In Adrz bieden wij zorg aan te vroeg geboren baby’s (prematuren), meestal vanaf een zwangerschapsduur van ongeveer 32 weken. Baby’s die voor een zwangerschapsduur van 32 weken geboren worden of die ernstig ziek zijn, worden vaak eerst behandeld in een ander (academisch) ziekenhuis. Zodra de gezondheid het toelaat kunnen ze (weer) overgeplaatst worden naar Adrz. Om ouders en zorgverleners een beeld te geven hoe onze afdeling en werkwijze er uit zien, bieden wij in deze folder meer informatie aan.
Verschillende kamers
In Adrz op locatie Goes zijn verschillende kamers die wij kunnen gebruiken.
Couveusesuite
Wij hebben vier couveusesuites, welke plaats bieden voor beide ouders. De baby’s die hier worden opgenomen zijn meestal geboren met 35+ weken en hebben geen zuurstof. Vaak verblijven hier baby’s die antibiotica moeten krijgen of fototherapie krijgen voor het geelzien.
Couveusekamer
Verder hebben wij een couveusekamer waar plaats is voor vijf couveuses. Hier liggen vaak de baby’s die goed in de gaten gehouden moeten worden. Wanneer het baby’tje op de couveuse-afdeling ligt, ligt de moeder op de kraamafdeling of gaat naar huis.
Wiegenkamer
Naast de couveusekamer hebben we ook de wiegenkamer. Hier is plek voor zes baby’s. De wiegenkamer wordt voornamelijk gebruikt voor stabiele prematuren die nog moeten leren drinken. Ouders zijn dan over het algemeen thuis en geven aan de verpleging aan wanneer zij langskomen voor hun kindje.
Rooming-in kamer
Wij hebben twee rooming-in kamers. Deze worden gebruikt door de ouder(s) wanneer zij bijna naar huis gaan met hun kindje. Hier kunnen ze samen verblijven en de zorg van het kind op zich nemen en bellen wanneer ze hulp nodig hebben.
Vragen over het verblijf bij Adrz
Kunnen (beide) ouders inroomen?
Op de couveusesuites kunnen beide ouders inroomen. Op de rooming-in kan één ouder inroomen en bij uitzondering beide ouders. Wanneer een kindje op de couveusekamer/wiegenkamer ligt en een moeder zou willen blijven slapen, dan kijken we altijd wat de mogelijkheden hiervoor zijn.
Zijn broertjes en zusjes welkom?
Broertjes en zusjes zijn altijd welkom op de couveusesuites en op de rooming-in kamers. Op de couveusekamer en de wiegenkamers zijn broertjes en zusjes welkom als zij de waterpokken hebben doorgemaakt.
Hoe ziet de visite eruit, worden ouders betrokken bij de visite over hun kind?
De visite wordt elke dag uitgevoerd en de arts loopt meestal voor 12.00 uur langs bij het kindje. Wij streven ernaar om de visite aan het bed te doen. Wanneer de baby stabiel is en er weinig verandert in het beleid zal de visite op maandag en donderdag plaatsvinden.
Wat zijn de mogelijkheden voor ouders met betrekking tot voeding?
Er is een restaurant aanwezig in het ziekenhuis. Deze is dagelijks geopend tot 20.00 uur, in het weekend tot 19.00 uur. Ook is er altijd een mogelijkheid om mee te eten op de afdeling, al dan niet tegen betaling. Bij inroomen krijgt de ouder die inroomt het ontbijt gratis. Alle andere maaltijden zijn tegen betaling, behalve als de moeder nog kraamvrouw is.
Welke disciplines zijn er op de afdeling?
Op de afdeling vindt u de volgende disciplines: een kinderarts, neonatoloog, verpleegkundig specialist, kinderverpleegkundige, logopedist, fysiotherapeut, psycholoog, maatschappelijk werker, medisch pedagogische zorgverlener, voedingsassistent, borstvoedingscoach en lactatatiekundige.
Zijn onderzoeken zoals echo cerebrum, echo cor en ROP mogelijk?
Een echo cerebrum en ROP worden bij ons in het ziekenhuis gedaan. Een keer per kwartaal is er een cardiologisch spreekuur met kindercardioloog uit SKZ. Als een echo eerder nodig is, gaan kinderen hiervoor over naar Rotterdam.
Wat zijn de criteria voor overplaatsing van een neonaat?
In het algemeen mag dit vanaf 32 weken en wanneer er sprake is van zuurstoftoedieningen met optiflow/zuurstofbril tot drie liter. Dit is maatwerk, afhankelijk van de situatie van het kindje kan in overleg met de kinderarts anders besloten worden.
Kunnen ouders contact opnemen met de afdeling voor overige vragen of het inplannen van een rondleiding?
Ouders kunnen contact opnemen met de afdeling voor vragen en voor een rondleiding. Ons telefoonnummer is: 088 125 62 24.
Hoe wordt de (moeder)melk bewaard en worden kolfmaterialen op de afdeling gefaciliteerd?
De afgekolfde moedermelk wordt door de voedingsassistenten verdeeld in porties die de baby op een dag nodig heeft. Alle melk die over is, wordt bewaard tot de volgende dag of wanneer het veel is gaat het hier de vriezer in. Ouders kunnen het ook meenemen naar huis en daar invriezen. Wanneer er nog moedermelk ligt tijdens ontslag gaat dit uiteraard mee naar huis. Er zijn kolfapparaten en materialen aanwezig op de afdeling.
Bezoektijden
De bezoektijden zijn van 16.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 20.00 uur. Per keer zijn er twee bezoekers welkom. Zeker één van de ouders moet aanwezig zijn bij het bezoek. Op de couveusesuites zijn de bezoektijden: 08.00 tot 20.00 uur.
Parkeren
Bij Adrz kunt u betaald parkeren, met een maximum van vijf euro per dag. Wanneer het verblijf lang duurt is er een mogelijkheid om bij de parkeerautomaat een parkeerkaart te kopen voor zeven dagen lang. Deze parkeerkaart kost tien euro en hiermee kunt u een week lang in en uit rijden. Deze parkeerkaart kan ook gebruikt worden door andere familieleden.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u bellen naar de Kinderafdeling via 088 125 43 25.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.