Voorbereiding
Nuchter
Uw kind wordt binnenkort een ochtend opgenomen in het ziekenhuis. Voor deze ingreep moet uw kind nuchter zijn. Dit houdt het volgende in:
- Na 24.00 uur mag uw kind mag niets meer eten.
- Tot 6.00 uur ‘s morgens mag uw kind alleen water drinken.
- Na 6.00 uur ’s morgens mag uw kind niets meer drinken.
- Baby’s die flesvoeding krijgen, mogen na 2.00 uur ’s nachts niet meer drinken.
- Baby’s die borstvoeding krijgen, mogen na 4.00 uur ’s nachts niet meer drinken.
Belangrijk: als u zich niet houdt aan bovenstaande voorschriften loopt u het risico dat de operatie niet doorgaat. Bij nietnuchter zijn bestaat namelijk verslikkingsgevaar tijdens de narcose.
Meenemen naar het ziekenhuis
Als u ‘s morgens met uw kind komt, wilt u dan het volgende meebrengen:
- Medicijnen die uw kind gebruikt.
- Een gemakkelijk wasbare pyjama en de eigen zuigfles of tuitbeker.
- Een goed te reinigen pop of beer of iets dergelijks, dat geeft uw kind een veilig gevoel.
- Een extra hemdje of broekje. Er kan soms wat bloed op de pyjama komen.
- Wat te eten of te lezen voor uzelf. Koffie wordt verzorgd door de verpleegkundige.
Gang van zaken op de afdeling
Op de dag van de operatie wordt u op de afgesproken tijd verwacht op de Kinderafdeling in Goes of Vlissingen. Op de afdeling trekt uw kind zijn/haar pyjama aan en krijgt een voorbereidend drankje en een zetpil toegediend. Vanaf 8.00 uur gaan de kinderen met een verpleegkundige een voor een naar de operatieafdeling. Een van de ouders of verzorgers kan mee om aanwezig te zijn bij het in slaap maken van het kind. Bij de operatiekamer (OK) worden u en uw kind begeleid door een operatieassistent.
Op de OK krijgt uw kind liggend de narcose toegediend via een maskertje dat de mond en neus bedekt. Eerst wordt een mengsel van zuurstof en eventueel narcosegas toegediend waardoor uw kind wat slaperig wordt. Omdat narcosegas onaangenaam ruikt wordt de concentratie geleidelijk opgevoerd. Het duurt dan ook enkele minuten voordat uw kind slaapt.
Als de anesthesist u vraagt om weg te gaan, wacht u even buiten de OK. Zodra uw kind op de uitslaapkamer is, mag u er weer bij. U blijft dan tot uw kind goed wakker is. Hierna gaat u samen met uw kind en een verpleegkundige terug naar de zaal. Van de ingreep zelf merkt uw kind niets. Direct na het verwijderen van de neusamandelen kan uw kind even last hebben van pijnlijke oren. Dit trekt na ongeveer een uur weer weg. Na het verwijderen van keelamandelen kan dit een tot twee dagen aanhouden. Als de kinderen wakker worden voelen ze pijn in de keel of oren. Juist in deze periode na de ingreep is het plezierig als ouders of verzorgers bij het kind zijn. Na de operatie wordt nog een pijnscore bij uw kind afgenomen. Als alles goed gaat kunt u met uw kind vijf uur na de ingreep naar huis.
Na de operatie
- Het is raadzaam om uw kind thuis weer in bed of op de bank te leggen. Uw kind zal zelf aangeven of het wil spelen of liggen.
- Laat uw kind vaak kleine beetjes drinken. Veel drinken is echt noodzakelijk!
- Waterijs is vaak ook plezierig om te eten. Uw kind mag alles eten, maar het hoeft niet. Probeer wel snel weer over te gaan op normaal voedsel.
- Sommige kinderen braken ‘s middags of ‘s avonds nog wat donkerbruin bloed. U hoeft daar niet van te schrikken; het is bloed dat ze tijdens de ingreep hebben ingeslikt. Door het ingeslikte bloed kunnen de kinderen de volgende dag ook donkere ontlasting hebben.
- Uw kind kan temperatuurverhoging hebben na operatie. Is uw kind ziek en heeft het meer dan 39 graden koorts, dan kunt u contact opnemen met de receptie van het ziekenhuis (088 125 00 00).
- Bij een nabloeding (het opgeven van helderrood bloed) moet u contact opnemen met het ziekenhuis (088 125 00 00).
- Na een week kan uw kind weer naar school
- Zwemmen mag pas na twee weken.
- Als ook de oren zijn doorgeprikt of buisjes zijn geplaatst, kan daar nog enige tijd vocht of bloed uitlopen. Dit is niet verontrustend en gaat meestal na enige dagen vanzelf weer over. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunt u op korte termijn een afspraak maken met een van de KNO-artsen.
- Uw kind mag twee weken niet zwemmen. Wat betreft het zwemmen zijn de inzichten de laatste tijd gewijzigd: de kans dat een kind met buisjes oorontsteking krijgt als het gaat zwemmen, is bijna gelijk aan bij kinderen zonder buisjes. Zwemmen in chloorwater geeft meer problemen dan zwemmen in zee. Uw kind mag wel duiken en onder water zwemmen. Als dit pijnklachten geeft, is het beter dat uw kind dit niet doet. Badwater met shampoo of zeep geeft bijna altijd problemen, dus dan blijft het opletten.
Praktische tips
- Geef het ruim van tevoren bij de KNO-arts aan als er bloedziekten of andere bijzonderheden in de familie
voorkomen (zoals problemen met de narcose). - Medicijnen moeten ook de dag van opname ingenomen worden (dit mag met een slokje water).
- Als uw kind dagelijks astmamedicijnen gebruikt in de vorm van spray of pufjes, moet u die ook toedienen op de ochtend van de ingreep. Neem alle medicatie mee!
- Bereid uw kind zo goed mogelijk voor op de ingreep door te vertellen wat er gaat gebeuren. Dit voorkomt later problemen. Ook kunt u, na een telefonische afspraak met de Kinderafdeling een kijkje nemen op de kinder- en speelzaal.
- Als uw kind nog flesvoeding heeft, wilt u deze dan zelf meenemen.
- Als uw kind de laatste drie weken voor de ingreep in aanraking is geweest met een besmettelijke kinderziekte (bijvoorbeeld waterpokken of rode hond) neemt u dan contact met ons op.
- Als de ingreep niet kan doorgaan, wilt u dan zo snel mogelijk de polikliniek KNO van het ziekenhuis bellen (088 125 00 00). Mogelijk kunnen wij een ander kind van de wachtlijst oproepen.
- Denkt u eraan dat u niet zelf kunt autorijden als u met uw kind naar huis gaat.
- Tien dagen voor en na de ingreep mag uw kind geen aspirineachtige medicijnen gebruiken. Deze medicijnen
vergroten de kans op nabloeden. Kinderparacetamol mag wel. - De KNO-arts wil uw kind zes weken na de ingreep graag weer voor controle op de polikliniek zien. U kunt daarvoor telefonisch of fysiek een afspraak maken bij de Afspraakcentrale (088 125 00 00).
- Het is niet toegestaan om andere kinderen dan het patiëntje mee te nemen op de dag van de ingreep. Wel mogen andere kinderen meekomen bij het brengen en/of halen.
- U dient van te voren Paracetamol (zetpil/tablet) en Nurofendrank in huis te halen.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de polikliniek KNO via de receptie van het ziekenhuis via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.