Adrz

Deze folder geeft u informatie over Neusschelpverkleining met radiofrequentie (select sutter/Celon). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Functie van de neusschelpen

Neusschelpen zitten in de neus en zorgen voor bevochtiging van de ingeademde lucht. Voor de neuspassage zijn vooral de onderste neusschelpen van belang. Bij chronische zwelling kan de neuspassage sterk verminderd zijn en kan besloten worden om ze te verkleinen. Een moderne manier om dit te doen, is met thermoablatie (een soort magnetronenergie). Bij thermoablatie wordt het slijmvlies verwarmd zonder het te verbranden, waardoor verlittekening ontstaat en het slijmvlies weer mooi strak over het neusschelpbot heen ligt.

Behandeling

Eerst worden er watjes met verdovingsvloeistof in de neus ingebracht. Daarna wordt het slijmvlies verdoofd door middel van enkele prikjes in de onderste neusschelp. Hierna begint de eigenlijke behandeling, waarbij gedurende tien seconden met een naaldje in het slijmvlies wordt geprikt. Dit wordt enkele malen herhaald aan beide kanten. Door de uitgebreide verdoving is de ingreep niet pijnlijk. Wel knappen er soms wat ‘belletjes’ in de neus, daar kunt van schrikken.

Nazorg

Na de ingreep krijgt u een verbandje onder de neus om eventuele bloeddruppels op te vangen. Daarna mag u naar huis en is het aan te raden om de rest van de dag rustig aan te doen (niet tillen, eten koken of andere inspanning plegen) en uw eten af te laten koelen. Alcohol mag de eerste twee dagen niet, voor de genezing is het beste om twee weken niet te roken. De dag na de ingreep mag u de normale bezigheden hervatten; zware inspanning en veel stof moet u nog even vermijden. Door het krachtige resultaat van de behandeling zullen de eerste weken veel korsten in de neus zitten. U krijgt daarom het advies de neus te spoelen met een zoutoplossing. U dient de dag ná de ingreep te starten met het spoelen van de neus.

Bijwerkingen

Door prikkeling van de neus en harde korstjes kan soms pijn ontstaan. Zoutwaterspray of spoelen is daarvoor de beste behandeling. Ook een eventuele vieze geur verdwijnt daarmee meestal. Als er ook ontstekingsverschijnselen optreden (bonkende hoofdpijn, koorts, malaise, enz.) is het goed om contact op te nemen met de polikliniek. Door het loslaten van de korstjes kan soms wat bloed uit de neus komen. Als dit niet stopt, moet u ook contact opnemen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de polikliniek KNO via de receptie van het ziekenhuis via 088 125 00 00.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.