Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over de thuistoediening van Zoledroninezuur. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Vanaf heden komt u in aanmerking om het infuus met botversterkers thuis te krijgen. Deze folder bevat informatie over het medicijn Zoledroninezuur (Zometa®). Daarnaast wordt het proces over de toediening hiervan beschreven. Voor patiënten die behandeld worden voor borstkanker verwijzen we voor de werking en bijwerkingen van zoledrolinezuur door naar de folder zoledrolinezuur bij borstkanker.

Achtergrond

In gezonde botten zijn met name twee soorten cellen actief: cellen die bot aanmaken (osteoblasten) en cellen die bot afbreken (osteoclasten). Normaal bestaat er een evenwicht tussen beide soorten cellen. Bij uitzaaiingen in de botten kunnen door de kankercellen stoffen worden aangemaakt die de werking van de botafbrekende cellen versterken. Uw botstevigheid wordt dan aangetast. Hierdoor kan pijn in de botten optreden en kunnen botbreuken ontstaan. Ook het calcium in het bloed (hoeveelheid kalk) kan te hoog worden. Door woekering van plasmacellen in het beenmerg bij de ziekte Multiple myeloom kunnen verder de botten worden aangetast. Het beenmerg is immers aanwezig in de botten. Door de ziekte kunnen daarnaast de botten brozer worden met verhoogd risico op botbreuken of wervelinzakking.

Doel van de behandeling

Zoledroninezuur (Zometa®) vermindert de botafbraak en verlaagt het calcium in het bloed. Door de verminderde botafbraak verminderen de pijnklachten, is de kans op botbreuken kleiner en daalt het calciumgehalte in het bloed. Indicatie Zoledroninezuur (Zometa®) wordt gegeven bij volwassenen met een door de tumor uitgelokt hoog calcium. Ook ter preventie van botcomplicaties bij gevorderde, kwaadaardige tumoren met aantasting van het bot. Denk bij botcomplicatie aan botbreuken, compressie van het ruggenmerg, behandeling van botpijn bij radiotherapie of operatieve behandeling.

Dosering

Gemiddeld krijgt u éénmaal per 3 of 6 maanden 4 mg als kort lopend infuus toegediend. De frequentie is afhankelijk van de onderliggende ziekte en het behandelplan van de behandeld arts.

Toediening in het ziekenhuis

De eerste toediening van het middel vindt in het ziekenhuis plaats. Tijdens deze toediening krijgt u informatie over de mogelijkheid voor thuistoediening. Het infuus wordt via een naald in een ader in uw arm toegediend. Dit gebeurt op basis van een protocol. De totale behandeltijd duurt ongeveer 45 minuten.

Toediening thuis

Kiest u ervoor de medicatie vervolgens thuis toegediend te krijgen, dan neemt apotheek Scheldezoom Farmacie contact op met u op wanneer de medicatie en de benodigdheden voor de toediening bij u thuis geleverd wordt. De thuiszorg komt op de dag van de toediening op een afgesproken tijd het infuus toedienen. Zij sluiten het infuus aan en dienen de Zoledroninezuur (Zometa®) toe. Tijdens het inlopen van het medicijn zijn zij continu bij u aanwezig. Er wordt gestreefd de zorg zoveel mogelijk te bundelen met eventuele andere zorg die u nodig heeft.

Controle bij uw arts

De Zoledroninezuur (Zometa®) wordt vaak aanvullend gegeven bij de primaire behandeling voor de ziekte. U komt tussen de toedieningen op controle bij de oncoloog, hematoloog of verpleegkundig specialist.

Bijwerkingen

Het is mogelijk dat u zich de dag na de behandeling niet lekker voelt en last hebt van spierpijn. U mag dan drie tot vier keer per dag twee tabletten paracetamol innemen. Andere bijwerkingen kunnen zijn: een lichte temperatuursverhoging op de dag van toediening, hoofdpijn, pijn in de botten (dit is van voorbijgaande aard), misselijkheid of ontstekingsachtige verschijnselen in het bloedvat waarin het infuus was ingebracht. Er kan ook botbeschadiging in de kaak ontstaan.

Aandachtpunten bij thuistoediening

De medicatie en materialen om het infuus toe te dienen moeten minimaal de dag voor de toediening bij u afgeleverd zijn. Indien dit niet is gedaan, neemt u contact op met Scheldezoom Farmacie (afdeling Speciaal apotheek). Het telefoonnummer vindt u onderaan.

Bij koorts of een griepgevoel mag op de dag van toediening paracetamol genomen worden. Indien de klachten verergeren of na 24 uur niet verdwijnen, mag u contact opnemen met de verpleegkundige van de dagbehandeling Hematologie/ Oncologie in Goes of Vlissingen. Indien u niet bekend bent op de oncologische dagbehandeling, maar in het borstkankercentrum, mag u met hen contact opnemen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de afdeling Oncologie via 088 125 45 10 (Goes) of 088 125 52 73 (Vlissingen). U kunt ook bellen naar de verpleegafdeling Oncologie via 088 125 44 57.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.

Dagbehandeling hematologie/oncologie

maandag t/m vrijdag

 (8.30-17.00 uur)

Goes:

Vlissingen:

 

088 125 4510

088 125 5273

Kuurplanner

maandag t/m vrijdag

 (8.30-17.00 uur)

Goes:

Vlissingen:

088 125 4071

088 125 5069

Borstkanker centrum

maandag t/m vrijdag

8.00-12.30 uur

en 13.30-16.00 uur

088 125 5139
Scheldezoom Farmacie (afdeling Speciaal Apotheek)

maandag t/m vrijdag

 (8.30-17.00 uur)

afd. ZVZ 0113-317590
voor acute problemen;  24 uur/7 dagen per week  (avond, nacht, weekend)
Afdeling G Hematologie/Oncologie Goes: 088 125 4457