Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over de ziekte van De Quervain. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

De ziekte van De Quervain is een ontsteking van een peesschede en/of van twee pezen aan de strekzijde van de duim ter hoogte van de pols. De oorzaak van de aandoening is meestal overbelasting, omdat herhaaldelijk dezelfde beweging wordt uitgevoerd. Mensen met reuma hebben meer kans op het ontwikkelen van deze aandoening. De pijn zit aan de duimzijde van de pols, maar kan uitstralen naar de duim zelf en naar de bovenzijde van de onderarm. Het bewegen en het gebruik van de duim is hierbij pijnlijk . Onder andere bij het vasthouden en tillen van voorwerpen, knijpen en wringen. Soms kan een krakend geluid gehoord worden bij het bewegen van de duim. Het kan zijn dat de plastisch chirurg eerst aanraadt om meer rust te nemen, al of niet in combinatie met een afneembare spalk en ontstekingsremmers. Soms wordt een injectie met Kenacort® (cortisone) gegeven.

Mocht bovenstaande niet helpen, kan in sommige gevallen een operatie worden overwogen. Hierbij wordt de peesschede open gemaakt en indien nodig wordt geïrriteerd weefsel van de pezen verwijderd, zodat de beweeglijkheid van de pezen normaliseert.

Voor de operatie

Wij adviseren u:

  • Altijd aan te geven wanneer u bloedverdunnende medicatie gebruikt.
  • Altijd aan te geven wanneer u een pacemaker heeft.
  • Altijd aan te geven wanneer u een allergie heeft.
  • Acht weken voor en na de operatie niet te roken.
  • De dag voor de operatie geen alcohol te drinken.
  • Uw sieraden uit te doen voorafgaande aan de operatie.

Preoperatief spreekuur (POS)

Ter voorbereiding op uw operatie is het belangrijk uw lichamelijke conditie goed in kaart te brengen. U maakt hiervoor een afspraak op de POS poli, op de polikliniek ontvangt u hiervoor een PIM-map.

De dag van de ingreep

Deze ingreep kan zowel onder loco regionale verdoving (arm verdoving)/ algehele narcose, als onder lokale verdoving, waarbij alleen de geopereerde regio verdoofd wordt. Hier komt geen anesthesist aan te pas.

De operatie

Op de afgesproken dag en tijd wordt u in Adrz verwacht, waar u zich aanmeldt bij de receptie (Goes), of in de hal via de centrale aanmeldzuil (Vlissingen). De ingreep vindt onder regionale of onder algehele narcose plaats. Dit betekent dat u nuchter dient te zijn. Nuchter wil zeggen dat u zes uur voor de operatie niet meer eet en/of drinkt. De opname vindt meestal plaats in dagbehandeling. Op de afdeling krijgt u een operatiehemd aan en wordt u verder op de operatie voorbereid.

Op de operatiekamer wordt eerst de arm verdoofd door de anesthesist en daarna wordt het operatiegebied schoon gemaakt met een desinfectans en met steriele doeken afgedekt. U krijgt een strakke band (bloedleegte) om de betreffende arm. Tijdens de ingreep kunt u gewoon met ons praten (dit is alleen bij een lokale verdoving).

Tijdens de operatie wordt het dak van de peesschede doorgenomen en mogelijk verruimd gesloten. Daardoor krijgen de beide strekpezen van de duim meer ruimte. De operatie duurt ongeveer een kwartier tot een half uur.

Na de ingreep onder loco regionale/algehele narcose

Na afloop van de operatie verblijft u nog enige tijd op de afdeling dagbehandeling. Wanneer u zich goed voelt, mag u aan het einde van de dag weer naar huis. Bij pijn mag u vier keer daags 1000 mg paracetamol innemen. U krijgt een controleafspraak mee voor over twee weken, tijdens deze afspraak worden de hechtingen verwijderd. U krijgt ook een nazorgformulier mee naar huis, waarin staat waar u op moet letten en wat u kunt verwachten. Het is raadzaam om gedurende de eerste 24 uur na het ontslag iemand in de buurt te hebben die u kan helpen wanneer dit nodig is. Het kan zijn dat de geopereerde hand tot 24 uur na de operatie verdoofd en verlamd aanvoelt, hetgeen zelf terug rijden met de fiets of auto onverantwoord maakt.

Na de ingreep onder lokale verdoving

Wanneer u zich goed voelt, mag u direct na de operatie weer naar huis, de verdoving is na één á twee uur uitgewerkt. U kunt dan 1000 mg paracetamol innemen. U krijgt een nazorgformulier mee naar huis, waarin staat waar u op moet letten en wat u kunt verwachten. Na de ingreep heeft u een  drukverband. Het kan zijn dat de geopereerde hand tot 24 uur na de operatie verdoofd en verlamd aan voelt, hetgeen zelf terug rijden met de fiets of auto onverantwoord maakt.

Herstelperiode

U mag al snel de duim bewegen. Als u dit niet doet, treedt er soms littekenvorming op tussen de pezen en de peesschede, wat minder beweeglijkheid van de duim kan veroorzaken. Een tweede belangrijk punt is  het bestrijden van littekenvorming op de plaats van de daar lopende zenuw. Met name littekenvorming kan na de operatie klachten geven, zoals een stekende pijn en een branderig gevoel rondom het geopereerde gebied, als aan de duimzijde op de handrug. De klachten kunnen drie tot zes maanden aanhouden. Na zes weken mag u uw hand weer volledig belasten

Risico’s

De ingreep wordt uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg, in samenwerking met eveneens ervaren, gediplomeerde OK-assistentes, in een goed geoutilleerde behandelkamer, zodat u verzekerd bent van een kwalitatief goede behandeling. Toch kunnen zeldzame complicaties optreden. Zoals bij iedere operatie kunnen er in het behandelde gebied zwelling en bloeduitstortingen optreden die na verloop van tijd spontaan verdwijnen. Het risico hierop is groter wanneer u bloedverdunners gebruikt. Wanneer u bloedverdunnende medicatie gebruikt, moet u dit altijd melden aan de
plastisch chirurg. Het gebruik hiervan moet men voor de operatie staken. Uw plastisch chirurg bespreekt met u hoelang van tevoren dit moet. Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Wij raden u dan ook dringend aan om acht weken voor en na de operatie niet te roken. Zoals bij iedere operatie kunnen er zich in het behandelde gebied infecties voordoen. De infectie wordt meestal met antibiotica behandeld. In het operatiegebied loopt een klein takje van een gevoelszenuw van de hand. Als dit beschadigd wordt, kan u verminderd gevoel van de duimrug overhouden.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar poli Plastische Chirurgie via 088 125 73 31 (op werkdagen van 9.00 – 12.30 uur). U kunt ook kijken op onze website of op de website van de NVPC. Buiten werktijden kunt u bellen naar de receptie van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.