Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over het zien van vlekken en flitsen. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Oorzaak

Het glasvocht, ook wel glasachtig lichaam genoemd, is een gelei die het grootste gedeelte van het oog opvult. Het bevindt zich achter de ooglens. Normaal glasvocht laat lichtstralen ongehinderd door naar het netvlies.

Met het ouder worden verandert de samenstelling van het glasvocht. Het glasvocht gaat krimpen en kan loskomen van het netvlies. Wanneer het glasvocht trekt aan het netvlies, kunt u lichtflitsen waarnemen. Daarnaast kunnen er troebelingen in het glasvocht ontstaan, die u kunt waarnemen als zwevende vlekjes. Ze kunnen allerlei vormen aannemen, van kleine fruitvliegjes tot grote spinnenwebben in het beeld. Deze troebelingen worden ook wel ‘mouches volantes’ of ‘floaters’ genoemd.

Achterste glasvochtmembraanloslating

Wanneer het glasvocht door krimping loskomt van het netvlies, wordt dit een achterste glasvochtmembraanloslating genoemd. Het krimpen van het glasvocht is een normaal proces bij veroudering van het oog. Alhoewel de vlekjes storend kunnen zijn, zijn deze onschuldig. De vlekjes zullen meer opvallen op een lichte achtergrond of bij helder weer. Na verloop van de tijd (weken of maanden), zullen de vlekjes minder gaan opvallen. Uw hersenen leren de vlekjes te negeren. Helemaal verdwijnen ze meestal niet.

Netvliesgaatje of -scheurtje

Soms verloopt het proces van een achterste glasvochtmembraanloslating niet helemaal goed en trekt het glasvocht een gaatje of scheurtje in het netvlies. Als hierbij ook aan een klein bloedvaatje wordt getrokken, dan kan er een bloeding in het glasvocht ontstaan. Meestal ziet men lichtflitsen wanneer het glasvocht aan het netvlies trekt. Bij het zien van flitsen, willen we daarom altijd uw netvlies controleren.

Behandeling

Een scheurtje of gaatje in het netvlies moet altijd behandeld worden. De oogarts kan met een laser het gebied rondom het scheurtje of gaatje vastzetten. Zonder deze behandeling kan er een netvliesloslating ontstaan (zie folder netvliesloslating).

Ook na de behandeling zult u nog enkele keren op controle moeten komen om te controleren of het netvlies goed vast is blijven zitten.

Een glasvochtloslating hoeft niet behandeld te worden en de klachten worden in de meeste gevallen vanzelf minder. Wanneer de vlekken na een geruime tijd nog erg storend zijn, dan kunnen wij u doorverwijzen naar Rotterdam. Een netvlieschirurg kan in overleg met u kijken of er een operatieve oplossing is. We zijn hier echter terughoudend mee vanwege de onschuld van de aandoening en de risico’s van een eventuele behandeling.

Contact bij toename klachten

Wanneer u merkt dat uw klachten toenemen: meer vlekken of lichtflitsen, andere vlekken, minder scherp zien of uitval van het gezichtsveld (alsof u tegen een gordijn of berg aankijkt), dan dient u altijd contact met ons op te nemen via onderstaand telefoonnummer.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Oogheelkunde via de receptie van Adrz via 088 125 00 00 of stuur een e-mail naar oogheelkunde.optometrie@adrz.nl. Buiten werktijden kunt u bij dringende klachten contact opnemen met uw huisartsenpost.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.