Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over Myocard rust- en inspanningsonderzoek. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Voorbereiding is noodzakelijk

Het is belangrijk dat u deze folder zorgvuldig leest, met name de voorbereiding van het medicijngebruik en uw voeding. Zonder deze voorbereiding kan het onderzoek niet plaatsvinden.

Er worden twee series foto’s gemaakt verdeeld over twee dagen. Een rustserie en een inspanningsserie. Op de eerste dag is het rustonderzoek, de tweede dag het inspanningsonderzoek.

Doel van het onderzoek

Dit onderzoek is bedoeld om de doorbloeding van de kransslagaders en de hartspierfunctie vast te stellen.

In het ziekenhuis

  • Als u voor de eerste keer naar Adrz komt, kunt u zich bij de receptie in de centrale hal laten inschrijven. Zorg dat u uw zorgpas en identiteitsbewijs (geldig paspoort, rijbewijs of ID-kaart) bij de hand heeft. Uw persoonlijke gegevens worden gevraagd.
  • Uw gegevens komen op stickers te staan. Deze stickers worden gebruikt om uw behandeling administratief te kunnen verwerken. Wij raden u daarom aan om een kwartier voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn.
  • Bent u al ingeschreven maar zijn er veranderingen in uw gegevens, bijvoorbeeld nieuwe ziektekostenverzekeraar of een verhuizing, geef deze dan altijd door bij de receptie. De identificatieplicht is ook dan van toepassing.
  • Meldt u zich vervolgens bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde in Goes (route 15).

Voorbereiding rustonderzoek

Medicijnen

Indien u geen medicijnen moet stoppen voor het inspanningsonderzoek (zie kader achter in de folder) mag u alle medicijnen normaal innemen. Neem uw medicijnlijst mee naar het onderzoek.

Voeding

Voor het onderzoek mag u een lichte maaltijd gebruiken, bijvoorbeeld een boterham zonder boter, met jam. Daarnaast mag u normaal drinken, ook koffie en thee.

Het rustonderzoek

Het verloop van het hele onderzoek wordt kort met u besproken. Er wordt een korte vragenlijst met u doorgenomen. Vervolgens krijgt u een injectie met een licht radioactieve vloeistof. Daarna wacht u (ongeveer) drie kwartier in de daarvoor bestemde wachtkamer. U krijgt een stuk chocolade te eten. Binnen deze drie kwartier moet u vier bekers vocht drinken; koffie, thee en water zijn beschikbaar in de wachtkamer. U kunt gebruikt maken van het toilet.

Daarna worden de foto’s gemaakt in de scankamer met een gammacamera. Deze camera draait tijdens de opnamen in stapjes om u heen.

Aansluitend wordt er een CT-scan gemaakt met een lage stralingsdosis. De CT duurt enkele minuten. U ligt op een onderzoekstafel met uw beide armen gestrekt langs uw hoofd. Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier. Door de computer wordt berekend hoe de verdeling is van de vloeistof over de hartspier. Hieruit kan worden afgeleid hoe de doorbloeding is in diverse gedeelten van de hartspier.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn, neem dan contact op met uw behandelend arts. Uw arts kan in overleg met de Nucleair Geneeskundige beslissen of het onderzoek door kan gaan of uitgesteld kan worden. Geeft u borstvoeding, neem dan voor het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Voorbereiding inspanningsonderzoek

Na 21.00 uur op de dag vóór het inspanningsonderzoek mag u geen cafeïne meer gebruiken. De uitslag van het onderzoek kan namelijk door de cafeïne beïnvloed worden.

Voorbeelden van producten waar cafeïne in zit (die u dus niet mag gebruiken):

  • koffie (ook geen Decafé)
  • thee (alle soorten)
  • cola (geen enkele variant)
  • chocolade, chocolademelk of andere producten waar chocolade in verwerkt is
  • energy drank (bijvoorbeeld Red Bull)
  • paracetamol met cafeïne

Op de dag van het inspanningsonderzoek

Voor het onderzoek mag u een lichte maaltijd gebruiken, zoals een boterham zonder boter, met jam en een glas vruchtensap of water. U mag geen koffie en thee drinken. Daarna mag u alleen nog water drinken. U komt een half uur voor de afgesproken tijd op de afdeling Nucleaire geneeskunde om twee bekertjes water te drinken. Direct na de inspanningstest mag u weer normaal eten en drinken. U kunt eventueel uw boterham meebrengen. Als u iets met cafeïne heeft gegeten of gedronken kan het onderzoek niet doorgaan. Er moet dan een nieuwe afspraak gemaakt worden.

Medicijnen

Vaak vraagt uw cardioloog u bepaalde hartmedicatie niet in te nemen voor het onderzoek. Uw cardioloog geeft dat aan op de laatste pagina van deze folder.

Neem de gestaakte medicijnen mee op de dag van het onderzoek, zodat u deze, indien nodig, ter plekke in kunt innemen. Na het onderzoek kunt u alle medicijnen weer innemen volgens voorschrift. De overige medicijnen die u gebruikt, kunt u gewoon innemen zoals u gewend bent, óók op de dag van het onderzoek. Bent u longpatiënt en gebruikt u een inhaler? Neem deze dan mee tijdens het onderzoek. U kunt deze zo nodig gebruiken.

Suikerziekte

Bespreek met uw arts eventuele aanpassingen van de medicijnen aan de iets gewijzigde tijden van de maaltijd.

Lichamelijke inspanning

Op de dag van het onderzoek mag u zich niet zwaar lichamelijk inspannen, zoals fietsen en sporten.

Kleding

Draag makkelijke kleding, goed zittende schoenen en bij voorkeur een lange broek of wijde rok.

Het inspanningsonderzoek

Het inspanningsonderzoek bestaat uit een test waarbij uw hart zich moet inspannen, door beweging of door kortstondige toediening van medicatie via een injectie of via een infuus. Daarna worden foto’s gemaakt en een CT-scan. Het verloop van het onderzoek wordt kort met u besproken. Wij zorgen ervoor dat alles voor u duidelijk is zodat u niet onzeker hoeft te zijn voor het onderzoek. Tijdens de test wordt u begeleid door de arts (Nucleair Geneeskundige) en een medewerker.

De inspanningstest kan een fietstest zijn of een nagebootste situatie.

Fietsen

U krijgt een infuusnaald in uw arm en de fiets wordt voor u ingesteld. Er worden zuignapjes op uw borst en rug aangebracht om een ECG (hartfilmpje) te kunnen maken. Vervolgens moet u zich zo veel mogelijk inspannen door te fietsen op een hometrainer. Tijdens de inspanning worden de bloeddruk en hartslag gecontroleerd door de arts die het onderzoek begeleidt. Op het moment dat u niet langer kunt fietsen of dat u aan de voor u geldende maximale inspanning bent, wordt een licht radioactieve vloeistof ingespoten via de infuusnaald. U moet dan nog één minuut doorfietsen zodat de vloeistof optimaal kan verdelen over de hartspier.

Nagebootste fietstest

Als u niet kunt fietsen of bepaalde medicijnen gebruikt wordt de inspanning met behulp van een medicijn nagebootst. U zit dan in een stoel (in sommige gevallen is licht meefietsen ook mogelijk). Ook dan krijgt u een infuusnaald in de arm en worden er zuignapjes om een ECG te maken aangebracht. De bloeddruk wordt meerdere malen gemeten. Deze test duurt enkele minuten. U krijgt na de toediening van de medicatie direct een gevoel van flinke inspanning, waarbij de arts en de medewerker u voortdurend begeleiden. Dit gevoel verdwijnt snel na de toediening.

Na de test

Na de inspanningstest wacht u minimaal drie kwartier in de daarvoor bestemde wachtkamer. U krijgt een stuk chocolade te eten. Binnen deze drie kwartier moet u twee bekers vocht drinken; koffie, thee en water zijn beschikbaar in de wachtkamer. U kunt gebruikt maken van het toilet. Daarna worden de foto’s en de CT-scan gemaakt in de scankamer.

Bijwerkingen

Van de radioactieve stof zijn geen bijwerkingen te verwachten. De kleine hoeveelheid straling waaraan u wordt blootgesteld is gering en levert geen gevaar op voor u en uw omgeving. Tijdens de inspanningstest kunt u wel last krijgen van druk op de borst, kortademigheid, duizeligheid en andere verschijnselen die gerelateerd zijn aan een fysieke inspanning. Dit is geen reden tot ongerustheid. De arts en de medewerker begeleiden u hierbij.

Begeleiding

Het kan prettig zijn om iemand mee te nemen naar het onderzoek. U begeleider mag echter niet aanwezig zijn bij het onderzoek. Wij adviseren om kinderen jonger dan twaalf jaar niet mee te nemen.

Uitslag

De uitslag krijgt u van uw behandeld arts.

Afzeggen afspraak?

Als u uw afspraak niet kunt nakomen laat dat dan zo snel mogelijk weten aan de afdeling Nucleaire geneeskunde via onderstaand telefoonnummer. Een andere patiënt kan dan worden ingepland, zodat de onderzoek tijd niet verloren gaat.

Als u het onderzoek op de afdeling Nucleaire geneeskunde afzegt, neem dan ook contact op met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Locatie

Nucleaire geneeskunde (route 15)

Adrz, ‘s-Gravenpolderseweg 114, 4462 RA Goes

Uw afspraak in Goes

Rustonderzoek

Datum: _________________ dag_____________________ om __________ uur

Inspanningsonderzoek

Datum: _________________dag_____________________ om __________ uur,

Medicijnen

  • nee, dat is niet bij u van toepassing
  •  ja, u stopt met:

____________________________________________

____________________________________________

De laatste inname is op (datum): ___________________________

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar afdeling Nucleaire Geneeskunde. via 088 125 52 91. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.