Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over polsarthroscopie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Een polsarthroscopie is een kijkoperatie van de pols waarbij de oorzaak van een pijnlijke polsgewricht achterhaald en zelfs behandeld kan worden. Bij deze operatie kunnen de gewrichtsbandjes en het kraakbeen van de pols beoordeeld worden. Door de kleine huidincisies (sneden) is er minder schade aan de omliggende weefsels dan bij een open operatie. Hierdoor is de pijn, de zwelling en de stijfheid na de operatie veel minder en herstelt de pols sneller.

 

Om tijdens de operatie bloeding te voorkomen wordt gebruikgemaakt van een bloeddrukmanchette, die tijdens de ingreep wordt opgeblazen. De instrumenten worden door middel van een kleine incisies in de pols gebracht nadat deze met vocht gevuld wordt voor een beter overzicht. Nu kunnen kalkdelen of vrij zwevend kraakbeen verwijderd worden, kan beschadigd kraakbeen weer glad gemaakt worden en zelfs een scheur weer gehecht. Soms wordt weefselmateriaal voor pathologisch onderzoek opgestuurd. Daarna wordt de pols goed gespoeld en de kleine huid incisies netjes gesloten.

Soms is de schade te uitgebreid om in een kijkoperatie te corrigeren en moet de pols echt opengemaakt worden om alles goed te kunnen zien en te  herstellen. Wanneer hier van te voren aanwijzingen voor zijn wordt dat met u besproken. De arts kan ook besluiten om eerst de kijkoperatie af te ronden, de resultaten met u te bespreken en pas daarna een vervolg ingreep te plannen.

Na de operatie wordt een verband en mogelijk een spalk aangelegd. Deelname aan het verkeer of bedienen van machines is dan niet mogelijk en wordt afgeraden. Het nabehandelingstraject wordt aan de hand van de ingreep achteraf meegedeeld.

Alternatieve behandelingen van een ingreep zijn medicamenteus, fysiotherapie en spalkbehandeling/rust.

Voor de operatie

Voor de operatie adviseren wij u:

  • altijd aan te geven wanneer u bloedverdunnende medicatie gebruikt
  • altijd aan te geven wanneer u een pacemaker heeft
  • altijd aan te geven wanneer u een allergie heeft
  • acht weken voor en na de operatie niet te roken
  • de dag voor de operatie geen alcohol te drinken
  • uw sieraden uit te doen voorafgaande aan de operatie

Preoperatief spreekuur (POS)

Ter voorbereiding op uw operatie is het belangrijk uw lichamelijke conditie goed in kaart te brengen.

De dag van de ingreep

Op de afgesproken dag en tijd wordt u in Ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen verwacht, waar u zich aanmeldt bij de receptie. De ingreep vindt onder regionale of onder algehele narcose plaats, dit betekent dat u nuchter dient te zijn, nuchter wil zeggen dat u zes uur voor de operatie niet meer eet en/of drinkt. De opname vindt meestal plaats in dagbehandeling.

Op de afdeling krijgt u een operatiehemd aan en wordt u verder op de operatie voorbereid.

Op de operatiekamer gaat de plastisch chirurg via meerdere kleine huidsneden in de pols en met fijne instrumenten onder camerabegeleiding uw polsgewricht inspecteren. Zo nodig zal hij beschadigingen herstellen. De wonden worden gehecht. Tot slot wordt een vrij dik verband aangelegd en eventueel een gipsspalk waarin u nog wel de vingers kan bewegen.

Na de ingreep

Na afloop van de operatie, verblijft u nog enige tijd op de afdeling dagbehandeling.  Wanneer u zich goed voelt mag u aan het einde van de dag weer naar huis. U krijgt een controleafspraak mee voor over twee weken, tijdens deze afspraak worden de hechtingen verwijderd. Bij pijn mag u vier keer daags 1000 mg Paracetamol innemen.

U krijgt een nazorgformulier mee naar huis, waarin staat waar u op moet letten en wat u kunt verwachten.

Het is raadzaam om gedurende de eerste 24 uur na het ontslag iemand in de buurt te hebben die u kan helpen wanneer dit nodig is. Het kan zijn dat de geopereerde hand tot 24 uur na de operatie verdoofd en verlamd aanvoelt, hetgeen zelf terug rijden met de fiets of auto onverantwoord maakt.

Herstelperiode

Dit is afhankelijk van welke ingreep er bij u is uitgevoerd. Na één tot twee weken worden de hechtingen verwijderd. Zwaar lichamelijk werk en sporten is afhankelijk van de ingreep in ieder geval de eerste week sterk af te raden.

Financiële aspecten

De ziektekostenverzekeraar vergoedt in sommige gevallen de kosten van deze operatie, dit wordt per geval bekeken en zo nodig wordt een machtiging naar uw verzekering gestuurd.

Mocht de ingreep niet vergoed worden, dan is er de mogelijkheid deze te laten uitvoeren in één van de privéklinieken waar wij ook werkzaam zijn. De ingreep wordt dan uitgevoerd door uw behandelend plastisch chirurg. Wij willen u er wel op attenderen dat de kosten dan voor eigen rekening zijn.

Risico’s

De ingreep zal worden uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg, in samenwerking met eveneens ervaren, gediplomeerde OK-assistentes, in een goed geoutilleerde behandelkamer, zodat u verzekerd bent van een kwalitatief goede behandeling.

Toch kunnen zeldzame complicaties optreden. Zoals bij iedere operatie kunnen er in het behandelde gebied zwelling en bloeduitstortingen optreden die na verloop van tijd spontaan verdwijnen. Het risico hierop is groter wanneer u bloedverdunners gebruikt. Wanneer u bloedverdunnende medicatie gebruikt, moet u dit altijd melden aan de plastisch chirurg, het gebruik hiervan moet men voor de operatie staken. Uw plastisch chirurg bespreekt met u hoe lang van tevoren dit moet.

Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Wij raden u dan ook dringend aan om acht weken voor en na de operatie niet te roken.

Zoals bij iedere operatie kunnen er zich in het behandelde gebied infecties voordoen. De infectie wordt meestal met antibiotica behandeld.

De littekens kunnen lang rood blijven, doch met de tijd vervagen deze littekens behoorlijk.

Ingebracht materiaal, ter herstel van beschadigde structuren, bv. hechtingen of botankers, kan loslaten.

Een zeer zeldzame complicatie is dystrofie, deze kenmerkt zich met veel pijn, zwelling, verkleuring en stijfheid in de vingers. Om functiestoornissen te voorkomen moet deze afwijking op tijd worden behandeld.

Toestemming

Bij dit formulier ontvangt u tevens een toestemmingsverklaring; het toestemmingsformulier is een verklaring die u vooraf tekent, waarmee u bevestigt dat u tostemming geeft om de operatie uit te laten voeren en dat u voldoende geïnformeerd bent over de eventuele risico’s en complicatie die zich voor kunnen doen. Op aanvraag is de modelregeling arts-patiënt en de klachtenprocedure te verkrijgen.

Toestemmingsverklaring chirurgische ingrepen

Hierbij machtig ik de Maatschap Plastische Chirurgie Zeeland, ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Zeeland te Middelburg, onder het nummer 52869873, Koudekerkseweg 88 te Vlissingen, 4382 EE, een polsarthroscopie te verrichten. Bij een polsartrhoscopie kan de plastisch chirurg kraakbeen en bandletsels van de pols beoordelen en eventueel behandelen. De ingreep wordt  onder algehele narcose of onder regionale anesthesie uitgevoerd.

Ik heb mijn behandelend plastisch chirurg op de hoogte gesteld van mijn medische voorgeschiedenis, medicatiegebruik, eventuele allergieën en mijn rookgedrag. Ik ben ervan op de hoogte dat, zoals bij iedere operatie, complicaties mogelijk zijn. Ik begrijp dat complicaties vaker voorkomen bij mensen die overgewicht hebben, roken of een geschiedenis van longaandoeningen of andere chronische aandoeningen hebben. In het bijzonder zijn de volgende complicaties door mijn plastisch chirurg toegelicht:

  1. Bij iedere operatie kunnen in het behandeld gebied zwellingen en bloeduitstortingen optreden die na verloop van tijd spontaan verdwijnen. Een enkele keer kan een uitgebreidere nabloeding voorkomen. U moet dan nog een keer geopereerd worden waarbij de plastisch chirurg de bloeding opspoort en het bloedvaatje dichtmaakt.
  2. Bij iedere operatie kunnen zich in het behandeld gebied infecties voordoen.
  3. Het risico op een gestoorde wondgenezing is groter bij patiënten die roken. Roken vernauwt de bloedvaten hierdoor krijgt de wond onvoldoende doorbloeding.
  4. Opvallende littekens thv de pols. De littekens zijn vooral in het begin verheven, rood en voelt hard aan. Dit trekt na verloop van tijd bij.
  5. Het gevoel in de vingers kan tijdelijk verstoord zijn. Zelden worden de gevoelszenuwen van de vingers dermate beschadigd dat de gevoelsstoornis blijvend is.
  6. Een zeer zeldzame complicatie is dystrofie, deze kenmerkt zich met veel pijn, zwelling, verkleuring en stijfheid in de vingers. Om functiestoornissen te voorkomen moet deze afwijking op tijd worden behandeld.
  7. Er kan zich een allergische reactie op de verdovingsvloeistof, pleisters of desinfectiemiddelen voordoen.
  8. Bij de operatie kan letsel optreden van belangrijke structuren zoals pezen, kraakbeen en bot, vaten, zenuwen, spieren en weke delen.
  9. De klachten die voor de operatie bestonden kunnen niet altijd opgelost worden.
  10. Breuk of het loslaten van het ingebrachte materiaal zoals botankers of hechtingen is een bestaand risico.

Ik ben ervan op de hoogte dat ik bij het optreden van een niet te stelpen nabloeding of hevige pijn onmiddellijk contact op dien te nemen met mijn behandelend plastisch chirurg.

Mijn arts heeft mij gewezen op de op deze toestemmingsverklaring van toepassing zijnde “Modelregeling arts en patiënt” (Modelregeling) waarin de rechten en verplichtingen van arts en patiënt ten deze zijn opgenomen; Ik ben ervan op de hoogte dat een exemplaar van de Modelregeling kosteloos kan worden opgevraagd bij de maatschap en dat de Modelregeling tevens ter inzage ligt in het praktijkpand van de maatschap.

Hierbij verklaar ik dat ik mijn wensen met de plastisch chirurg heb kunnen bespreken en dat al mijn vragen zijn beantwoord. Alle punten die van belang zijn, zijn in een gesprek met de plastisch chirurg naar voren gekomen. Ik heb schriftelijke informatie ontvangen over de ingreep mogelijke revisies, vervolgingrepen, alternatieve therapie mogelijkheden, risico’s van nabehandeling en complicaties en besef dat er aan de behandeling risico’s verbonden zijn, ook risico’s waarvan ten tijde van de operatie nog niet bekend is dat deze kunnen voorkomen en die kunnen leiden tot de noodzaak voor verdere behandeling. Het welslagen van deze ingreep, zoals van alle ingrepen, kan niet worden gegarandeerd. Ik begrijp de betekenis en de inhoud van het voorafgaande in dit toestemmingsformulier en ga hiermee akkoord.

Naam cliënt en/of ouder

_________________________________

Geb. datum

_________________________________

Handtekening

_________________________________

Datum

_________________________________

Vergeet u niet om op iedere bladzijde een paraaf te zetten?

 

Naam behandelend plastisch chirurg          _________________________________

Handtekening

_________________________________

Datum

_________________________________

Het ondertekende formulier dient twee weken voor de ingreep in ons bezit te zijn. U kunt het e-mailen naar secretariaat.plastischechirurgie@adrz.nl of per post sturen naar: Adrz, t.a.v. polikliniek plastische chirurgie, postbus 15, 4460 AA Goes.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar poli Plastische Chirurgie via 088 125 7331 (op werkdagen van 8.30– 12.30 uur). Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

 

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.