Wat is een colostoma?
Een colostoma is een kunstmatige uitgang (stoma) van de dikke darm (colon). Nadat een colostoma is aangelegd, is het volgen van een speciaal dieet niet nodig. Wel kan de voeding die u gebruikt invloed hebben op de vastheid van de ontlasting of leiden tot gasvorming, geurvorming en verkleuring van de ontlasting. Hieronder vindt u praktische tips over voeding bij een colostoma.
Algemene voedingsrichtlijnen
- Gebruik een volwaardige voeding (Eet gezond! Schijf van vijf, Voedingscentrum).
- Eet rustig en kauw goed.
- Breng regelmaat in uw leef- en eetpatroon.
- Belangrijk is om grote gewichtsschommelingen te voorkomen, extreme schommelingen in het gewicht kunnen op den duur problemen geven van de stoma en de verzorging ervan.
- Indien u voor de operatie bent afgevallen: gebruik een voeding met een verhoogde maaltijdfrequentie om het aanbod aan essentiële voedingsstoffen te verhogen. Aansterken en gewichtstoename door opbouw van spiermassa is wenselijk.
- Het gebruik van de warme maaltijd tussen de middag kan het voordeel hebben dat u minder kans heeft op veel ontlasting in de nacht.
- Wees voorzichtig met voedingsmiddelen waarvan u uit ervaring weet dat u er veel last van krijgt. Echter, u kunt wel weer voedingsmiddelen uitproberen.
Vastheid van de ontlasting
Bij de vastheid van de ontlasting spelen vocht en voedingsvezels een belangrijke rol.
Gebruik voldoende vocht
Drink 1,5-2 liter vocht verdeeld over de dag. Deze hoeveelheid komt overeen met de inhoud van 12-16 kopjes. Onder vocht wordt niet alleen koffie, thee, melk of (mineraal-) water verstaan, maar bijvoorbeeld ook soep, yoghurt, pap of vla.
Gebruik voldoende voedingsvezels
Voedingsvezel heeft de eigenschap om water op te nemen en vast te houden, waardoor de ontlasting een goede vastheid krijgt. Voedingsvezels in de voeding komen voor in 2 verschillende soorten: oplosbare vezels en onoplosbare vezels. De oplosbare vezels zitten vooral in groente, fruit en peulvruchten. Onoplosbare vezels zitten voornamelijk in volkorengraanproducten, met name in tarwe.
Gasvorming, geurvorming en verkleuring van de ontlasting
Gas- en geurvorming zijn niet helemaal te voorkomen. Het is een normaal gevolg van de spijsvertering. Het gebruik van de hieronder vermelde producten, hoeft u niet te vermijden, maar houdt er rekening mee dat het mogelijk is dat gasvorming, geurvorming en/of verkleuring optreedt. De mate waarin dit gebeurt kan per persoon verschillen.
Gasvorming
- Koolsoorten, zoals rode kool, witte kool, savooienkool
- Spruiten
- Prei
- Paprika
- Uien en knoflook
- Peulvruchten, zoals bruine bonen, erwten, linzen en kapucijners
- Koolzuurhoudende dranken en bier
De lucht die vaak ongemerkt wordt ingeslikt tijdens het eten komt voor een deel in het stomazakje terecht. Het is van belang om rustig te eten, zodat er minder kans is op het inslikken van lucht. Ook bij het kauwen van kauwgom en bij het roken wordt vaak ongemerkt lucht ingeslikt.
Geurvorming
- Koolsoorten, vooral als ze lang gekookt zijn
- Prei
- Uien en knoflook
- Peulvruchten
- Vis
- Eieren
- Vitamine B tabletten
Zure melkproducten (zoals yoghurt en karnemelk) kunnen een overmatige geur tegengaan.
Verkleuring
- Spinazie, andijvie en boerenkool
- Rode bieten
- IJzerpreparaten
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Dietetiek via 088 125 00 00 of stuur een e-mail naar dietetiek@adrz.nl.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.