Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over de overgroei van het slijmvlies over het hoornvlies (pterygium). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een pterygium?

Bij een pterygium is er sprake van overgroei van het slijmvlies over het hoornvlies heen. Wanneer dit doorgroeit tot het centrum van het oog, kan het zicht belemmerd worden. Meestal zit een pterygium aan de neuskant van het oog.

Bron afbeelding: Oogziekenhuis.me/Pterygium_%26_pinguecula/Pterygium_%26_pinguecula.html

Oorzaak

Pterygium komt vaker voor in landen met een zonnig klimaat, we nemen daarom aan dat bij de groei van een pterygium, UV-licht een rol speelt. Ook chronische irritatie van de ogen in een stoffige en droge omgeving lijkt een oorzaak.

Verschijnselen

In de meeste gevallen heeft men geen last van een pterygium. Soms is er sprake van een chronische irritatie en wordt het oog rood aan de kant van het pterygium. De doorgroei kan echter tot over de pupilrand heen gaan. In dat geval kan het zicht belemmerd worden.

Behandeling

Als het oog erg geïrriteerd is geraakt door ontsteking van het pterygium, kan het nodig zijn dit te behandelen met antibiotica/corticosteroïd druppels.

Wanneer een pterygium dreigt door te groeien tot het centrum van het oog of wanneer hier al sprake van is, dan wordt een operatieve ingreep aangeraden.

Bij deze ingreep wordt het oog verdoofd met druppels, waarna de oogarts het pterygium kan verwijderen. Soms wordt er een transplantaat geplaatst met een stukje slijmvlies van uw eigen oog. De ingreep duurt zo’n 20-40 minuten. Na deze ingreep kan het oog langere tijd rood zijn en kunt u last hebben van een zandkorrelgevoel, irritatie en lichtgevoeligheid. Een langere periode dient u ontstekingsremmers te druppelen.

Na de ingreep krijgt u een oogverband op, u kunt daarom niet zelf naar huis rijden.

Ondanks de behandeling kan in sommige gevallen het pterygium terug groeien. Omdat we aannemen dat  UV-licht een belangrijke rol speelt in het ontstaan van een pterygium, wordt het gebruik van een zonnebril aangeraden.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Oogheelkunde via 088 125 00 00 of stuur een e-mail naar oogheelkunde.optometrie@adrz.nl. Buiten werktijden kunt u bij dringende klachten contact opnemen met uw huisartsenpost.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.