De afdeling Longegeneeskunde in Goes is gecombineerd met de afdeling Neurologie. Het longspecialisme heeft op deze afdeling veertien bedden, waar patiënten worden behandeld en verpleegd met diverse aandoeningen op het gebied van de longen. Veel voorkomende longaandoeningen zijn astma, COPD, longontsteking, longembolieën, klaplong en long- en longvlieskanker. Voor chirurgische ingrepen aan de longen werkt Adrz nauw samen met het Erasmus MC in Rotterdam en het Bravis in Bergen op Zoom. (Long)revalidatie, wat soms nodig kan zijn na een opname, kan zowel klinisch als poliklinisch plaatsvinden in diverse instellingen. Uw longarts kan u hier meer over vertellen.
Wie komt u tegen op de afdeling?
Uw hoofdbehandelaar
Eén van de longartsen is uw hoofdbehandelaar. De naam van uw hoofdbehandelaar is verderop in deze folder weergegeven bij ‘Belangrijke informatie’. Uw hoofdbehandelaar is in de meeste gevallen de longarts die u heeft opgenomen op de afdeling. Naast uw hoofdbehandelaar kunt u ook andere longartsen tegenkomen op de afdeling. Elke dag bezoekt één van de longartsen en de physician assistent (PA) de afdeling voor de visite. Iedere woensdagochtend komen de longartsen, physician assistent en verpleegkundigen bijeen voor de grote visite, om de behandeling en de gang van zaken daaromheen te bespreken. De longartsen hebben ieder afwisselend een week kliniekdienst. Dat wil zeggen dat hij of zij de dienstdoende longarts is, de visite loopt en patiënten behandelt die zijn opgenomen in het ziekenhuis. Als u poliklinisch al onder behandeling bent bij de longarts, kan het dus zijn dat u tijdens uw opname behandeld wordt door een andere longarts dan uw eigen longarts.
Longartsen
Op de longafdeling werken zes longartsen, een physician assistent en een physician assistent in opleiding. Deze kan u vinden onder de afdeling longgeneeskunde
Physician assistant
Het beroep van physician assistant is vrij nieuw in de zorg. In Adrz wordt door meerdere specialismen met een physician assistant gewerkt. Zo ook op de longafdeling. De physician assistant is een medisch professional die zelfstandig een aantal medisch voorbehouden handelingen mag uitvoeren en bepaalde medicatie mag voorschrijven. De werkzaamheden van de physician assistant lopen uiteen van geneeskundige basistaken, zoals visite lopen en multidisciplinair overleg tot medisch-specialistische taken op het vlak van diagnostiek en behandeling. Bovenstaande taken worden uitgevoerd onder supervisie van de specialist, in dit geval de longarts. De physician assistant is overdag aanwezig van dinsdag tot en met vrijdag.
Het verpleegkundig team
De meewerkend teamleider en de verpleegkundigen vormen het verpleegkundig team van de afdeling. Elke verpleegkundige krijgt per dienst patiënten toegewezen waar hij of zij verantwoordelijk voor is. Tijdens uw verblijf zijn de verpleegkundigen uw aanspreekpunt en helpen zij u waar nodig.
Tijden diensten en bezetting verpleegkundig team
- Dagdienst: 7.30 -16.00 / drie verpleegkundigen aanwezig en meewerkend teamleider*
- Late dienst: 15.15 – 23.45 / twee verpleegkundigen aanwezig
- Nachtdienst: 23.15 – 7.45 / twee verpleegkundigen aanwezig
*Met uitzondering van het weekend
Multidisciplinair behandelteam
Het kan voorkomen dat de behandelend longarts andere hulpverleners inschakelt bij de behandeling van de patiënt:
- De fysiotherapeut geeft ademhalingsoefeningen. Ook beoordeelt hij/zij hoe de patiënt mobiliseert en stelt vervolgens een behandelplan op.
- De diëtiste geeft dieet- en voedingsadvies, bijvoorbeeld aan patiënten met ondervoeding. Zij stelt samen met u een behandelplan op als dit nodig is.
- De transferverpleegkundige regelt de zorg na de ziekenhuisopname. Dit kan bijvoorbeeld verzorging of verpleging thuis zijn, een tijdelijke opname in verpleeg- of verzorgingshuis of het aanvragen van hulpmiddelen thuis.
- De longverpleegkundige wordt ingeschakeld als u extra begeleiding nodig heeft bij uw longaandoening. Deze gespecialiseerde verpleegkundige richt zich voornamelijk op patiënten met COPD/ASTMA en OSAS.
- Logopedist: u krijgt met de logopedist te maken als uproblemen ondervindt met het spreken of slikken
door ziekte of een beperking. Bijvoorbeeld als u beademd bent geweest op de IC. - Ergotherapeut: indien nodig komt de ergotherapeutbij u langs als er bijvoorbeeld aanpassingen nodig zijn aan hulpmiddelen of advies bij de dagelijkse activiteiten.
- Zorgprofessionals in opleiding: het is mogelijk dat utijdens uw zorg en behandeling te maken krijgt met
leerlingen, stagiaires, coassistenten of andere zorgprofessionals in opleiding. Zij werken altijd onder
supervisie en eindverantwoordelijkheid van gediplomeerde professionals.
Leerafdeling studenten verpleegkunde
Afdeling Longgeneeskunde is een leerafdeling. Op de leerafdeling werken van september tot juli studenten van de opleiding mbo Verpleegkunde en hbo Verpleegkunde en gediplomeerd verpleegkundigen die geschoold zijn in het begeleiden van studenten. De leerafdeling bevindt zich op kamer 7 en 8. Een leerafdeling richt zich op een betere aansluiting van theorie en praktijk. Het doel van een leerafdeling is dat de studenten zo snel mogelijk zelfstandig werken. Zij krijgen meer verantwoordelijkheid en leren zo sneller dan wanneer zij op een ‘gewone’ verpleegafdeling stage lopen.
Wat kunt u verwachten van een leerafdeling?
De studenten kijken in het begin van hun stage vooral mee met hun werkbegeleider, een gediplomeerd verpleegkundige. Later in hun stage zijn het de werkbegeleiders die meekijken met de studenten. De studenten werken dan zelfstandig en nemen alle verpleegkundige zorg op zich. De werkbegeleiders blijven echter eindverantwoordelijk voor uw verpleegkundige behandeling en begeleiding op de afdeling. Dagelijks evalueert de werkbegeleider met de studenten de zorg die zij hebben geboden. Heeft u aandachtspunten of wilt u een compliment geven? Dan kunt u deze altijd doorgeven aan de voor u verantwoordelijke verpleegkundige en/of student.
Uw opname op de afdeling
Identificatie
Tijdens uw opname vragen we regelmatig naar uw naam en geboortedatum. Dit doen we onder andere om verwisseling van patiënten te voorkomen. Wanneer u opgenomen bent, is het daarom verplicht dat u een polsbandje draagt met uw gegevens.
Zorgsupport
De zorgsupport medewerkers zorgen voor de maaltijden, dranken en eventuele tussenmaaltijden. Zij letten daarbij op uw dieet van thuis of het dieet dat u tijdens uw opname heeft gekregen.
Deeltijden voeding en drinken
- Ontbijt tussen 7.30 en 8.30 uur
- Drinken tussen 9.30 en 10.30 uur
- Lunch tussen 11.45 en 12.45 uur
- Drinken tussen 13.30 en 14.30 uur
- Diner tussen 17.00 en 18.00 uur
- Drinken tussen 19.00 en 20.00 uur
Persoonlijke bezittingen
Om zoekraken van persoonlijke bezittingen te voorkomen, adviseren wij u deze mee naar huis te laten nemen. Wij stellen ons niet verantwoordelijk voor zoekraken van persoonlijke bezittingen.
Praktische informatie
- U vindt de afdeling Longgeneeskunde (E) op de eerste verdieping.
- De afdeling is semigesloten i.v.m. de combinatie met het specialisme Neurologie. Dit betekent dat de deuren naar de afdeling afgeslotenzijn met een code. Dit is voor de veiligheid van patiënten die makkelijk verdwalen. Door het jaartal in te tikken kan de deur worden geopend.
- Op de afdeling bevindt zich een dagverblijf waar een koelkast voor patiënten aanwezig is. Als u iets in deze koelkast wil bewaren, zorg dan dat uw naam op het product staat.
- In Adrz is gratis wifi aanwezig. Ga naar Adrz Public, een wachtwoord is niet nodig.
- Het is mogelijk een kerkdienst bij te wonen in Adrz (op zondag). Voor de meest actuele tijden en voorschriften hiervan, kunt u terecht bij de verpleegkundige van dienst.
- Het gebruik van zuurstof, een infuus of verminderde mobiliteit hoeft geen belemmering te zijn om naar de kerkdienst te gaan. Informeer wel bij uw verpleegkundige of uw gezondheidstoestand het bezoek aan de dienst toelaat.
- In de hal op de eerste verdieping is een Stiltecentrum aanwezig. Deze ruimte is dag en nacht geopend. U kunt zich daar in alle rust terugtrekken wanneer u daar behoefte aan heeft.
- Uit hygiënisch oogpunt mogen er geen planten op de kamers staan.
- Uw bezoek kan koffie en/of thee halen bij de automaat bij de liften.
Bezoektijden
Voor de huidige bezoektijden van de afdeling Longgeneeskunde (E) verwijzen we u door naar de website Adrz.nl. In verband met uw rust en die van andere patiënten zijn maximaal twee bezoekers per patiënt toegestaan. Het kan zijn dat uw bezoek wordt gevraagd even te wachten op de gang tijdens de artsenvisite in verband met privacygevoelige informatie. In het geval van bijzondere omstandigheden, kan in overleg met de verpleegkundige eventueel worden afgeweken van de bezoektijden. Het bezoekerstoilet bevindt zich in de hal op de eerste verdieping. De toiletten op de afdeling zijn uitsluitend bestemd voor patiënten.
Medische informatie
De behandelend longarts geeft medische informatie aan de patiënt. Kan de patiënt deze informatie zelf niet opnemen en verwerken? Dan mag de informatie zonder toestemming van de patiënt aan zijn wettelijk vertegenwoordiger, bijvoorbeeld partner, worden gegeven. De verpleegkundige geeft alleen verpleegkundige informatie aan de contactpersoon. Bent u door de patiënt aangewezen als contactpersoon of bent u de wettelijk vertegenwoordiger van de patiënt? Om de privacy van de patiënt te bewaken, wordt informatie over zijn/haar ziekte en welbevinden alleen aan deze contactpersoon gegeven. Van de contactpersoon wordt verwacht dat deze de informatie, indien nodig, doorgeeft aan overige familieleden en betrokkenen. Wenst u een gesprek met de behandelend longarts of physician assistent? Dan kunt u, in overleg met de verpleegkundige op werkdagen een afspraak maken met de behandelend longarts of physician assistent.
Tip-Top-Flopformulier
Om de kwaliteit van zorg te waarborgen willen wij u vragen of u het Tip-Top-Flopformulier wilt invullen, zodat wij continu kunnen werken aan verbetering van zorg. Alvast hartelijk dank voor uw feedback! U kunt deze inleveren in de hiervoor bestemde brievenbus bij de in-/ uitgang van de afdeling.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar afdeling Longgeneeskunde via 088 125 45 50.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.
Uw hoofdbehandelaar
Uw hoofdbehandelaar op de verpleegafdeling:
- E. Clarenbach
- V.F. Dubois
- J.T. Fiddelaers
- H.D. Keizer
- E. Vis
- E. Lamboo