Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over voedselprovocatie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Bij een voedselprovocatie onderzoeken wij of uw kind allergisch is voor bepaalde voedingsmiddelen. In deze folder leest u meer over het doel en het verloop van de test en de voorbereidingen die daarvoor nodig zijn. Wij willen u vragen de informatie zorgvuldig te lezen, zodat wij u en uw kind zo goed mogelijk kunnen helpen.

Wat is allergie?

Bij een allergie reageert het afweersysteem op een onschadelijke stof, zoals stuifmeel, huidschilfers of voedingsmiddelen. Dit geeft allergische klachten. Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem allergische antistoffen aan die specifiek reageren met bepaalde eiwitten in voeding. Deze allergische antistoffen noemen we ook wel allergenen. Ze kunnen bij inname van voeding acuut (binnen maximaal twee uur) stoffen vrijmaken in huid, luchtwegen en maagdarmkanaal. Dit kan klachten geven als:

  • galbulten
  • zwellingen
  • dichte keel
  • kortademigheid
  • misselijkheid en braken
  • bewustzijnsverlies of bewustzijnsveranderingen (wegraking)

Bloedonderzoek of huidtest

Met bloedonderzoek of huidtesten kunnen we allergische afweerstoffen aantonen. Als een

huidtest of bloedonderzoek met bijvoorbeeld pinda positief is, dan zien wij allergische afweerstoffen tegen pinda-allergenen. Een positieve allergie test betekent niet altijd dat uw kind allergisch is. We spreken van een allergie als uw kind meerdere keren na het eten van pinda’s of producten met pinda allergische klachten krijgt en een positieve allergie test heeft. Pas dan is er duidelijk een pinda-allergie en is verder onderzoek meestal niet nodig.

Provocatietest

Een reden om een provocatietest te doen is bijvoorbeeld:

  • Het verhaal van u/uw kind komt niet overeen met de uitslag van de allergietest.
  • Het is niet duidelijk welk ingrediënt de klachten veroorzaakt.
  • Om vast te stellen bij welke hoeveelheid uw kind allergische klachten krijgt.
  • Nagaan of uw kind over een allergie heen is gegroeid.
  • Wanneer vermoed wordt dat uw kind intolerant is (niet-allergisch voedselovergevoelig).
  • Om de aard van de allergische reactie vast te stellen.

Voorbereiding

  • Drie dagen voor de provocatie moet uw kind stoppen met antihistaminica. Neussprays, oogdruppels, medicatie voor astma en zalven voor eczeem mag uw kind blijven gebruiken.
  • Uw kind mag ‘s ochtends zeer licht ontbijten.

Voordat wij de test afnemen, vragen wij u of uw kind klachten heeft en meten wij de bloeddruk en pols en kijkt de arts of verpleegkundig specialist uw kind lichamelijk na.

De meest gebruikte antihistaminica zijn:

  • Aerius/Desloratadine
  • Xyzal/Levocetrizine
  • Zytrec/Cetirizine
  • Fenistil
  • Promethazine
  • Telfast/Fexofenadine

Wanneer kan de test niet doorgaan?
Bij ziekte of allergische klachten op het moment van de provocatie, is er een grotere kans op ernstigere reacties. Bovendien is het mogelijk dat wij de uitslag dan niet goed kunnen beoordelen. Daarom kan de test niet doorgaan als uw kind:

  • voorafgaand aan de test ziek is (bijvoorbeeld koorts, diarree, verkoudheid) of antibiotica gebruikt.
  • forse allergische klachten heeft (bijvoorbeeld forse hooikoorts klachten, urticaria of astma heeft).
  • regelmatig Ventolin (salbutamol} heeft gebruikt in de dagen voorafgaand aan de test.
  • vooraf klachten heeft die ook kunnen ontstaan tijdens de test (bijvoorbeeld buikpijn, hoofdpijn, huiduitslag).
  • een actieve long- of hartziekte heeft (bijvoorbeeld pijn op de borst of kortademig bij inspanning).

Belangrijk: neem op tijd contact op als u denkt dat de test niet door kan gaan. Mocht u twijfelen over de klachten bij uw kind of vragen hebben, belt u dan een dag van tevoren met de polikliniek. In overleg laten we de test doorgaan of spreken we een andere datum af.

Verloop van de test

Bij een provocatie test neemt uw kind in meestal 4 tot 8 stappen iedere 20 – 30 minuten een steeds toenemende hoeveelheid van het verdachte voedingsmiddel in. Tijdens de provocatie mag uw kind alleen water of thee drinken.

Veiligheid
Uw kind kan forse allergische reacties krijgen. Daarom is de test alleen veilig als deze in een ziekenhuis met gekwalificeerd personeel plaatsvindt. Een acute allergische reactie is goed te behandelen met noodmedicatie. Krijgt uw kind klachten tijdens de test, geef dit dan direct door aan het aanwezige personeel. De arts bespreekt met u of de provocatie door kan gaan en of uw kind medicatie nodig heeft. Als uw kind een uur na de laatste stap van de test geen klachten heeft, mag u naar huis.

Open en dubbelblinde en provocatie
Open provocatie: uw kind krijgt de verdachte allergeen te eten of te drinken. Uw kind krijgt het verdachte voedingsmiddel zo puur mogelijk. Met bijvoorbeeld vis of garnaal kunnen wij alleen open provocaties doen.

Dubbelblinde provocatie: een provocatie waarbij uw kind twee keer iets te eten of te drinken krijgt, op twee verschillende dagen met ten minste een week ertussen.

Verstopt
Het verdachte allergeen wordt verstopt in bijvoorbeeld een koekje of een drankje. De ene keer krijgt uw kind bijvoorbeeld het koekje met pinda (met allergeen). De andere keer een koekje met een pindasmaak (placebo: zonder allergeen). Uw kind en de arts weten niet wanneer uw kind het koekje met pinda krijgt. De koekjes en drankjes zijn zo gemaakt dat uw kind het verschil niet kan proeven, ruiken of zien.

Uitslag

U hoort de uitslag van de arts die de test heeft aangevraagd.

Geen klachten na de provocatie
Als na een open of dubbelblinde provocatie geen klachten zijn opgetreden, mag uw kind het voedingsmiddel thuis meestal weer gewoon eten.

Allergische klachten na de provocatie
Als uw kind duidelijk allergische klachten heeft gekregen na het eten of drinken van het voedingsmiddel, dan moet uw kind dit voedingsmiddel vermijden. Daarnaast moet uw kind noodmedicatie bij zich dragen, zoals een adrenaline auto-injector, mocht hij toch per ongeluk het voedingsmiddel binnenkrijgen. De arts en diëtist kunnen u en uw kind begeleiden bij het aanpassen van de dagelijkse voeding.

Geen definitieve uitslag
Het is soms lastig om een provocatie goed te kunnen beoordelen. Het lukt niet altijd om een definitieve uitslag te geven.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u bellen naar de Kinderafdeling via 088 125 43 25 of stuur een e-mail naar: kindergeneeskunde.allergie@adrz.nl.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.

Deze brochure is grotendeels overgenomen van de brochure van de dienst kinderallergologie EMCR (Rotterdam). *provocatietest : voorlichting ouders* Adrz is onderdeel van het Erasmus MC sinds 2015.