Hoe werkt het oor?
Het oor is onder te verdelen in:
- de uitwendige gehoorgang
- het trommelvlies met daarachter het middenoor. Hierin bevinden zich de drie gehoorbeentjes. Via de buis van Eustachius staat het middenoor in verbinding met de neus-keelholte
- het binnenoor (slakkenhuis en evenwichtsorgaan)
Horen
Geluid bestaat uit luchttrillingen. Deze trillingen komen via de gehoorgang op het trommelvlies. Het trommelvlies en de gehoorbeentjes versterken de trillingen en geleiden de trillingen naar het slakkenhuis; binnenoor. In het slakkenhuis bevinden zich de zintuig(zenuw)cellen, die de trillingen omzetten in zenuwprikkels. Deze zenuwprikkels worden via de gehoorzenuw naar de hersenen gevoerd waar zij in ‘horen’ worden vertaald. Het middenoor is onder normale omstandigheden gevuld met lucht die dezelfde druk en samenstelling heeft als de buitenlucht. De druk wordt gehandhaafd via de buis van Eustachius.
Buis van Eustachius
Als de buis van Eustachius niet goed werkt ontstaat onderdruk in het middenoor waardoor het trommelvlies naar binnen wordt getrokken. Door de onderdruk kan het slijmvlies in het middenoor geïrriteerd raken en vocht afscheiden. Hierdoor raakt het middenoor gevuld met vocht in plaats van met lucht. Dit wordt ook wel ‘lijmoor’ of ‘glue ear’ genoemd vanwege de soms stroperige samenstelling van het vocht. Gehoorverlies en klachten van een vol drukkend gevoel in het oor, pijn, en middenoorontsteking (als het vocht ontsteekt) kunnen dan ontstaan. Vaak treedt spontaan genezing op. In de gevallen waarbij dat niet zo is en er sprake is van regelmatig terugkerende oorontstekingen en hinderlijk gehoorverlies kan een tijdelijke beluchting van het middenoor via een trommelvliesbuisje zinvol zijn.
Een trommelvliesbuisje heeft als doel een open verbinding te bewerkstelligen tussen middenoor en uitwendige gehoorgang zodat via het buisje lucht in het middenoor komt. Voordat een trommelvliesbuisje geplaatst wordt, moeten andere oorzaken voor terugkerende bovenste luchtweginfecties zoals een vergrote neusamandel en/of een ontsteking van de neusholte en neusbijholten uitgesloten of behandeld worden.
Wat is een trommelvliesbuisje?
Een trommelvliesbuisje is een buisje, meestal gemaakt van kunststof, met de grootte van een ‘halve luciferkop’. De doorsnede is ongeveer 1,5 mm en de lengte varieert van 3 tot 12 mm. Er zijn verschillende typen die in vorm, afmeting en kleur variëren.
Plaatsen van het trommelvliesbuisje
Het buisje wordt geplaatst op de KNO-polikliniek, onder plaatselijke verdoving.
Verdoving
De plaatselijke verdoving kan door middel van:
- zalf in het oor
- een injectie in het oor
- een combinatie van beide
U voelt dan geen pijn maar merkt wel dat er aan uw oor geopereerd wordt.
Plaatsen van het buisje
Er wordt een kleine snede (3 mm) gemaakt in het trommelvlies. Nadat zo nodig het vocht uit het middenoor is gezogen wordt het buisje als een boordenknoopje in het sneetje geplaatst. Het ene uiteinde steekt in het middenoor terwijl het andere uiteinde in de gehoorgang zit.
Na de ingreep
- Na de ingreep kunt u wat duizeligheidklachten hebben, dit gaat vanzelf over.
- Oorpijn na de ingreep is niet gebruikelijk.
- De eerste dagen na de ingreep kan er wat vocht uit de gehoorgang komen. Er kan beter geen watje of gaasje in het oor worden gedaan. Dit belemmert een goede beluchting van de gehoorgang en het middenoor.
- Direct na het plaatsen van het buisje mag u weer naar huis
Hoelang blijft het trommelvliesbuisje zitten?
Een trommelvliesbuisje blijft enkele maanden tot soms jaren zitten. Het buisje wordt vaak na die periode spontaan uitgestoten waarna het trommelvlies zich meestal sluit. Als de buis van Eustachius nog niet voldoende is hersteld kan het zijn dat de procedure meermalen herhaald moet worden.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de polikliniek KNO via de receptie van het ziekenhuis via 088 125 00 00. In acute gevallen kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.