Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over PET/CT Choline-scan van de bijschildklieren. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een PET/CT choline-scan van de bijschildklieren?

Uw arts heeft met u besproken dat er een PET/CT Choline-scan van uw bijschildklieren gemaakt moet worden. Een PET/CT Choline-onderzoek is een gecombineerd onderzoek. Een PET (Positron-Emissie-Tomografie)-scan geeft informatie over de stofwisseling. Een CT-scan geeft gedetailleerde anatomische informatie.

Na toediening van een radioactieve vloeistof kunnen we met een camera een scan van uw bovenlichaam maken. Zo zien we eventuele afwijkingen in de stofwisseling en anatomie van uw bijschildklieren. Bij dit onderzoek wordt een kleine hoeveelheid van de radioactieve stof 18-Fluor Choline ingespoten. Deze stof verspreidt zich over de weefsels.

In het ziekenhuis

  • Als u voor de eerste keer naar Adrz komt, kunt u zich bij de receptie in de centrale hal laten inschrijven. Zorg dat u uw zorgpas en identiteitsbewijs (geldig paspoort, rijbewijs of ID-kaart) bij de hand heeft. Uw persoonlijke gegevens worden gevraagd. Wij raden u daarom aan om een kwartier voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn.
  • Uw gegevens komen op stickers te staan. Deze stickers worden gebruikt om uw behandeling administratief te kunnen verwerken. Bent u al ingeschreven maar zijn er veranderingen in uw gegevens, bijvoorbeeld nieuwe ziektekostenverzekeraar of een verhuizing, geef deze dan altijd door bij de receptie. De identificatieplicht is ook dan van toepassing.
  • Meldt u zich vervolgens bij de afdeling Nucleaire geneeskunde in Goes, route 15.

De dag van het onderzoek

Voorbereiding

Medicijnen

U kunt uw medicijnen op de normale manier en tijd innemen.

Voeding

U kunt eten en drinken wat u gewend bent.

Kleding

Bij een PET/CT-onderzoek mogen er op het te onderzoeken lichaamsdeel geen metalen voorwerpen zitten. Draag daarom onder- en bovenkleding zonder metalen delen (haakjes, beugels van de beha, ritssluitingen of drukkers). U hoeft dan minder kledingstukken uit te doen. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.

Handicap

Als u een handicap heeft en u verwacht dat het onderzoek hierdoor meer tijd vraagt, verzoeken wij u dit te melden bij het maken van de afspraak. Wij kunnen dan extra tijd voor u inplannen.

Begeleiding

U kunt zich door iemand laten begeleiden. Deze persoon mag niet zwanger zijn. Na het toedienen van de radioactieve stof en tijdens het maken van de scan kan er geen begeleider bij u aanwezig zijn. Wij raden u dringend af om kleine kinderen mee naar het onderzoek te nemen.

Zwangerschap en borstvoeding

Als u zwanger bent is het niet gewenst dat een PET/CT Choline-scan van de bijschildklieren wordt uitgevoerd. Het is daarom belangrijk om te weten of u zwanger bent of het zou kunnen zijn. Mocht u inderdaad zwanger zijn of vermoeden dat u het bent, neem dan contact op met uw behandelend arts. Deze kan in overleg met de nucleair geneeskundige beslissen of het onderzoek door kan gaan of uitgesteld moet worden. Geeft u borstvoeding, neem dan voor het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Het onderzoek

Uw afspraak is op de afdeling Nucleaire geneeskunde (route 15) Adrz, ‘s-Gravenpolderseweg 114, 4462 RA Goes. U meldt zich op de afgesproken tijd op de afdeling Nucleaire geneeskunde.

  • Nadat de papieren in orde zijn gemaakt kunt u plaatsnemen in de wachtruimte. Daar wordt u door de laborant opgehaald en meegenomen naar de voorbereidingsruimte.
  • In een ader in de arm wordt een infuusnaald ingebracht. Door deze infuusnaald wordt de radioactieve stof (18-Fluoride Choline) toegediend. Deze stof moet dertig minuten inwerken voor er gestart kan worden met de scan.
  • Voor de scan komt u op een smal bed te liggen. Het bed schuift een aantal keer in en uit de scanner. Tijdens het maken van de scan blijft u zo stil mogelijk liggen. Het apparaat maakt nagenoeg geen geluid. De scan duurt ongeveer twintig minuten.

Is het onderzoek gevaarlijk?

De straling die wordt gebruikt is gering en verdwijnt binnen enkele uren uit het lichaam. De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met het maken van een paar röntgenfoto’s. De kleding die u tijdens het onderzoek draagt wordt niet radioactief. De radioactieve stof die aan u wordt toegediend heeft geen bijwerkingen.

Na het onderzoek

Na het scannen beoordeelt de arts of er nog extra opnamen nodig zijn. Als dat niet nodig is, mag u naar huis.

Duur van het onderzoek

Vanaf het afgesproken tijdstip dat u zich meldt op de afdeling Nucleaire geneeskunde duurt het onderzoek ruim een uur.

Wat merkt u van het onderzoek

Het onderzoek is niet pijnlijk, afgezien van de prik voor de infuusnaald merkt u niets. De radioactieve stof geeft geen bijwerkingen.

De uitslag

Op een later tijdstip beoordeelt de nucleair geneeskundige de resultaten. Hij/zij maakt een verslag voor de behandelend arts. De hele procedure neemt over het algemeen vijf werkdagen in beslag. Uw behandelend arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek en de verdere behandeling.

Afzeggen afspraak?

Een PET/CT-scan is een kostbaar onderzoek. Als u uw afspraak niet kunt nakomen, meld dit dan uiterlijk 48 uur van te voren via onderstaand telefoonnummer.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar afdeling Nucleaire Geneeskunde via 088 125 52 91. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.

Uw afspraak in Goes

Datum: ______________dag ________________ om __________uur.