Adrz

Deze folder geeft u informatie over transcutane elektrische neurostimulatie (TENS). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

TENS is de afkorting voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Bij een TENS-behandeling krijgt u door middel van de elektrodepleisters elektrische prikkels op de huid.

TENS werkt op twee manieren tegen pijn:

  • De elektrische activiteit blokkeert het pijnsignaal dat naar de hersenen gaat. Hierdoor ervaart u minder pijnprikkels.
  • Het lichaam wordt zelf aangezet tot het produceren van de stof bèta-endorfine, waarvan een pijnstillende werking uitgaat.

De mate waarin de pijn tijdens of na de behandelingen vermindert, is voor ieder verschillend. Meestal neemt het pijnstillende effect na verloop van tijd toe.

De dag van de behandeling

Voorbereiding

Wij vragen het u altijd te vermelden als u:

  • hartpatiënt bent;
  • een pacemaker heeft;
  • zwanger bent;
  • allergisch bent voor latex;
  • epilepsie heeft.

Zorg dat u gemakkelijke kleding draagt, zodat de elektroden makkelijk geplakt kunnen worden. Gebruik geen bodylotion en dergelijke in verband met het plakken van de elektrodes.

De behandeling

De pijnverpleegkundige/-consulente geeft u uitleg over het gebruik van het TENS apparaat. Dit bezoek duurt ongeveer 45 minuten.

TENS proefperiode
U krijgt van ons het TENS-apparaat mee naar huis voor een proefperiode van ongeveer 4 weken. Na de proefperiode volgt nog een telefonisch consult met de pijnverpleegkundige/-consulente om te bespreken of het TENS apparaat voor u een goed effect heeft op uw pijnklachten.

TENS definitief
Zijn de resultaten na de proefperiode positief, dan vragen wij het apparaat definitief voor u aan bij de leverancier. Deze regelt verder alles met uw zorgverzekeraar en voorziet u van extra informatie. Elektroden bestelt u via de leverancier. U krijgt hierover informatie.

Nazorg

Leefregels

U kunt met het Tens apparaat uw activiteiten weer hervatten, tenzij de pijnverpleegkundige/-consulente of pijnspecialist anders met u heeft afgesproken. Het is belangrijk om in beweging te blijven waarbij u overbelasting probeert te vermijden.

Autorijden
Zet het TENS-apparaat altijd uit voordat u gaat autorijden. Dit is om verzekeringstechnische redenen.

Defecten

Mocht er na proefperiode onverhoopt een defect optreden of u wilt het TENS-apparaat weer inleveren, dan kunt u contact opnemen met de leverancier. Let op dat wanneer u het TENS apparaat inlevert, omdat u het niet gebruikt, omdat de pijnklachten minder zijn of andere redenen, de verzekering één keer per vijf jaar een de aanschaf van een TENS apparaat vergoedt.

Bluetens app

Indien u in het bezit bent van een smartphone dan willen wij u vragen om de app alvast te downloaden voordat u op het spreekuur komt. Deze app (Bluetens) is te herkennen aan het blauwe symbool met het gezichtje.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar het Centrum van Pijngeneeskunde via 088 125 48 18. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 11.00 uur en van 13.00 uur tot 16.00 uur. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.