Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over een maculapucker. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een maculapucker?

Het centrale deel van het netvlies wordt de macula (of gele vlek) genoemd. Met dit gedeelte van het netvlies zien we het scherpst. Dit is bijvoorbeeld nodig bij televisie kijken, lezen en het herkennen van gezichten. Er kan op de macula een laagje weefsel groeien. Dit laagje kan zich samentrekken, waardoor er plooien in het netvlies ontstaan, dit wordt een maculapucker genoemd. Het komt meestal voor aan één oog, maar het kan ook aan beide ogen voorkomen.

Figuur 1: normale macula

Figuur 2: maculapucker

Bron afbeelding: Oogziekenhuis.nl/oogziekten-behandelingen/maculapucker

Oorzaak

Door veroudering van het netvlies kan een maculapucker ontstaan, de precieze oorzaak is nog niet bekend. Een maculapucker kan ook het gevolg zijn van andere oogaandoeningen of ontstaan na een operatie aan het oog.

Symptomen

Een maculapucker kan zorgen voor vermindering van het gezichtsvermogen, dubbelbeelden en het ontstaan van vertekende of vervormde beelden (de tegels lopen bijvoorbeeld niet meer recht maar golvend).

In de macula bevinden zich veel kegeltjes. Dit zijn cellen in het netvlies die het licht opvangen en daarvan een signaal maken en naar de hersenen sturen. Om scherp beeld te maken, is het van belang dat deze cellen netjes geordend naast elkaar in de macula liggen. Door een maculapucker wordt vooral deze ordening van de kegeltjes verstoord, zodat er een verstoring van het beeld ontstaat.

De klachten zijn afhankelijk van de ernst van de maculapucker en   kunnen variëren van zeer gering tot ernstig.

Behandeling

Een maculapucker hoeft niet altijd behandeld te worden. Als de klachten mild zijn, adviseren we vaak om af te wachten en onder controle te blijven. Bij ernstige klachten of toename van de klachten kan er een operatie worden overwogen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Oogheelkunde via de receptie van Adrz via 088 125 00 00 of stuur een e-mail naar oogheelkunde.optometrie@adrz.nl. Buiten werktijden kunt u bij dringende klachten contact opnemen met uw huisartsenpost.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.