Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over een midline. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Uw arts heeft voorgesteld om bij u een Midline te plaatsen vanwege een langdurige infuusbehandeling.

Wat is een Midline?

Een Midline is een dun slangetje van tien centimeter lang en wordt in de ader van de bovenarm ingebracht en eindigt in een ader in de oksel.

Waarom een Midline?

Een Midline heeft als voordeel dat er op een veilig, niet pijnlijke manier medicijnen, vocht of bloedproducten toegediend kunnen worden. Op deze manier is de medicatie minder schadelijk voor de bloedvaten. De Midline kan maximaal vier weken blijven zitten. Het voorkomt dat u herhaaldelijk moet worden geprikt.

Hoe wordt een Midline ingebracht?

Het inbrengen van de Midline vindt plaats door een Physician Assistant, Verpleegkundig Specialist of IC-verpleegkundige bij voorkeur op een eenpersoonskamer. Het plaatsen neemt ongeveer een halfuur in beslag. De Midline wordt geplaatst met behulp van een echoapparaat terwijl u op uw rug ligt. De echo wordt gebruikt om het bloedvat te vinden en aan te prikken.

Verzorging van de Midline

Een klein gedeelte van de Midline is buiten het lichaam zichtbaar. De Midline wordt niet vastgehecht, maar met een speciale fixatiepleister (Statlock®) op zijn plaats gehouden. De insteekopening van de Midline wordt afgedekt met doorzichtige folie (Tegaderm®). Deze folie voorkomt dat bacteriën via de midline het lichaam in kunnen gaan.

Elke keer na gebruik moet de Midline worden doorgespoten met een zoutoplossing (NaCl 0,9%). De Tegaderm® pleister wordt wekelijks verschoond. De Statlock® pleister verwisselen indien nodig. Als u in het ziekenhuis opgenomen bent, verzorgt de verpleegkundige de Midline. Thuis neemt de thuiszorg deze zorg over. Zij komen dagelijks of wekelijks bij u langs.

Aandachtspunten

U mag douchen, maar de Statlock® en de Tegaderm® pleisters moet u laten zitten om loslaten en/of infectie van de Midline te voorkomen. Wel moet u de Midline volledig afschermen van water door een beschermhoes of doorzichtig huishoudfolie waarmee u uw bovenarm met Midline omwikkelt.

Laat geen bloed afnemen uit de arm waarin de Midline zit, wel uit de midline zelf. Dit mag alléén een verpleegkundige op de verpleegafdeling of dagbehandeling doen, hierdoor kan er geen bloedafname gedaan worden op het laboratorium.

Meet bij voorkeur niet de bloeddruk aan de arm waarin de Midline zit.

Mogelijke complicaties

  • Lijninfectie.
  • Trombosearm.
  • Nabloeding.
  • Geïnfecteerde insteekopening.
  • Occlusie van de lijn.

Neem contact op met uw hoofbehandelaar bij:

  • Vocht of pus dat uit de insteekopening komt.
  • Een rode insteekopening.
  • Een gezwollen/dikke insteekopening.
  • Lekkage bij de insteekopening.
  • Koorts > 38.5 °C.
  • Kortademigheid.
  • pijn op de borst.
  • problemen met doorspuiten.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de polikliniek Chirurgie via 088 125 42 37.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.