Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over de periode na uw behandeling voor (endel)darmkanker. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Deze folder biedt u informatie over de controleperiode na de behandeling van (endel)darmkanker.

Controles

De controleperiode duurt vijf jaar. De controles kunnen worden uitgevoerd door de chirurg of verpleegkundig specialist. Deze controles hebben als doel om u zo goed mogelijk te begeleiden, maar daarnaast ook het vroegtijdig opsporen van eventuele terugkeer van de ziekte.

CEA

Bij iedere controle moet u bloedprikken, uw bloed wordt dan onderzocht op een tumorstofje wat CEA heet. De eerste twee jaar na de operatie, is dit bloedonderzoek om de drie maanden, de volgende drie jaar daarna doen we dit één keer in de zes maanden.

Radiologie onderzoek

Een jaar na de operatie wordt er een CT scan van de longen en de buik gemaakt.

Colonoscopie

Wanneer voor de operatie het darmonderzoek niet volledig was dan krijgt u een afspraak voor een darmonderzoek drie maanden na de operatie. Als het darmonderzoek wel volledig was dan krijgt u een jaar na de operatie een afspraak voor een darmonderzoek. Afhankelijk van de bevindingen van dat onderzoek wordt een advies gegeven wanneer de colonoscopie herhaald moet worden.

Controle bij (verpleegkundig) specialist

Wanneer u op controle komt bij de chirurg of verpleegkundig specialist zal hij/zij met u de uitslagen van de onderzoeken bespreken. Daarnaast is er de gelegenheid om uw vragen te stellen en zal de chirurg of verpleegkundig specialist bespreken hoe het met u gaat.

Dunne darmstoma

Wanneer u een stoma van de dunne darm heeft, is er een risico dat de stoma teveel ontlasting produceert. Een signaal dat het stoma te productief is, is als u het zakje meer dan vijf keer in 24 uur moet legen. Wanneer de stoma te productief is bestaat er een risico dat u gaat uitdrogen, symptomen hiervan zijn bijvoorbeeld donkere urine, droge huid, hoofdpijn. Wanneer u uw stoma meer dan vijf keer per dag moet legen, adviseren wij u zo spoedig mogelijk met ons contact op te nemen. Tijdens kantooruren kan dit met de Judith/Marjon of de stomaverpleegkundigen. Buiten de kantooruren kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp via de receptie van het ziekenhuis (088 125 00 00). Na de operatie komt u terug bij de verpleegkundig specialis/ chirurg voor het bespreken van het weefsel onderzoek (de pathologie uitslag) en bespreken van een eventuele nabehandeling. Ook zal dan besproken worden of en op welke manier u verder gecontroleerd zal gaan worden (= ‘Follow up’). Deze controles worden gemaakt aan de hand van de geldende richtlijnen, afhankelijk van uw klachten en uw gezondheid en wensen.

Oncologische revalidatie

Door een operatie en/of behandeling met bestraling en/of chemotherapie kan het zijn dat u last heeft van vermoeidheid. Hierdoor neemt de conditie af en dit kan weer invloed hebben op uw psychisch welbevinden. Oncologische revalidatie kan u helpen om uw conditie en uw psychisch welbevinden te verbeteren. In Zeeland zijn er diverse centra die oncologische revalidatie aanbieden. Wanneer u wenst deel te nemen aan een oncologisch revalidatie programma kunt u dit bespreken met uw (verpleegkundig) specialist. Tevens is het aan te raden om navraag te doen bij u zorgverzekeraar of de revalidatie voor u vergoed wordt, dit voorkomt dat u onverwachts de rekening zelf moet betalen.

Werkhervatting

Wanneer u behandeld bent voor (endel)darmkanker en u nog een werkkring heeft kan het soms lastig zijn om uw werk weer te hervatten. Het is raadzaam om contact te houden met u werkgever en collega’s. De arbo-arts is de aangewezen persoon  om samen met u te kijken naar een  re-integratieproject. Daarnaast zijn er diverse re-integratiespecialisten die u kunnen begeleiden in dit proces. Meer informatie kunt u hierover vinden op www.stap.nu. Op de website www.kankerenwerk.nl kunt u informatiebrochures downloaden waarin nuttige informatie staat. Ook is op deze site informatie te vinden voor uw werkgever.

Patiëntenverenigingen

U heeft in de achterliggende periode veel meegemaakt, sommige patiënten hebben er behoefte aan om dit te delen met lotgenoten. Patiëntenverenigingen kunnen u hierbij helpen. De volgende website kan u hierover meer informatie geven: http://spks.nl/spks/darm. Deze website biedt u tevens informatie over darmkanker. Op de site van de maagdarmleverstichting is er een darmkankerforum te vinden waar u eventueel vragen kunt stellen.

Lastmeter

De lastmeter is een vragenlijst om inzicht te krijgen in uw psychosociale toestand. Waarschijnlijk heeft u deze vragenlijst al een keer ingevuld voor uw operatie. Uw psychosociale toestand kan steeds weer wijzigen daarom willen wij u vragen de ingevoegde lastmeter in te vullen voor uw polibezoek bij de verpleegkundig specialist. Zij zal dan samen met u de lastmeter bespreken.

Wetenschappelijk onderzoek

Als Adrz vinden we het belangrijk om te participeren in wetenschappelijk onderzoek. Daarvoor werken we samen met universiteiten en instanties die wetenschappelijk onderzoek uitvoeren. Door de kennis die wetenschappelijk onderzoek ons biedt, kunnen we de zorg verbeteren. Het kan zijn dat u tijdens de controleperiode wordt benaderd door ons of een onderzoeker om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek kan zijn op psychosociaal gebied, voeding, leefstijl of gericht op medisch onderzoek. Wanneer u wordt benaderd bent u uiteraard niet verplicht om deel te nemen aan het onderzoek.

Contact

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van deze informatie of u bezoek aan de (verpleegkundig) specialist dan kunt u contact opnemen met:

  • Judith Kuiper, verpleegkundig specialist GE-oncologie
  • Voor vragen over de stoma kunt u contact opnemen met de stomaverpleegkundige

 

Ruimte voor vragen tijdens de controle periode

 

Vraag Antwoord