Doel van het onderzoek
Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier. Bij de meeste mensen zorgt het lichaam er zelf voor dat de alvleesklier de juiste hoeveelheid insuline aanmaakt. Maar sommige mensen produceren te veel insuline. Daardoor verdwijnt te veel glucose uit het bloed: het bloedsuikergehalte wordt dan te laag. Dit heet een hypoglykemie (hypo). Het doel van een vastenproef is om te bepalen in hoeverre uw insulineproductie verandert als u gedurende een bepaalde periode niet eet. Bij een vastenproef mag u gedurende maximaal 3 dagen (72 uur) niets eten. Onder normale omstandigheden daalt uw bloedsuikerspiegel hierdoor langzaam tot een bepaald niveau. Stel dat bij u sprake is van overproductie van insuline, dan daalt uw bloedsuikerspiegel sneller en meer dan normaal.
De dag van het onderzoek
Voorbereiding
Voor het onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. U hoeft niet nuchter te zijn. Gaat u er wel vanuit dat u maximaal 3 dagen (en nachten) in het ziekenhuis moet blijven. Zorg voor (nacht)kleding en toiletartikelen. U kunt gebruikmaken van TV en gratis wifi (internet) bij uw bed. Ook kunt u eigen lectuur meenemen. Op de dag van het onderzoek meldt u zich om 11.00 uur bij Interne Geneeskunde (afdeling F) in Adrz (eerste verdieping). Neem een geldig ID-bewijs mee.
Het onderzoek
Het onderzoek vindt plaats op de verpleegafdeling. Hier neemt de verpleegkundige een korte vragenlijst met u door. De verpleegkundige brengt een infuusnaaldje in. Dit gebeurt uit voorzorg, om zo nodig bij een hypo een infuus met glucoseoplossing te kunnen geven. U mag nog eten en drinken tot het onderzoek begint. De vastenproef begint om 11.00 uur (het moment dat u opgenomen wordt). U mag vanaf dat moment niets meer eten totdat de proef is afgelopen. U mag alleen water, thee en koffie zonder suiker en melk drinken. U mag tijdens het onderzoek niet roken. Houdt er rekening mee dat u zich na verloop van tijd slap en hongerig kunt gaan voelen. De verpleegkundige controleert regelmatig of u tekenen van een hypo vertoont. De glucosewaarde wordt vijf keer per dag gecontroleerd door middel van een vingerprik. Aan het begin van de proef nemen we bloed bij u af, daarna wordt er alleen bloed afgenomen bij afwijkende glucosewaarden.
Als u geen hypo krijgt, bestaat de proef vooral uit wachten. Als u zich goed voelt, hoeft u niet in bed te blijven liggen. De proef duurt maximaal 72 uur. Krijgt u geen hypo, dan is de proef na 72 uur afgelopen. Krijgt u wel een hypo, dan controleren de arts en verpleegkundige u extra. Het kan zijn dat de proef dan eerder wordt beëindigd. Na het onderzoek wordt nogmaals bloed afgenomen en mogelijk krijgt u glucose via uw infuus toegediend. U mag weer een maaltijd nuttigen. Het wordt afgeraden om het ziekenhuis te verlaten zonder gegeten te hebben na de proef. Vertel aan de verpleegkundige of arts als u zich niet goed voelt. Dit kan betekenen dat u een hypo krijgt!
De uitslag
U krijgt de uitslag van het onderzoek tijdens het eerstvolgende polikliniekbezoek, ongeveer vier weken na de test.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de afdeling Interne Geneeskunde 088 125 44 95.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.