Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over het vastzetten van de zaadbal in de balzak (orchidopexie) bij kinderen. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Deze folder geeft u een overzicht van de afwijking en behandeling van de niet in het scrotum ingedaalde testis.

De testikel bevindt zich niet in het scrotum en kan daar ook niet in worden gebracht door uitwendige massage. Deze situatie is ongewenst omdat de normale ontwikkeling van de zaadbal bedreigd is en daarmee de productie van zaadcellen en mannelijke geslachts­hormonen. Van alle jongens tussen de twee en elf jaar, hebben er 4000 -7000 één of twee niet ingedaalde zaadballen.

Hoe ontstaat dit?

Tijdens de zwangerschap ontstaat al in een vroeg stadium in het liesgebied van de foetus een uitstulping van het buikvlies via de buikwand (het lieskanaal). Bij jongetjes zullen hierlangs in een latere fase de zaadbal en de zaadstreng vanuit de buik indalen naar het scrotum (balzak). Deze indaling kan op verschillende niveaus stagneren. De (eventuele) behandeling is afhankelijk van de mate waarin de zaadbal is ingedaald.

Onderscheiden worden:

Retractiele testis

Hierbij is de zaadbal in feite normaal ingedaald in het scrotum, maar wordt door spierwerking eruit getrokken tot hoog in het lieskanaal. De zaadbal is wel in het scrotum te masseren en blijft daar dan ook spontaan liggen totdat de spieren zich weer aanspannen.

Retentio testis

Hierbij ligt de zaadbal wel ergens in het normale indalingstraject, maar kan meestal niet in het scrotum gemasseerd worden. Soms lukt het wel maar de zaadbal blijft nooit spontaan in het scrotum liggen.

Ectopische testis

Hierbij is de zaadbal ook nog buiten het normale indalingstraject gelegen. Bij de ectopische testis is een operatie de enige behandeling. Bij de retentio testis is dat ook het geval, tenzij de zaadbal tot in de scrotumingang kan worden gemasseerd. De retractiele testis behoeft géén behandeling.

De dag van de behandeling

Voorbereiding

Het is belangrijk van tevoren aan uw uroloog te vertellen wanneer u bloedverdunnende medicatie gebruikt. Ter voorbereiding op de operatie heeft u een afspraak op het opnameplein. Tijdens dit bezoek wordt u in maximaal anderhalf uur onderzocht en goed voorbereid op uw opname. Dit bezoek wordt ook wel preoperatieve screening genoemd.

De operatie

De operatie wordt verricht onder algehele anesthesie (narcose) in dagbehandeling of in een kortdurende opname. Via een sneetje in de lies wordt de zaadbal opgezocht en vrijgemaakt. Dit wordt ook gedaan met de zaadleider, totdat het mogelijk is de zaadbal in het scrotum te brengen zonder dat er spanning op de zaadleider komt te staan. De zaadbal wordt dan in het scrotum vastgezet.

Na de operatie

Pijn

In de eerste dagen kunnen er pijnklachten ontstaan, die vrij snel zullen afnemen. U kunt hiervoor paracetamol geven.

Eten en drinken

Het is mogelijk als gevolg van de narcose wat misselijkheid te ervaren. Probeer een klein beetje te drinken te geven en later, als alles goed gaat, kan er meer gedronken worden. Het kan zijn dat er een keer moet worden overgegeven.

Koorts

Het is normaal dat kinderen de eerste tijd na een operatie een lichte verhoging tot ongeveer 38.5 °C hebben. Deze verhoging neemt in de loop van enkele dagen af tot normaal.

Wondverzorging

De dag na de operatie kan het verband worden verwijderd en mogen de wonden nat worden. Bij luierkinderen moet de luier regelmatig worden verschoond om langdurig contact met urine of ontlasting te voorkomen. Twee weken niet in bad of zwemmen, wel douchen.

Activiteiten

Over het algemeen geven kinderen zelf heel goed aan wat kan en wat niet kan. De oudere kinderen kunnen na enkele dagen weer naar school, maar 6 weken mogen ze niet  fietsen of meedoen met gymnastiek, zwemmen of andere sporten.

Complicaties

Het is normaal dat de balzak na de operatie een beetje gezwollen is en er blauw/rood uitziet. Er kan een nabloeding optreden, dit uit zich meestal in een bloeduitstorting onder de hechting. Dit verdwijnt in de regel van zelf, behandeling is niet nodig.

Contact

Heeft uw kind aanhoudende pijn of koorts, neem dan contact op met de polikliniek Urologie via de receptie van het ziekenhuis (088 125 00 00).

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de poli Urologie via 088 125 00 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.