Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u informatie over een nierbiopsie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Bij een nierbiopsie wordt een stukje weefsel met een biopsienaald uit uw nier weggenomen. Voorafgaand aan de biopsie krijgt u een plaatselijke verdoving. Het weefsel gaat naar het laboratorium voor nader onderzoek. Dit is van belang bij het stellen van de juiste diagnose bij veel aandoeningen van de nieren.

Wat u altijd moet melden bij behandelend arts:

• Als u een antistollingsmiddel (bloedverdunner) gebruikt.
• Als u een ziekte heeft waarbij de stolling van uw bloed gestoord is.
• Als u last heeft van allergieën.

De dag van de behandeling

Voorbereiding

Eten en drinken
Voor dit onderzoekt dient u nuchter te zijn. Dit betekent dat u vanaf twee uur voorafgaand aan het onderzoek niet meer mag eten, drinken of roken.

Medicatie
Uw medicijnen kunt u op de normale manier en tijdstippen innemen, tenzij anders met u is afgesproken. Overleg als u twijfelt over het innemen van medicijnen met uw behandelend arts.

Laboratoriumonderzoek
Voorafgaand aan de nierbiopsie is het nodig om bloedwaardes te bepalen voor de bloedstolling. Dit wordt tevoren op de polikliniek afgesproken.

Opname
Voor de nierbiopsie wordt u voorafgaand aan het onderzoek opgenomen. Dit is noodzakelijk voor een juiste voorbereiding en nazorg van het onderzoek. Dit wordt ‘dagopname’ genoemd.

Kleding
Trek kleding aan waarin u zich goed kunt bewegen en die u makkelijk uit en aan kunt trekken. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.

De behandeling

Tijdens de nierbiopsie ligt u op een onderzoektafel op uw buik. De biopsie vindt plaats via de rug. Om de nieren te fixeren wordt een zandzakje in de buurt van de maagstreek gelegd. De specialist bepaalt met echografie waar uw nieren liggen.

U krijgt een verdoving. Daarna wordt een sneetje gemaakt in uw huid waardoor de biopsienaald kan worden ingebracht. Zodra de biopsienaald zich aan de buitenkant van de nier bevindt wordt het stukje weefsel afgenomen. De specialist vraagt u daarbij om de adem even stil te houden. Ook hoort u wanneer u kunt doorademen. Er worden meerdere stukjes weefsel weggenomen. Ter afsluiting van het onderzoek wordt de biopsieplaats afgedekt.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt 15 tot 45 minuten.

Na de behandeling

  • Na het onderzoek haalt de verpleegkundige van de afdeling u op.
  • Op de afdeling vinden diverse lichamelijke controles plaats. Tevens krijgt u bedrust.
  • De opname na het onderzoek duurt ongeveer vier uur.
  • U kunt pijn krijgen op de plaats van de biopsie en er kan wat bloed in uw urine zitten. Geef dit door aan de verpleegkundige.
  • Het advies is om niet zelf naar huis te rijden. Zorg er dus voor dat u vervoer naar huis hebt geregeld

Uitslag
De uitslag krijgt u van uw behandelende arts

Nazorg

  • Om de kans op een nabloeding te verkleinen, dient u zwaar lichamelijke inspanning de rest van de dag en de volgende dag te vermijden.
  • U kunt thuis gewoon douchen.
  • U kunt last hebben van de plek waar de biopsie is uitgevoerd, vergelijkbaar met spierpijn of het gevoel van een blauwe plek. U kunt eventueel paracetamol innemen, maar géén medicijnen die aspirine bevatten. Aspirine werkt bloed verdunnend en vergroot de kans op een bloeduitstorting.
  • Het is mogelijk dat u een blauwe plek krijgt waar de huid is aangeprikt.

Wanneer contact opnemen na onderzoek?

Neemt u contact op met uw behandelend arts of huisarts indien u last krijgt van:

  •  Aanhoudende pijn
  • Benauwdheid
  • Langdurig nabloeden van de prikplaats
  • Blijvend bloedplassen
  • Andere onverklaarbare klachten

‘s Avonds, ’s nachts en in het weekend kunt u contact opnemen met de huisartsenpost.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Nefrologie via 088 125 00 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.

Verhinderd
Kunt u niet naar het onderzoek komen, meldt u dit dan tenminste 24 uur voor het onderzoek bij de afdeling
opnameplein. In uw plaats kunnen we dan een andere patiënt helpen.