Na 22.00 uur moet u nuchter blijven tot aan het moment van het onderzoek. Dit betekent dat u niet meer mag eten, drinken en roken. Alleen water en thee zonder suiker en zonder melk zijn tot één uur voor het onderzoek toegestaan.

De dag van het onderzoek

Voorbereiding

  • Poets op de ochtend van de test thuis goed uw tanden. Soms kunnen er bacteriën in de mond aanwezig zijn die de test verstoren.

U mag niets eten. Tot één uur voor het onderzoek mag u alléén water of thee zonder suiker en zonder melk drinken.

Let op: u mag alleen pure thee drinken, bijvoorbeeld rooibosthee of de gewone thee, maar beslist geen thee met smaakjes als aardbei, sinaasappel, frambozen enzovoorts. Aan deze zogenoemde gearomatiseerde thee zijn namelijk geur-, kleur- en zoetstoffen toegevoegd.

Medicijnen die u ‘s ochtends gebruikt mag u pas innemen na het onderzoek.

U mag de dag van het onderzoek niet roken.

  • Tijdens het onderzoek mag u geen gebruik maken van handgel en desinfectiemiddelen die alcohol bevatten in verband met storing van sensor meter.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

In verband met de duur van het onderzoek is het prettig om voor uzelf een leesboek of tijdschrift mee te nemen.

Waar wordt u verwacht?

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de afgesproken afdeling in locatie Vlissingen.

De behandeling

Tijdens het onderzoek wordt u gevraagd door een pijpje te blazen. Bij het blazen is het belangrijk dat er langzaam en zo lang mogelijk wordt uitgeademd. Het apparaat meet meteen het H2-gehalte in de uitademingslucht. Nadat u de eerste keer heeft geblazen, krijgt u een drankje waarin lactose, lactulose, fructose of glucose is opgelost. Hierna wordt nog vijf maal de uitademingslucht onderzocht. Dit gebeurt op vaste tijdstippen tot twee uur na het drinken van het drankje. Tijdens de tussenliggende periodes mag u de afdeling verlaten, maar u mag niet eten en roken. U mag wel wat water drinken of thee zonder suiker en melk.

Wanneer de tussentijdse uitslagen al voldoende informatie geven, is het niet altijd nodig dat het hele onderzoek wordt afgemaakt. De doktersassistent(e) die het onderzoek uitvoert, informeert u hierover.

Bij sommige mensen kan het drankje diarree of winderigheid veroorzaken. Hierover hoeft u niet ongerust te zijn. De diarree verdwijnt meestal binnen enkele uren.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het totale onderzoek duurt ongeveer twee uur. Het blazen zelf duurt een paar seconden. Na de laatste keer blazen mag u naar huis.

Na de behandeling

De doktersassistent(e) stuurt een verslag van de onderzoeksgegevens naar de behandelend arts, die de uitslag met u bespreekt.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de afdeling Maag-, Darm- en Levergeneeskunde via 088 125 44 95.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.