Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over nazorg van een maligne huidtumor. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

U heeft zojuist een kwaadaardige (maligne) huidtumor laten verwijderen door de plastisch chirurg/physician assistant (PA). Hierbij kan de plastisch chirurg/PA verschillende technieken gebruikt hebben.

Na de behandeling

Wanneer u zich goed voelt, mag u na de ingreep gelijk naar huis. De verdoving is na één á twee uur uitgewerkt.

Huidtransplantaat

Wanneer er een huidtransplantaat is gebruikt voor het sluiten van de wond, komt u na 5-7 dagen ter controle op de poli en wordt het verband verwijderd. De wond wordt dan opnieuw verbonden en u krijgt nieuwe instructies mee voor thuis. Het is van belang dat het wondverband droog blijft, anders kan het transplantaat niet hechten.

Wanneer de huidtransplantatie op uw been plaatsvindt, is het van belang dat u de eerste twee weken het been zo weinig mogelijk belast en zoveel mogelijk omhoog houdt. Wanneer u dit niet doet, komt er meer vocht in het been, wat een groter risico geeft dat het transplantaat niet aanslaat. Indien de plastisch chirurg dit nodig acht, krijgt u na de ingreep een gipsspalk. Daarbij kan de plastisch chirurg u een recept voor bloedverdunners meegeven. Het is dan raadzaam krukken in huis te hebben. Probeer stoten van het transplantaat te voorkomen, een transplantaat is erg kwetsbaar.

De donorplek van het transplantaat kan ook verschillend zijn, de huid kan worden weggesneden of weggeschaafd. Wanneer de huid is weggesneden, wordt die opnieuw gehecht.Voorbeelden van donorplaatsen zijn de lies, achter het oor of in de hals.

Wanneer het transplantaat wordt afgeschaafd, is de donorplaats meestal het bovenbeen; de schaafplek wordt verbonden en dit verband blijft 2 weken zitten. De schaafwond geneest namelijk het beste wanneer deze met rust wordt gelaten.

Wij adviseren u:

  • om tot het verwijderen van de hechtingen de wond droog te houden en de aangebrachte pleistertjes te laten zitten.
  • de eerste 2 dagen na de ingreep rustig aan te doen. Dat wil zeggen dat u geen zware werkzaamheden mag uitvoeren, zoals tillen, bukken en contactsporten.
  • bij een eventuele nabloeding een schoon gaas of schone doek tegen de wond gedrukt te houden. Dit doet u 5 minuten onafgebroken.
  • te koelen met een coolpack om zwelling tegen te gaan en eventuele pijn te verlichten.
  • Te stoppen met roken. Roken heeft een slechte invloed op de wondgenezing, omdat er dan een verminderde doorbloeding is.
  • Het is dan ook raadzaam om tot acht weken na de operatie niet te roken.

Medicatie

U mag zo nodig bij napijn paracetamol gebruiken. Bloedverdunners die u gewend bent in te nemen, mag u ten vroegste 24 uur na de ingreep weer hervatten. Bent u bekend bij de trombosedienst, volg dan het schema wat u heeft ontvangen.

Zonbescherming

Wanneer het litteken volledig genezen is en deze geen korstjes meer heeft, adviseren wij u het litteken te beschermen tegen de zon met een zonnebrand factor 50.

Controleafspraken

Eerste controleafspraak

U ontvangt een afspraak voor het verwijderen van de hechtingen. De termijn is afhankelijk van welke techniek de plastisch chirurg heeft gebruikt en waar de hechtingen zich bevinden. Tijdens deze afspraak ontvangt u ook de uitslag van het plekje wat is verwijderd. Deze afspraak staat gepland bij de doktersassistente/verpleegkundige.

Tweede controleafspraak

Deze is, zo nodig, bij de plastisch chirurg.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar poli Plastische Chirurgie via 088 125 7331 (op werkdagen van 8.30– 12.30 uur). Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

 

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.