Deze behandeling is geschikt voor spataderen aan de zijtakken van de grote vaten en is benoemd naar dr. Muller, een Zwitserse arts die de behandeling heeft ontwikkeld. De behandeling is cosmetisch aantrekkelijk omdat er slechts kleine littekentjes achterblijven. Meestal vindt de behandeling plaats op de polikliniek. U hoeft hiervoor dus niet worden opgenomen in het ziekenhuis. De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Een enkele keer zijn de spataders te uitgebreid en dient de behandeling wel op de operatiekamer gedaan te worden. Dit gebeurt dan in dagopname en kan zowel onder algehele narcose als ruggenprik (spinaal) worden uitgevoerd. De arts zal dit op voorhand met u bespreken.
De dag van de behandeling
Voorbereiding
Draag op de dag van de behandeling ruime schoenen en kleding. Dit in verband met het drukverband de kousen die u na de behandeling moet dragen. Op de dag van de behandeling mag u geen crème of zalf op de benen smeren. U mag direct na de ingreep niet autorijden. Regel daarom vooraf iemand die u kan begeleiden.
De behandeling
De arts tekent met een huidstift de loop van de te behandelen spatader af terwijl u rechtop staat. Soms wordt er ook een korte duplex ter controle uitgevoerd. Vervolgens neemt u plaats op de behandeltafel en krijgt u enkele prikken in het been om de huid te verdoven. Hierna worden met een mesje een aantal sneetjes van enkele millimeters gemaakt. Via deze sneetjes wordt de spatader naar buiten getrokken. Als de spatader is verwijderd worden de sneetjes met een hechting gesloten of met een hechtpleister (steristrip) dichtgeplakt. Over het behandelde gebied wordt een drukverband aangelegd. Na 24 uur mag u dit drukverband verwijderen en mag u de therapeutische elastische kous nog één week dragen. Dit om de vorming van bloeduitstortingen zoveel mogelijk te beperken. Hechtingen lossen vanzelf op maar mogen verwijderd worden na tien dagen, dit mag gewoon bij de huisarts of op de poli als u een afspraak heeft gekregen.
Mogelijke complicaties
Er kan een nabloeding optreden. Het is belangrijk om goed druk uit te oefenen gedurende vijftien tot dertig minuten op de bloedende plek. Dit stopt het bloeden over het algemeen.
- Bloeduitstorting (blauwe plek).
- Blaren/oppervlakkige wondjes van hechtpleister.
- Donkere verkleuring (pigmentatie) ter hoogte van de wondjes. Deze verkleuring verdwijnt meestal na verloop van tijd. Mensen met een donkerder huidtype hebben grotere kans op blijvende pigmentatie. Wij adviseren om een jaar lang de littekens niet bloot te stellen aan de zon of de littekens in te smeren met zonnebrand factor 50. Dit om hyperpigmentatie te voorkomen. Dit is een bruine verkleuring van de littekens die mogelijk niet meer weg trekt.
- Er kunnen stukjes ader achterblijven na de behandeling. Dit voelt aan als harde en in het begin gevoelige knobbels onder de huid. Dit trekt vanzelf weg in de loop van weken of maanden.
Na de behandeling
Drukverband en kous
- Het verband mag niet nat worden.
- Het verband moet 24 uur blijven zitten. Daarna mag u het verband zelf verwijderen.
- Na het verwijderen van het verband moet u nog één week de elastische kous dragen.
Bewegen
- Bewegen is goed, maar alles met mate.
- Vermijd de eerste week na de ingreep intensieve sporten zoals wielrennen of hardlopen. Hierna mag u weer uw normale activiteiten hervatten.
Pijn of zwelling
Matige pijn na de ingreep is gebruikelijk. In geval van aanhoudende pijn in het been, ondanks gebruik van paracetamol (viermaal daags 1000mg paracetamol) of bij roodheid en/of zwelling van het behandelde been, neemt u contact op met de poli Chirurgie.
Controleafspraak
Een controleafspraak vindt telefonisch plaats na zes weken.
Als u aanhoudende pijn heeft in het been neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de polikliniek Chirurgie via 088 125 42 37 of een mail sturen naar chirurgie.vaatchirurgie@adrz.nl.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.