Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over een verzakkingsoperatie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Verzakking van organen

Wanneer de spieren en steunweefsels worden beschadigd of verslappen, worden de organen onvoldoende gesteund en zakken geleidelijk naar beneden. Soms sluiten de openingen niet meer goed af. Sommige vrouwen hebben van nature zwakkere spieren maar meestal is de beschadiging of verslapping een gevolg van zware of snel op elkaar volgende bevallingen. Op oudere leeftijd neemt de elasticiteit en spierkracht van de steunweefsels af. De verminderende aanmaak van vrouwelijke geslachtshormonen tijdens de overgang kan hierbij een rol.

Soorten verzakkingen

Verzakking van de endeldarm

Het belangrijkste gevolg van een verzakte endeldarm is verstopping. De darmwand vormt een uitstulping in de vagina die te voelen is bij inwendig onderzoek. Hierin verzamelt zich telkens de ontlasting die daar verhardt en verstopping veroorzaakt. Soms voelt men tijdens het persen deze uitstulping via de schede naar buiten komen.

Verzakking van urineleider en blaas

Wanneer de omgeving van de blaas niet meer voldoende wordt gesteund, verzakt meestal eerst de urineleider, Normaal staan de urineleider en de blaas in een bepaalde hoek ten opzichte van elkaar. Juist omdat deze hoek van het grootste belang is voor het kunnen ophouden van de urine is een van de eerste klachten dat ongewild urine verloren wordt. Dat gebeurt vooral bij een inspanning, bukken of tillen, maar ook bij niezen, hoesten of lachen. Soms verzakt de blaas dermate dat hij een uitstulping vormt die te zien en te voelen is vlakbij de vaginaopening. De blaas kan dan niet meer helemaal geleegd worden. Het beetje urine dat steeds in de blaas overblijft veroorzaakt vaak een blaasontsteking.

Verzakking van de baarmoeder

De steunweefsels en banden waarmee de baarmoeder normaal op zijn plaats gehouden wordt kunnen zo uitrekken dat de baarmoeder geleidelijk in de vagina zakt.

Behandeling

Bij lichte verzakkingen kunnen bekkenbodem oefeningen soms helpen. Deze oefeningen leert u bij een fysiotherapeut.

Hormonen

Wanneer een lichte verzakking ontstaat tijdens de overgangsjaren kan een behandeling met hormonen soms een gunstige invloed hebben op spieren en steunweefsels.

Pessarium (ring)

In sommige gevallen kan een pessarium uitkomst bieden. Het is een ring van rubber of kunststof die helemaal achterin de vagina wordt geplaatst om de baarmoeder steun te geven.

Operatie

In een aantal gevallen is een operatie noodzakelijk. Daarbij worden de organen opnieuw in de buikholte ‘opgehangen’ in hun juiste stand. Wanneer de vrouw de overgangsjaren voorbij is of in geen geval meer kinderen wil, wordt een ernstig verzakte baarmoeder vaak weggenomen. De operatie wordt meestal uitgevoerd via de vagina, zodat er geen litteken te zien is.

De dag van de operatie

Voorbereiding op de operatie

Als u tot een operatie heeft besloten, bespreekt de gynaecoloog de verdere gang van zaken met u. Meestal vindt eerst poliklinisch onderzoek plaats.

Het verblijf in het ziekenhuis

De dag van de operatie wordt u opgenomen. De dag van de operatie mag u niets eten of drinken.

De operatie

Eerst wordt u verdoofd, zoals van tevoren besproken met de anesthesioloog. Tijdens de operatie ligt u op een harde tafel. De volgende dagen kunt u daar spierpijn van hebben. Via een infuus krijgt u vocht toegediend. Vaak is er een katheter in de blaas gebracht. Soms is er een gaasverband (tampon) in de schede.

De eerste dag mag u alleen drinken. Via vloeibaar en licht verteerbaar voedsel gaat u de volgende dagen weer normaal eten. Winden laten is een positief teken; de darmen komen weer op gang. De dag van de operatie blijft u nog in bed, de volgende dag kunt u er voorzichtig uit. Ook als de baarmoeder via de schede verwijderd is, zal de buik de eerste dagen pijnlijk zijn. Als u moet hoesten, niezen of lachen kunt u de buik het beste met de handen steunen, dat voorkomt pijn. Na een dag wordt een eventueel aanwezige tampon verwijderd. Schrik niet van de lengte, soms is dit gaas een paar meter lang. Het infuus blijft een dag of twee zitten. Het is afhankelijk van de toegepaste operatietechniek hoe lang de katheter blijft zitten. De totale opname is ongeveer vijf dagen.

Herstel na de operatie

Sommige vrouwen zijn na zes weken hersteld, bij anderen vergt het een half jaar of nog langer voordat zij zich weer ‘de oude’ voelen. De eerste zes weken na de operatie mag u niet zwaar tillen. Lichtere werkzaamheden zoals koken kunt u geleidelijk aan weer doen. Vrouwen die buitenshuis werken wordt geadviseerd zes weken niet te werken. U komt in principe na zes weken op controle.

Complicaties

Bij elke operatie kunnen complicaties ontstaan. Na de operatie kan een blaasontsteking optreden omdat er tijdelijk een katheter in de blaas zit. Bij een ernstige nabloeding is een tweede operatie nodig.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Gynaecologie via telefoonnummer 088 125 00 00 (telefonisch bereikbaar: maandag t/m vrijdag 8.00-13.00).

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.