Adrz

Deze folder geeft u informatie over een echo-onderzoek aan de slokdarm. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Echo-onderzoek

Bij een echo-onderzoek wordt door middel van geluid en met behulp van een microfoontje, het hart en de bloedstroom zichtbaar gemaakt. Het microfoontje wordt meestal op de borst geplaatst.

Slokdarm-echo

Uw cardioloog is soms geïnteresseerd in het achterste deel van uw hart en grote bloedvaten. In sommige gevallen is het niet goed mogelijk bepaalde delen van uw hart goed zichtbaar te maken. Dit komt doordat de borstwand of de longen het geluid verstoren. Om het hart toch goed in beeld te brengen wordt er een microfoontje, via de slokdarm, vlak achter het hart gelegd.

De dag van de behandeling

Voorbereiding

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u 6 uur voor het onderzoek niet meer mag eten, drinken en roken. Medicijnen kunt u gewoon in nemen met een slokje water, dit heeft geen invloed op het onderzoek.

De behandeling

Het onderzoek vindt plaats in Goes op de Scopie Behandel Afdeling. Let op: u wordt verzocht zich 30 min vooraf aan het onderzoek te melden.  U kunt zich melden bij de receptie en dan route 96 (tweede verdieping) volgen.

Voorafgaande het onderzoek wordt er bij u een infuusnaald ingebracht door een verpleegkundige. Ook neemt de verpleegkundige een korte vragenlijst met u door. Het inbrengen van de dunne slang met het microfoontje gaat via de mondholte en de keel. Omdat dit een lichte irritatie veroorzaakt, wordt uw keel verdoofd met een spray. Dit geeft een vieze smaak in de mond, maar is pijnloos. Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzijde. Vervolgens brengt de arts de slang via de mond en de keel in de slokdarm. U krijgt een bijtring in uw mond om te voorkomen dat u per ongeluk in de slang zou bijten. Als u een gebitsprothese draagt, wordt u verzocht deze vlak voor het onderzoek uit te doen. U kunt tijdens het onderzoek niet praten, maar wel gewoon ademen.

Na de behandeling

Als het onderzoek onder een roesje gedaan is, blijft u nog ongeveer anderhalf uur op de afdeling om uit te slapen en bij te komen. Totdat de verdoving van uw keel is uitgewerkt mag u niet eten of drinken. Na één uur kunt u beginnen met een slokje water. Gaat dat goed, dan mag u ook iets anders eten en drinken. De keel kan nog een poosje pijnlijk blijven. Voordat u naar huis gaat wordt uw bloeddruk gemeten en het infuusnaaldje verwijderd.

U mag na het onderzoek niet zelf autorijden.

De uitslag
U krijgt de uitslag van het onderzoek later van uw cardioloog.

Sedatie

Ontspanningsmiddel Midazolam

Binnenkort komt u voor een onderzoek naar het ziekenhuis. Bij dit onderzoek is het van belang dat u goed ontspannen bent. Als dit niet lukt, is er een mogelijkheid dat u voor het onderzoek het slaap-/ontspanningsmiddel Midazolam (Dormicum®) krijgt toegediend. Daarom wordt er altijd voor het onderzoek een infuusnaald ingebracht door een verpleegkundige.

Kortwerkend slaapmiddel
Midazolam is een kortwerkend slaapmiddel dat door een infuusnaald wordt toegediend. Na toediening van Midazolam kunt u zich beter ontspannen. U krijgt Midazolam toegediend in een dusdanige dosering zodat uw bewustzijn verlaagd wordt maar wel intact blijft. U bent tijdens het onderzoek dus wel aanspreekbaar. Er wordt gestreefd naar een zogenaamde procedurele sedatie, waarbij u slaperig bent, maar de arts en verpleegkundige wel met u kunnen blijven communiceren. Midazolam is daarom geen narcosemiddel.

Retrograde amnesie
Na toediening van Midazolam treedt er een retrograde amnesie op, dit betekent dat u na het onderzoek waarschijnlijk weinig tot niets kunt herinneren van wat er is gebeurd. Het is niet uitgesloten dat u gedeeltes van het onderzoek bewust meemaakt. De hoeveelheid Midazolam die u krijgt wordt bepaald door de behandelend arts, de dosis is afhankelijk van uw leeftijd, uw gewicht en medische voorgeschiedenis.

Voorbereiding met Midazolam

Voorafgaande het onderzoek wordt er bij u een infuusnaald ingebracht door een verpleegkundige. Ook neemt de verpleegkundige een korte vragenlijst met u door. Uw bloedruk wordt gemeten en de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed wordt gemeten met een pulse-oximeter. Hiervoor krijgt u een soort clipje aan de vinger. Het is belangrijk dat u voor het onderzoek uw nagellak verwijdert. Gedurende het onderzoek blijft u verbonden met deze meter.

Na het onderzoek

Na het onderzoek komt u weer terug op de afdeling. Hier is constant een verpleegkundige aanwezig die u controleert en observeert tot de Midazolam is uitgewerkt. U blijft minimaal een uur op bed totdat u weer volledig wakker bent. Indien u gebruik maakt van het C-pap apparaat tijdens het slapen, neem deze dan mee. Na het onderzoek mag u nog niet eten en drinken totdat de keelverdoving is uitgewerkt. Een keelverdoving krijgt u altijd, ook als u een roesje krijgt.

Belangrijk
Voordat u naar huis gaat wordt uw bloeddruk gemeten en het infuusnaaldje verwijderd. Door de Midazolam is uw reactievermogen beïnvloed en mogelijk vertraagd. De Midazolam kan nog enige tijd verwardheid, slaperigheid of onhandigheid veroorzaken.

Mogelijke complicaties bij Midazolam

Door toediening van Midazolam kunt u oppervlakkig gaan ademhalen, waardoor het soms nodig is om extra zuurstof toe te dienen. Als het zuurstofgehalte te ver daalt kan het nodig zijn om de werking van Midazolam op te heffen door u een tegenmiddel (Flumazenil) toe te dienen. U kunt minder gevoelig zijn voor Midazolam als u met regelmaat gebruik maakt van slaapmiddelen of alcoholische dranken.

Nazorg

Adviezen eerste 24 uur na ingreep

  • Verricht geen activiteiten waarbij coördinatie of alertheid nodig is, zoals autorijden, fietsen, machines of elektrisch gereedschap bedienen.
  • Verblijf in gezelschap van anderen.
  • Neem geen belangrijke beslissingen, zoals bijvoorbeeld een contract tekenen, dure aankopen doen.
  • Gebruik geen alcohol.
  • Regel voor het onderzoek begeleiding naar huis.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Cardiologie via 088 125 44 75.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.