Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over Thoraxdrain bij vocht achter long of klaplong. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

In deze folder leggen we u uit wat een thoraxdrainage is en wat u hierbij kunt verwachten. Bij zowel een klaplong als vocht achter de long kan behandeling met een thoraxdrain nodig zijn.

Om uw longen liggen twee vliezen (pleurabladen). Het binnenste vlies heet het longvlies, het ligt direct op de long en is ermee vergroeid. Het buitenste vlies heet het borstvlies, het ligt tegen de binnenwand van de borstkas. Tussen beide vliezen zit een denkbeeldige ruimte, de pleuraholte. Deze ruimte is luchtdicht afgesloten (vacuüm) en is gevuld met een dun laagje vocht om de longen zonder wrijving kleiner en groter te kunnen laten worden bij het in- en uit ademen.

Als u een aandoening aan de longen heeft, kan het vacuüm worden verbroken en zich vullen met lucht of vocht tussen de vliezen ontstaan. Als het vacuüm verbroken wordt en zich vult met lucht, spreken we van een klaplong. Als er te veel vocht aangemaakt wordt, spreken we van vocht achter de long (pleuravocht)

Hierdoor kunnen klachten als benauwdheid en pijn ontstaan, doordat de long minder ruimte heeft om zich uit te zetten. Deze ruimte wordt immers ingenomen door lucht of vocht. Om deze klachten te behandelen en de long weer de ruimte te geven uit te zetten, wordt er vaak voor gekozen een thoraxdrain in te brengen.

Thoraxdrain bij een klaplong (pneumothorax)

Bij een kleine pneumothorax wordt er vaak voor gekozen om af te wachten tot de long zich vanzelf weer ontplooit. Als de pneumothorax te groot is om af te wachten, wordt er een thoraxdrain ingebracht om de long weer te laten ontplooien.

Een thoraxdrain is een slangetje dat onder plaatselijke verdoving wordt ingebracht in de ruimte tussen de longvliezen (zie afbeelding 1). De drain wordt aangesloten op een Thopaz (zie afbeelding 2) Het afzuigen van de lucht kan een aantal dagen duren. Tijdens de behandeling monitoren we dit via de Thopaz.

De Thopaz is een mobiel, digitaal thoraxdrainage- en monitoringssysteem.

Thoraxdrain bij vocht achter de long (pleuravocht)

Door verschillende oorzaken kan zich extra vocht ophopen tussen deze vliezen. Dit vocht noemen we pleuravocht. Tussen de twee vliezen hoort maar weinig vocht te zitten. Deze ophoping kan in snel tempo optreden (binnen enkele dagen) of in een periode van meerdere weken. Om het vocht af te voeren wordt een thoraxdrain in gebracht. Hierop wordt een thoraxpot met waterslot aangesloten, waar het vocht in kan lopen (zie afbeelding 3).

Inbrengen thoraxdrain

Het inbrengen van een thoraxdrain vindt, afhankelijk van uw situatie, plaats op de Spoedeisende Hulp of het Verrichtingencentrum onder plaatselijke verdoving. Het inbrengen wordt gedaan door de arts. Soms wordt een thoraxdrain op de operatiekamer ingebracht. Meestal is dit het gevolg van een trauma aan de borstkas, waardoor bijvoorbeeld bloed in de pleuraholte is gelopen. U kunt pijn voelen door de drain. Hiervoor kunnen we pijnstilling geven. Het kan zijn dat er een hoestprikkel ontstaat. Deze verdwijnt meestal vanzelf. Afhankelijk van uw lichamelijke conditie mag u uit bed en mobiliseren. Als u thoraxpot heeft met waterslot, moet u erop letten dat deze altijd rechtop blijft staan en dat deze niet boven borstniveau wordt getild. Voor een Thopaz geldt dit voorschrift niet.

Verwijderen thoraxdrain

Afhankelijk van de hoeveelheid luchtlekkage of vochtproductie, wordt per dag beoordeeld of de thoraxdrain eruit mag of nog moet blijven zitten. Soms wordt de drain afgeklemd of dichtgezet en wordt er een röntgenfoto gemaakt om te beoordelen of de thoraxdrain eruit kan. Als de drain verwijderd mag worden, zal dit door de verpleegkundige op de afdeling gedaan worden. Het insteekgaatje van de drain wordt afgedekt met een vaseline verband wat 48 uur moet blijven zitten. Hierna is het gaatje gesloten en mag het verband verwijderd worden. U mag tijdens deze 48 uur ook niet douchen. Indien nodig kan er hierna een pleister op geplakt worden.

Ontslag

U kunt naar huis als er geen verdere behandeling nodig is. U krijgt een afspraak mee voor policontrole bij de longarts. Mocht u thuis vragen of problemen hebben, neem dan contact op met uw huisarts of de afdeling

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar poli longgeneeskunde via de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Buiten werktijden kunt u ook bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.