Adrz

Deze folder geeft u informatie over een wissel van de nefrostomiekatheter. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Nefrostomiekatheter

Een nefrostomiekatheter wordt geplaatst wanneer er een verstoorde afvloed is van urine vanuit de nier naar de blaas. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld wanneer een niersteen in de urineleider klem zit.

Een nefrostomiekatheter is een slangetje dat in de nier wordt geplaatst en ervoor zorgt dat de afvloed vanuit de nier gewaarborgd blijft. De katheter wordt op zijn plaats gehouden door middel van een krul aan het einde van de katheter en de katheter wordt op de huid vastgezet. Op de katheter wordt een urineopvangzak aangesloten, zodat de urine door de katheter in de opvangzak loopt.

Om problemen te voorkomen wordt in principe iedere drie maanden de katheter gewisseld. De procedure wordt uitgevoerd op de afdeling Radiologie door een radioloog met assistentie van een radiologisch laborant.

Van tevoren melden

Het is belangrijk dat u ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact opneemt met uw behandeld arts en de afdeling radiologie als u:

  • Een antistollingsmiddel (bloedverdunner) gebruikt zoals Sintrom of Marcoumar
  • Eerder allergisch heeft gereageerd op jodiumhoudend contrastmiddel
  • Last heeft van allergieën
  • Zwanger of mogelijk zwanger bent

De behandeling

Voorbereiding

Eten en drinken
Voorafgaand aan dit onderzoek mag u gewoon eten en drinken.

Medicijngebruik

  • Uw medicijnen kunt u op de normale manier en tijdstippen innemen, tenzij anders met u is afgesproken. Overleg als u twijfelt over het innemen van medicijnen met uw behandelend arts.
  • Het gebruik van medicatie met betrekking tot antistolling/bloedverdunning dient afgestemd te worden met uw behandeld arts. Deze moeten tijdelijk gestopt worden.
  • Heeft u een insulinepomp? Schakel deze dan uit (c.q. zet toediening stop) voordat u de onderzoekskamer binnengaat.  De röntgenapparatuur kan uw insulinepomp mogelijk verstoren. Direct na de behandeling kunt u uw insulinepomp weer aanzetten.

Kleding
Trek kleding aan waarin u zich goed kunt bewegen en die u makkelijk uit en aan kunt trekken. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.

Verloop behandeling

U meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling radiologie. Op de afdeling Radiologie haalt een laborant(e) u op uit de wachtkamer. Voordat de behandeling begint, legt hij/zij u uit wat er gaat gebeuren. Uiteraard kunt u altijd vragen stellen als u iets niet begrijpt. De behandeling wordt uitgevoerd door de radioloog en de laborant assisteert hem hierbij.

Tijdens de behandeling ligt u half op uw buik en half op uw zij. Mogelijk is dit voor u een ongemakkelijke houding. Deze houding is noodzakelijk om de behandeling goed uit te kunnen voeren. Tijdens de behandeling is het van belang dat u goed stilligt.

De laborant haalt de pleister waarmee de katheter vast zit los en koppelt de katheter los van de zak. Vervolgens wordt de huid gedesinfecteerd en komt u onder steriele doeken te liggen. Door de katheter wordt een voerdraad ingebracht. Hierna wordt de oude katheter verwijderd. De ligging van de voerdraad wordt gecontroleerd. De nieuwe katheter wordt over deze voerdraad ingebracht. Met contrastmiddel en röntgenstralen wordt gecontroleerd of de katheter goed zit. Als dit het geval is, wordt de katheter zorgvuldig vastgeplakt en weer aangesloten op de zak.

Duur van de behandeling
De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling mag u naar huis. U kunt uw normale bezigheden weer voortzetten. Direct na de behandeling kunt u, indien van toepassing, bij de balie van Radiologie een afspraak maken voor de volgende nefrostomiekatheter wissel. Deze vindt ongeveer drie maanden later plaats (tenzij anders aan u is doorgegeven).

Wanneer contact opnemen na onderzoek?
Neemt u contact op met uw behandelend arts of huisarts indien:

  • Geen urine in de opvangzak loopt
  • Urine langs de insteekopening lekt
  • De katheter niet meer op zijn plaats zit, of eruit gevallen is
  • De insteekopening er rood uitziet en pijnlijk aanvoelt
  • U langer dan drie dagen bloedverlies heeft na het plaatsen van de katheter (tot drie dagen na de behandeling kunt u last hebben van bloederige urine)
  • U koorts heeft of hevige pijn krijgt

Complicaties

Geen enkel onderzoek/behandeling is zonder risico’s. Ernstige complicaties doen zich zelden voor. Complicaties worden door de aanvragend arts en radioloog met u besproken.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Radiologie via 088 125 43 60. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact op met de afdeling Radiologie.

Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.