Adrz

Deze folder geeft u informatie over een ketamine infuus. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een ketamine infuus?

Ketamine is een medicijn dat de overgevoeligheid van het centraal zenuwstelsel onderdrukt. Hierdoor wordt uw pijn sterk verminderd. Tevens heeft het een gunstig effect op ontstekingen. Via een infuus in de arm wordt met behulp van een pompje de medicatie continu toegediend. Het doel van de behandeling is pijnvermindering tot vele maanden na deze behandeling.

Bij welke klachten heeft u mogelijk baat bij een ketamine infuus?

Een ketamine infuus kan worden toegepast:

  • bij chronische zenuwpijn
  • bij CRPS (Complex Regionaal Pijn Syndroom)
  • bij onvoldoende werking van zware pijnstillers, zoals Morfine

Dosering ketamine

De dosering is voor iedere patiënt anders en afhankelijk van de pijnvermindering en mogelijke bijwerkingen. Tijdens de opname wordt een zo optimaal mogelijke instelling van het medicijn nagestreefd.

De dag van de behandeling

Eén tot twee dagen voorafgaand aan uw afspraak voor uw ketamine infuus, wordt u door de ziekenhuisapotheek gebeld. De apothekersassistente zal met u de medicatie telefonisch doornemen.

Heeft u al toestemming gegeven voor het beschikbaar stellen van uw medische gegevens? Zo niet, wilt u dit dan s.v.p. doen?

Dit kan via:

  • Uw apotheek en of huisarts.
  • Online via www.ikgeeftoestemming.nl
  • Online via Mijnadrz.nl. Daar kunt u aanvinken dat u toestemming geeft voor het delen van uw gegevens via LSP.

Het is zo dat wij als zorgverlener voor het opvragen van uw medische gegevens uw toestemming moeten hebben. Pas als we weten welke medicijnen u gebruikt, kunnen wij u goed behandelen. Wij gaan ten alle tijden zorgvuldig met uw informatie om. Daarnaast vragen wij u om uw actuele medicatielijst mee te nemen bij uw opname.

Voorbereiding behandeling

U hoeft thuis geen specifieke voorbereidingen treffen, tenzij uw pijnspecialist anders aangeeft.

Eten en drinken
In principe mag u gewoon eten en drinken en uw medicatie innemen.

Allergieën
Heeft u een allergie voor jodium of andere ontsmettingsmiddelen, pleisters, contrast- of verdovingsmiddelen? Meldt dit dan voor de start van de behandeling.

Zwangerschap
Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn, dan moet u dit voor de behandeling aan ons doorgeven.

Suikerziekte
Heeft u suikerziekte, dan moet u dit voor de behandeling aan ons doorgeven.

Vervoer
Op de dag van uw behandeling mag u niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg daarom voor een begeleider die u na de behandeling naar huis kan begeleiden.

Koorts
Als u op de dag van behandeling koorts heeft, kan de behandeling niet doorgaan. Neem in dat geval contact op met de het Centrum voor Pijngeneeskunde.

De behandeling

U wordt op de afgesproken dag en tijd verwacht op de dagbehandeling.
Draag makkelijk zittende kleding en neem iets mee ter ontspanning, zoals een (puzzel)boek of muziek.

Complicaties en bijwerkingen

Als de plaats waar de infuusnaald in de huid steekt ontstekingsverschijnselen vertoont of als het infuus niet voldoende doorloopt in het lichaam, kan het nodig zijn om een nieuw infuus te prikken.

Alle hieronder genoemde bijwerkingen zijn omkeerbaar en verdwijnen na verminderen of stopzetten van de behandeling: o.a. dubbelzien, dronken gevoel, slaperigheid, misselijkheid, snelle hartslag, hoge bloeddruk, kortademigheid/ benauwdheid, verminderd coördinatievermogen en duizeligheid.

Laat u door deze lijst niet te zeer afschrikken. Bijwerkingen komen vooral in begin van behandeling voor, daarna neemt de intensiteit af. Bij misselijkheid en braken kunnen medicijnen gegeven worden om dit tegen te gaan.

Nazorg

Leefregels

Afhankelijk van hoe u zich voelt, kunt u de dag na de behandeling uw activiteiten weer hervatten, tenzij de pijnverpleegkundige/-consulente of pijnspecialist anders met u heeft afgesproken. Het is belangrijk om in beweging te blijven waarbij u overbelasting probeert te vermijden.

Controle

Ongeveer acht weken na het ketamine infuus krijgt u een telefonisch consult met de pijnverpleegkundige/-consulent over het resultaat van de behandeling. Zij bespreekt met u of er een volgend ketamine infuus afgesproken kan worden.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Centrum van Pijngeneeskunde via 088 125 48 18. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 11.00 uur en van 13.00 uur tot 16.00 uur. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.