Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over een echogeleide prostaatpunctie met perineale biopten. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Het doel van dit onderzoek is om weefsel van de prostaat te verkrijgen om zo bijvoorbeeld kwaadaardigheid uit te sluiten.

De dag van het onderzoek

Voorbereiding

  • Twee uur vooraf 75mg diclofenac en 1000mg paracetamol innemen
  • Een uur voor het onderzoek niet meer plassen. De prostaat wordt tijdens de echografie beter afgebeeld met een kleine hoeveelheid urine in de blaas. Extra drinken is niet nodig.
  • Trek een aansluitende onderbroek aan.

Bloedverdunners

Wanneer u bloed verdunnende medicatie gebruikt, kan in sommige gevallen de kans op een nabloeding na de prostaatpunctie groter zijn. Het is daarom belangrijk om altijd voor het onderzoek met de uroloog te bespreken of u de bloedverdunners moet blijven innemen.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op de rug in een stoel met de benen in de beensteunen. Voordat de punctie start wordt het perineum, het gedeelte tussen het scrotum en de anus, geschoren, voelt de uroloog aan de prostaat met zijn vinger via de anus en wordt het perineum gedesinfecteerd. Vervolgens wordt de huid van het perineum en het weefsel tussen de huid en prostaat verdoofd en wordt de echosonde ingebracht, deze is dikker dan de vinger. Het inbrengen voelt ongemakkelijk aan maar is in de regel niet pijnlijk. De prostaat wordt middels echografie in zijn geheel bekeken en eventuele afwijkingen worden opgespoord. De prostaat zelf wordt ook verdoofd.

De biopten worden afgenomen met een naald, die via het perineum in de prostaat wordt gebracht. Hierbij wordt weefsel weggenomen voor onderzoek. U hoort hierbij steeds een kort, tikkend geluid. Met de echosonde kan de uroloog de naald precies op de juiste locatie plaatsen. De biopsie vindt dus plaats via de huid van het perineum.

Na het onderzoek verwijdert de arts de echosonde en wordt er een verband tegen het perineum geplakt. U krijgt een inlegger in de onderbroek welke eventueel bloedverlies opvangt, ter bescherming van de kleding. Trek een aansluitende onderbroek aan zodat de inlegger goed blijft zitten.

Na het onderzoek

Zelf fietsen of autorijden wordt, na het afnemen van de biopten afgeraden! U mag een week niet fietsen.

Het is mogelijk dat u via de huid een beetje bloed verliest. Ook kunt u bloed hebben in de urine of het zaadvocht. Bloed in de urine verdwijnt over het algemeen snel wanneer u gedurende een dag extra drinkt. Bloed in het zaadvocht verdwijnt meestal wat langzamer, dit kan enkele weken tot maanden duren.

Uitslag

Binnen twee weken krijgt u van de uroloog de uitslag van de punctie. Hij bespreekt ook de verdere behandeling met u. Het is raadzaam om iemand mee te nemen naar dit gesprek.

U moet contact opnemen als u:

  • Een gevoel heeft van een volle blaas, maar toch niet kan plassen.
  • Binnen twee tot drie dagen na de biopsie koude rillingen voelt en/of koorts krijgt boven de 38°C.
  • Langer dan twee weken bloed in de urine ziet.

Bij acute problemen kunt u contact opnemen met de poli Urologie via het algemene nummer 088 125 00 00 en in de avonduren en het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp via het algemene nummer 088 125 00 00.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de poli Urologie via 088 125 00 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.