U wordt binnenkort opgenomen voor een operatieve verwijdering van een mediane halscyste. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rondom de operatie. Algemene informatie over een opname in het ziekenhuis kunt u lezen in de folder ‘Uw opname in Adrz’.
Mediane halscyste
Een cyste is een niet-oorspronkelijke holte in het lichaam waar vocht in zit. Een mediane halscyste ontstaat tijdens de ontwikkeling als embryo in het aanlegtraject van de schildklier vanaf de tong naar de hals. De mediane halscyste is verbonden met het tongbeen en ligt in het midden van de hals. De cyste kan lang onopgemerkt aanwezig zijn. Een mediane halscyste is in principe een goedaardige aandoening, maar is in zeer zeldzame gevallen kwaadaardig.
Klachten
Als de cyste zich vult met vocht en groter wordt, kan deze klachten geven. De klachten bestaan uit een zwelling in het midden van de hals, wat hinderlijk kan zijn bij het slikken. Soms wordt de zwelling groter en pijnlijk doordat de cyste ontstoken is.
Behandelingsmogelijkheden
Vaak schrijft uw arts eerst antibiotica voor, voordat tot een operatie wordt overgegaan. Tijdens een operatie verwijdert uw behandelend arts de cyste uit de hals. Uw arts stuurt de cyste na de operatie op naar het laboratorium voor weefselonderzoek.
Behandeling door gespecialiseerde hoofd-halschirurgen
Vanwege de ingewikkelde anatomie van de hals is het belangrijk dat een operatie aan een mediane halscyste plaatsvindt in gespecialiseerde centra voor hoofdhalschirurgie. Bij Adrz wordt deze operatie uitgevoerd door gespecialiseerde hoofd-hals chirurgen met veel ervaring.
De dag van de behandeling
Voorbereiding
Bloedverdunners
Indien u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit vóór de behandeling aan de arts melden. Deze medicijnen kunnen namelijk een verhoogd risico op bloedingen geven. In overleg met uw arts moet u tijdelijk stoppen met deze medicijnen of worden de medicijnen tijdelijk vervangen door andere medicijnen. Stop nooit uw medicijnen voordat u dit vooraf met uw arts besproken heeft.
Pijnstillers
U kunt pijnstillers zoals Paracetamol kopen bij de apotheek en drogist. Zorg ervoor dat u deze vóór de ingreep al in huis heeft.
De behandeling
Gang van zaken tijdens de operatie
Nadat u verdoofd bent, verwijdert uw arts de mediane halscyste via een huidsnee ter hoogte van het tongbeen. Met de mediane halscyste verwijdert de arts ook een deel van het tongbeen.
Duur van de operatie
De operatie duurt ongeveer één uur.
Na de behandeling
De uitslaapkamer
U wordt na de operatie wakker op de uitslaapkamer (recovery) van de operatieafdeling. Wanneer u voldoende hersteld bent, gaat u terug naar de verpleegafdeling.
Terug op de afdeling
Eten
De avond na de operatie kunt u een lichte maaltijd gebruiken, tenzij uw behandelend hoofdhalschirurg anders heeft geadviseerd.
Bij- en nawerkingen
Pijn en gevoelloosheid
Na de operatie heeft u meestal weinig pijn. De pijn wordt veroorzaakt door de wond en soms door de houding van het hoofd tijdens de operatie. Ook het slikken kan gevoelig zijn. Vraag de verpleegkundige, indien nodig, om een Paracetamol. Na de operatie komt een tijdelijke gevoelloosheid vaker voor dan pijn. Deze gevoelloosheid trekt na enkele weken weg.
Zwelling
In het wondgebied treedt vaak een kleine zwelling op, die na verloop van enkele weken weer verdwenen is. Een forse zwelling kan wijzen op een ontsteking of bloeduitstorting.
Gevoelszenuw
Om een mediane halscyste zo goed mogelijk te verwijderen kan de arts niet alle kleine gevoelszenuwen van de huid rond de huidsnee behouden. Hierdoor heeft u na de operatie een verdoofd gevoel van het operatiegebied. Na verloop van enkele maanden wordt het verdoofde gebied steeds kleiner en herstelt meestal helemaal. Mocht het gevoel niet geheel normaal worden, dan wordt dat in het dagelijks leven meestal nauwelijks als hinderlijk ervaren.
Litteken
De operatiewond ligt in een bestaande huidplooi, waardoor het litteken na enkele maanden meestal nauwelijks meer zichtbaar is. Wij adviseren om een jaar lang de littekens niet bloot te stellen aan de zon of de littekens in te smeren met zonnebrand factor 50. Dit om hyperpigmentatie (dit is een bruine verkleuring van de littekens die mogelijk niet meer weg trekt) te voorkomen.
Risico’s en mogelijke complicaties
Nabloeding
Wanneer het operatiegebied dikker wordt, is er sprake van een nabloeding. De arts moet de wond dan meestal opnieuw onder verdoving openen om een nog bloedend bloedvaatje dicht te maken. De kans hierop is ongeveer 1%.
Ontsteking van de wond
Soms blijft het wondgebied (te) pijnlijk of het wordt na enkele dagen pijnlijk en zwelt op. De huid rond de wond is dan vaak rood. Neem dan contact op met uw arts. Er kan sprake zijn van een wondinfectie. In sommige gevallen is dan behandeling met antibiotica nodig.
Ontslag
Naar huis
Bijna altijd gaat u de dag na operatie naar huis.
Vervoer naar huis
Het is raadzaam om niet zelf naar huis te rijden. Regel daarom een taxi of iemand die u naar huis brengt.
Adviezen voor thuis
Van pijnklachten is zelden sprake na de operatie. Mocht u pijn hebben, neem dan Paracetamol.
Controleafspraak
Ongeveer één week na de operatie komt u ter controle op de polikliniek heelkunde. Uw behandelend arts verwijdert de hechtingen en bespreekt het weefselonderzoek met u.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de polikliniek Chirurgie via 088 125 42 37.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.