Drukmeting
Het onderzoek wordt ook weleens OMM (Oesophagus Manometrie of drukmeting in de slokdarm) genoemd.
De slokdarm transporteert het voedsel van de keel naar de maag. Aan de bovenkant en de onderkant van de slokdarm zit een sluitspier. Na het slikken opent de bovenste sluitspier zich en met behulp van de zwaartekracht en de peristaltiek van de slokdarm, gaat het voedsel richting de maag. Als het voedsel bij de onderste sluitspier komt ontspant deze zich en dan komt het voedsel in de maag. Een drukmeting (manometrie) meet op diverse niveaus de druk in b.v. de slokdarm. Dit gebeurt zowel in rust als na het slikken. De manometrie geeft belangrijke informatie over hoe de beide sluitspieren en de slokdarm functioneren. Deze drukken worden gemeten met behulp van een dunne katheter (slangetje).
Voorbereiding
U moet zes uur voor het onderzoek nuchter zijn. Dat houdt in dat u zes uur voor het onderzoek niet meer mag eten en drinken. Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren is het belangrijk dat er geen voedsel meer in de slokdarm of de maag zit. Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze innemen zoals u dat gewend bent. Heeft u suikerziekte dan kan het zijn dat uw insulinebehoefte/medicijnen aangepast moet worden. Overleg dit vooraf met uw behandelend arts.
Het onderzoek
Het onderzoek wordt gedaan door een MDL-arts en een endoscopie verpleegkundige. Voor het onderzoek wordt een dunne katheter (slangetje) via uw neus, keelholte en de slokdarm naar de maag gebracht. Dit is niet pijnlijk, maar kan wel wat onaangenaam zijn en eventueel een kokhalsreflex geven. Als de MDL-arts de katheter opschuift, vraagt de MDL-arts u om af en toe een slokje water te nemen. Terwijl u slikt schuift de MDL-arts de katheter een stukje verder richting de maag. Als de katheter eenmaal op zijn plaats zit, voelt u deze nog zitten, maar heeft u geen last meer van kokhalsneigingen. De katheter wordt met een pleister aan uw neus vastgemaakt. Daarna gaat u op uw rug liggen op de onderzoekstafel. Tijdens het onderzoek krijgt u ongeveer tien keer 5 ml water te drinken. Probeer tijdens het onderzoek zo ontspannen mogelijk te zijn en alleen te slikken als de MDL-arts u dit vraagt. De katheter is aangesloten op een speciaal computerprogramma waarop de MDL-arts kan zien hoe het onderzoek verloopt.
- De duur van het onderzoek is ongeveer twintig minuten.
- Het onderzoek geeft weinig tot geen complicaties.
- Na het onderzoek mag u weer alles eten en drinken zoals u gewend bent.
- U mag op eigen gelegenheid naar huis.
De uitslag
De gegevens van het onderzoek worden op een later tijdstip geanalyseerd door de arts die het onderzoek heeft gedaan. De uitslag krijgt u tijdens de eerstvolgende polikliniekafspraak met uw behandelend arts.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de Scopie Behandel afdeling via 088 125 52 50.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.