Adrz

Algemeen

Acute opname

Wanneer u plotseling (acuut) wordt opgenomen in het ziekenhuis, komt u terecht op de Acute Opname Afdeling (AOA). Een opname op de AOA duurt maximaal 48 uur. In deze tijd proberen de artsen een diagnose te stellen en wordt indien mogelijk de behandeling gestart. Na maximaal 48 uur wordt u uit het ziekenhuis ontslagen of overgeplaatst naar een reguliere verpleegafdeling.

Wanneer u wordt opgenomen op de AOA, heeft u zich vaak thuis niet kunnen voorbereiden op uw opname. Vraag daarom een familielid of vriend de volgende spullen voor u mee te nemen:

  • een geldig legitimatiebewijs
  • uw zorgpas
  • medicijnen (indien nodig)
  • dieetvoorschriften (indien nodig)
  • toiletartikelen
  • nachtkleding
  • ondergoed
  • ochtendjas
  • pantoffels
  • leesmateriaal, tablet en/of mp3-speler

Kostbare spullen, zoals sieraden, kunnen beter thuisblijven.

Meer informatie vindt u op de pagina van de AOA

Kom nuchter naar uw operatie

Bij operaties is het belangrijk dat u op het moment van de ingreep nuchter bent. Dit betekent dat u een aantal uur voor de ingreep niet mag eten en drinken. Hoeveel uur dit is, verschilt per operatie. U krijgt van tevoren informatie over uw specifieke situatie van het Opnameplein of van de polikliniek waar u onder behandeling bent.

Twijfelt u of u wel of niet nuchter naar het ziekenhuis moet komen? Neem dan contact op met het Opnameplein of met de polikliniek van uw behandelend specialist.

Leren en werken bij Adrz

Kom jij ons team versterken? Bij Adrz doen gepassioneerde medewerkers, medisch specialisten en stagiairs elke dag hun uiterste best om de zorg voor de patiënten continu te verbeteren. De open dag van Adrz is een prima gelegenheid om met ons kennis te maken. Je werkt bij ons in een werkomgeving met de nieuwste technologieën en behandelmethoden. We werken continu aan vernieuwing. Ben je enthousiast over werken bij Adrz? Kom dan naar de open dag of neem een kijkje op onze Werken bij Adrz website.

Maak kennis met onze samenwerkingsverbanden

Maak tijdens de open dag kennis met onze samenwerkingsverbanden. Kom langs bij de stand en zij vertellen je over de verschillende zorgonderdelen, de samenwerking met Adrz en hoe het is om te leren én werken in de branche.

Emergis

Emergis is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg.
Jaarlijks behandelen zij circa 13.000 mensen met uiteenlopende problemen: psychiatrische stoornissen, verslaving, problemen op het gebied van wonen en werken, veiligheid, huiselijk geweld. Kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen.

Witte Kruis

Witte Kruis is de grootste ambulancehulpverleningsdienst van Nederland. De hulpverleningsdienst is tot het uiterste gedreven om de kansen op een betere gezondheid, veiligheid en kwaliteit van leven te vergroten.

Revant

Een ziekte, ongeval of aangeboren aandoening kan leiden tot een leven met een beperking. Samen met de revalidant werken wij professioneel, interdisciplinair en met toewijding aan eigen regie en zelfstandigheid. Afgestemd op de persoonlijke situatie en volgens de nieuwste inzichten. Revant is het expertisecentrum voor medisch specialistische revalidatie in West-Brabant en Zeeland.

Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI)

Bij het ZRTI bieden zij mensen met kanker hoogwaardige radiotherapie (bestraling) en persoonlijke aandacht in een aangename omgeving.

Voor de kids

Kom met je knuffel naar de gipskamer. Dan laten we je zien hoe we een arm of been van jouw knuffel in het gips zetten. En vergeet de ballonnenclown niet! Hij maakt in een handomdraai de leukste figuren. Een vlinder of spider man, wat laat jij schminken op je gezicht?

De open dag van Adrz is een feestelijke dag. Er is van alles te doen en te beleven. Natuurlijk kom je niet graag in het ziekenhuis, maar op zaterdag 28 oktober 2023 maken we er een klein feestje van. Kom je ook?

Programma open dag 2023

Een bomvol programma, leuk voor jong en oud! Jij komt toch ook?

Acute Opname Afdeling

Wat gebeurt er eigenlijk allemaal op deze afdeling, waar we alle patiënten opvangen, die plotseling worden opgenomen?

Beeldvormende Technieken

Kom even in een CT-scan liggen of op de tafel bij de Röntgenafdeling, om te ervaren hoe dat voelt. Natuurlijk is de radioloog aanwezig om uitleg te geven. Volg de rondleiding bij de Röntgenafdeling en Nucleaire Geneeskunde.

Cardiologie

Wat gebeurd er allemaal als je opgenomen wordt op de afdeling Cardiologie? Hoe wordt een hartkatheterisatie uitgevoerd en wordt een pacemaker geplaatst?

Catering

Lukt het jou om het parcours op te gaan en zo snel mogelijk eten bij de patiënt te brengen?

Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA)

Bij de kraam van de CSA krijg je een korte uitleg over het werkproces en laten zij verschillende instrumenten en sets zien en hoe deze verpakt worden. Kinderen kunnen een zakje snoep in een laminaat zakje sealen op de manier hoe dit op de CSA gedaan wordt.

Diagnovum

Altijd al willen weten hoe de bloedafname in de buitendienst gaat, kom naar de informatiekraam van Diagnovum

Donatiecoördinatoren

Kom luisteren naar het verhaal van 2 ervaringsdeskundigen: een nabestaande van een orgaandonor en een ontvanger van een darm, lever en alvleesklier. Hoe hebben zij dit beleefd? Vraag ze gerust het hemd van het lijf. En waarom is het van belang om van elkaar te weten met welke keuze je in het Donorregister staat? In onze kraam liggen gesprekskaarten met tips hoe je deze gesprekken luchtig thuis kunt voeren. Mocht je je afvragen welke organen en weefsels je eigenlijk kunt doneren en hoe zo’n procedure gaat? Wij vertellen je er graag over.

Ergotherapie

Kom kennis maken met de obesitasrolstoel.

Fysiotherapie

Leg een parcours af met een rollator, looprek op of krukken. Onderweg gooi je balletjes om punten te scoren. Daarnaast kunt u 3 testen doen zoals de handknijptest, de sit-up-and-stand-test en de balanstest.

Gipskamer

Een zieke knuffel of pop? Kinderen kunnen met hun stoffen vriendjes naar het poppen- en knuffelspreekuur op de Gipskamer. Daar gipsen we armen, benen of pootjes met een lach.

Laboratorium

Het lab organiseert diverse activiteiten zoals een een puzzel waarbij je aan de hand van informatie op posters die ophangen vragen beantwoordt over het laboratorium. Maak kans op een leuke prijs. Daarnaast kan je de juiste hoeveelheid buisjes raden (vaas vol met lege buisjes) waarbij er voor de winnaar een prijs is. Je kan leren bloedprikken op een oefen arm of voor de kinderen op de grote beer en ga je met de microscoop een bloedbeeld bekijken. Het laboratorium is onlangs vernieuwd en in kleine groepjes leiden we je rond en geven we je uitleg over de nieuwe apparatuur.

Longgeneeskunde

Ga de strijd aan op het parcours met behulp van blazen door een rietje en ervaar hoe benauwdheid aanvoelt.

Logopedie

Durf je onze tongbrekers aan? Ontdek hoe wij taal-, spraak-, stem- en slikstoornissen bij volwassenen onderzoeken en behandelen.

Moeder & Kind centrum

Bezichtig een deel van de Kinderafdeling en stel bij de stand al je vragen over het Moeder & Kind centrum.

Neurologie

Maak kennis met de afdeling door mee te doen aan het breinspel en krijg meer info over een beroerte en de ziekte MS.

Personeel, Organisatie en Opleidingen

Interesse in werken en leren bij Adrz? Ga naar de stand, we informeren je graag!

Reumatologie

Laat een gewrichtsecho maken van je hand of pols of onderga een nagelriemonderzoek.

Spoedeisende Hulp

Er is iemand gevallen met de motor, beleef de hectiek op deze afdeling en ontdek hoe veelzijdig het werk hier is! Weet jij alle opdrachten te voltooien tijdens de puzzeltocht?

Scopie behandelafdeling

Beleef de hectiek op deze afdeling en ontdek hoe veelzijdig het werk hier is!

Technische dienst

De technische dienst neemt je mee door het ziekenhuis tijdens een rondleiding.Start tijden: 10.30 uur | 11.30 uur | 12.30 uur | 13.30 uur. Verzamelen bij de infostand in de centrale hal. Verzamelen bij de infostand in de hal

Zeeuwse Zorgcoalitie

In Zeeland werken we samen aan het gezond houden van (de zorg in) onze provincie. Adrz is onderdeel van de Zeeuwse Zorg Coalitie. Wil je meer weten? Loop dan langs en stel je vragen.

Programma

13.15 – 13.25 Inloop
13.25 – 13.30 Opening
Mevr. J. Kuiper-Schiebaan, verpleegkundig manager sector chronische zorg, Adrz
13.30 – 13.55 Wat houdt prostaatkanker in?
Drs. J.J.P. Jaspars, uroloog Adrz
13.55 – 14.15 Samenwerking  in het Anser netwerk
Mevr. dr. J.P. de Graaf, directeur Anser netwerk a.i., Erasmus MC Rotterdam
14.15 – 14.40 Radiotherapeutische mogelijkheden: wat is nieuw?
Mevr. dr. V.L.M.A. Coen, radiotherapeut, ZRTI
14.40 – 15.05 Hormonale en chemotherapie bij prostaatkanker
Mevr. drs. K. Hoeben, oncoloog, Adrz
15.05 – 15.30 Pauze
15.30 – 15.55 Robot-geassisteerde laparoscopische prostatectomie bij prostaatkanker
Mevr. dr. M. Gan, uroloog, Maasstad Ziekenhuis Rotterdam
15.55 – 16.20 Nucleaire geneeskunde en prostaatkanker: wat is nieuw?
Drs. M.J.A. Verhaegen, nucleair geneeskundige, Adrz
16.20 – 16.45 De rol van hyperbare zuurstof bij late stralingsschade
Drs. A. van den Brink, arts hyperbare geneeskunde, Medisch Centrum Hyperbare Zuurstoftherapie Goes
 16.45 – 17.15 Afsluitingsdrankje

Actualiteiten Cliëntenraad

Over allerlei zaken adviseren, dat bestrijkt een breed terrein en een grote verscheidenheid aan onderwerpen. De cliëntenraad (CR) geeft een aantal voorbeelden.

Aanmeldzuilen

Bij Adrz Vlissingen zijn bij de herinrichting van het ziekenhuis aanmeldzuilen ingevoerd. Niet meer melden bij de receptie, maar met een identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil. Het systeem kende veel kinderziekten en het blijft lastig dat er in Vlissingen tweemaal aangemeld moet worden. Vrijwilligers zijn onmisbaar voor begeleiding. Er is voor gekozen ook in Goes aanmeldzuilen te plaatsen; wel een ander systeem dan in Vlissingen.

De Cliëntenraad (CR) was in de gelegenheid te adviseren over de inrichting van de aanmeldzuilen, om aanwijzingen en teksten te beoordelen en tenslotte het systeem uit te proberen. Er is vooral gelet op duidelijkheid van de aanwijzingen en het gebruiksgemak.  Het is even wennen, maar het systeem werkt goed. Aanmelden bij de receptie is vrijwel niet meer nodig en er wordt een dagticket geprint met informatie over de afspraak en de route naar de wachtkamer. De aanmelding wordt meteen digitaal doorgegeven aan de medewerkers, zodat bekend is dat de patiënt is gearriveerd.

Coronavirus (COVID-19)

Vanaf maart 2020 eiste de coronapandemie een groot deel van de aandacht op. Het ziekenhuis werd als het ware op zijn kop gezet; een uitgebreide aanmeldprocedure, looproutes, mondkapjes, geen begeleider mee. Tijdens de eerste coronagolf moest een aanzienlijk deel van de normale zorg op een lager pitje worden gezet. Buiten het ziekenhuis in Goes werd een tweede bloedpriklocatie ingericht, naast een teststraat van de GGD. In december 2020 werden tijdens de tweede golf planbare operaties eveneens uitgesteld, opdat medewerkers vrij gemaakt konden worden voor de crisiszorg.

Door een en ander liepen de wachttijden fors op. Er is een inhaalslag gemaakt door de Afspraakcentrale gedurende enkele weken ’s middags niet telefonisch bereikbaar te laten zijn. Om te voorkomen dat, ondanks duidelijke regels, teveel bezoekers en begeleiders in het ziekenhuis komen, is een regeling voor het melden van bezoek (boek een bezoek) ingevoerd. Elk nadeel heeft zijn voordeel: het aantal telefonische consulten steeg enorm en een aantal specialisten begon als proef met beeldbellen. Het is de bedoeling dat dit ziekenhuisbreed wordt ingevoerd. De CR vindt dat een goede ontwikkeling.

De CR wordt op de hoogte gehouden van de gang van zaken en maatregelen in het ziekenhuis, onder meer door informatie vanuit het crisisteam. De raad staat op het standpunt dat in deze bijzondere situatie de normale inspraakprocedures even aan de kant moeten staan. Wel wordt erop gelet dat maatregelen zo min mogelijk (extra) belastend zijn voor de patiënten. Per patiënt zijn per bezoekmoment maximaal twee bezoekers toegestaan.

Medicatievoorziening

Al enkele jaren pleit de CR voor verbetering van medicatieverstrekking bij vertrek uit het ziekenhuis buiten de reguliere werkuren. Ofwel wanneer apotheken en huisartspraktijken zijn gesloten. Het ziekenhuis mag volgens bestaande afspraken geen medicatie meegeven, ook niet om de eerste korte periode te overbruggen. Voor de patiënten en hun mantelzorgers levert dit een hoop onnodig gedoe op.

De CR vindt dat een ergerlijke situatie. Die kan worden opgelost door inrichting van een farmaceutisch steunpunt in het ziekenhuis, om te zorgen voor een patiëntgerichte medicatieverstrekking. Er moeten dan wel goede afspraken gemaakt worden met apothekers en vooral de apotheekhoudende huisartsen, waarvan Zeeland er veel telt. De CR stelt dat patiëntvriendelijkheid voorop moet staan. Het lijkt erop dat een doorbraak in zicht is en dat een akkoord kan worden bereikt over inrichting van een klinische apotheek in het ziekenhuis, locatie Goes.

Naamgeving afdelingen

Het is velen een doorn in het oog, de naamgeving en bewegwijzering in locatie Goes. In het Adrz Vlissingen is ervoor gekozen de afdelingen de namen van Zeeuwse regio’s en deltawateren te geven. Daar ga je naar Saeftinghe of Veerse Meer. In Goes is er ooit voor gekozen om verpleegafdelingen met een letter aan te duiden. Waarom is niet te achterhalen. Volgens de CR is geen sprake van logische benaming. Bij afdeling C verwacht je Cardiologie. Niks is minder waar, Cardiologie is afdeling L. Zo is Longgeneeskunde afdeling D, Oncologie afdeling G, Neurologie en Geriatrie E, enzovoorts. Daar is geen chocola van te maken.

Bij de raad van bestuur is een ongevraagd advies ingediend om de benaming te veranderen en wel zodanig dat patiënten en bezoekers niet meer hoeven te puzzelen. Die heeft toegezegd zowel naamgeving als bewegwijzering (in als om het ziekenhuis) aan te pakken. Er wordt een plan gemaakt. Door het uitbreken van de coronapandemie is de uitvoering opgeschort. Jammer, maar wat in het vat zit …

Parkeren locatie Goes

Op verzoek van de CR is overlegd over mogelijkheden om meer parkeerplaatsen te verwezenlijken op de locatie Goes. Daar is regelmatig sprake van filevorming en tekort aan plaatsen. Verschillende mogelijkheden zijn besproken. Bij het zoeken naar ruimte moet rekening worden gehouden met mogelijke bouwactiviteiten op de locatie. In de loop van 2021 wordt daarover meer duidelijkheid verwacht.

Op verzoek van de raad is aan adviesbureau Juust uit Kapelle opdracht gegeven de (on)mogelijkheden voor het scheppen van meer parkeerruimte te onderzoeken. Het advies wordt begin 2021 verwacht. Dan moet blijken of er op redelijk korte termijn verbetering mogelijk is.

Een ander verkeersprobleem dat aangepakt moet worden, is de situatie op het kruispunt van het Adrz met de ’s Gravenpolderseweg. Met name tijdens de spitsuren ’s morgens en einde middag is sprake van wachten en aanschuiven. Bovendien is de oversteek voor fietsers en voetgangers onduidelijk en gevaarlijk. De CR vindt dat het in het bijzonder aan de gemeente Goes is om deze ongewenste situatie zo spoedig mogelijk aan te pakken.

Patiëntpanel

Tot groot genoegen van de CR is in de tweede helft van 2020 het digitale patiëntenpanel van Adrz van start gegaan. Over de opzet is advies gevraagd aan bureau Newcom, dat ervaring heeft met panels in andere ziekenhuizen. Uitgangspunt is dat mensen meer inbreng krijgen in de voor patiënten belangrijke onderwerpen die spelen in Adrz.

Bij een eerste werving meldden zich ruim 170 deelnemers aan; streven is tenminste 200 panelleden. De gemiddelde leeftijd is 63 jaar en 60 procent is vrouw. De deelnemers wonen verspreid over de regio Midden- en Noord-Zeeland. Er kunnen zich continu nieuwe deelnemers aanmelden. Daar zijn de deelnemersvoorwaarden en een aanmeldformulier te vinden. De panelleden worden een aantal keren per jaar benaderd over een actueel onderwerp dat speelt in Adrz. Invullen van de vragenlijst staat elke ronde vrij.

Het wordt geen eenrichtingsverkeer; elk onderzoek wordt terug gekoppeld naar de panelleden en er wordt gevraagd over welke onderwerpen de panelleden graag een mening willen geven. De eerste vragenronde ging over de communicatie en de aanpak van de eerste coronagolf in het ziekenhuis. De resultaten zijn gedeeld met het crisisteam van Adrz en uiteraard de deelnemers.

Patiëntportaal

Adrz beschikt over een digitaal patiëntportaal. Via Mijn Adrz kan elke patiënt zijn persoonlijke dossier inzien. De belangstelling van patiënten voor deze informatiebron is bemoedigend. Nochtans blijkt in de praktijk dat veel mensen onbekend zijn met het portaal en dat is jammer. Immers, het biedt veel informatie over persoonlijke medische onderwerpen, van nieuwe en oude afspraken tot uitslagen laboratorium en beeldvormende technieken. De CR hoopt van harte dat via mond-tot-mond reclame het aantal bezoekers van het portaal snel toeneemt.

Rookvrij

De CR heeft tweemaal in een ongevraagd advies gevraagd om invoering van een geheel rookvrij ziekenhuis. Dus zowel binnen als buiten en van toepassing op iedereen die zich op een locatie van het ziekenhuis bevindt. De raad is van mening dat in en om een instelling die zich inzet voor gezondheidszorg, roken taboe moet zijn. Dat roken de gezondheid ernstig schaadt behoeft geen betoog.

Van belang is daarbij wel dat de andere zorginstellingen in de buurt, Emergis en Revant, eenzelfde koers varen. Maar Adrz heeft sowieso een eigen verantwoordelijkheid. De raad van bestuur zegde een visie toe. Die is er in 2020 niet gekomen. De CR heeft met klem aangedrongen om nu eindelijk de knoop door te hakken. Onderkend wordt dat handhaving lastig, het ziekenhuis moet niet voor politieagent of boa spelen. Maar een rookvrij ziekenhuis is een duidelijk signaal, ook aan mensen die denken dat roken de gezondheid niet schaadt.

Toekomst ziekenhuis

De CR staat positief tegenover de strategische visie Samen Zeeland, die het Adrz voor de toekomstige zorg in de provincie opgesteld heeft. Die brengt komende jaren voor de inwoners van Zeeland veranderingen met zich mee. De raad omarmt de vier uitgangspunten: zorg dichtbij waar mogelijk; zorg centraal waar nodig; midden in de maatschappij; gastvrij en betrouwbaar. Het betekent in de praktijk onder meer concentratie van voorzieningen, zoals voor acute en complexe zorg. Maar tegelijk ook het opzetten van een aantal regionale gezondheidscentra. Op Schouwen-Duiveland moet het eerste gezondheidscentrum tot stand komen.

Aan keuzes zijn onvermijdelijk. Die zullen niet overal positief landen. Daarvan is de CR zich zeker bewust. Maar toekomstige ontwikkelingen laten geen ruimte voor stilstand. De zorgvraag neemt jaarlijks toe. Dat komt onder meer door de vergrijzing van de bevolking: en een krappe arbeidsmarkt. Er moet worden geconcentreerd en worden ingespeeld op nieuwe technologie, die zorg op afstand en thuis mogelijk maakt.

De CR beklemtoont dat het Adrz de uitdagingen niet alleen kan oppakken. Samenwerking met andere zorgaanbieders is noodzaak. Dat geldt voor de hele keten, van huisarts en thuiszorg, van verpleeghuis tot ziekenhuis. Van groot belang is ook dat patiënten in staat moeten zijn om te gaan met de nieuwe technologieën; voor de groep die dat niet kan of wil zullen maatregelen nodig zijn.

Vastgoedvisie

Adrz ontwikkelt een vastgoedvisie. Belangrijk onderdeel daarvan is waar en hoe straks welke zorg wordt verleend. De centrale locatie in Goes is in 1987 in gebruik genomen. Het is een ouder gebouw, dat veel onderhoud vergt en een niet altijd doelmatige indeling heeft. Nieuwe ontwikkelingen zijn moeilijk inpasbaar. Kortom, er moet verbouwd of geheel vernieuwd worden. In 2021 zal een keus gemaakt moeten worden: verbouw van het huidige complex of complete nieuwbouw. De CR is voorstander van een nieuw, in etappes te bouwen, ziekenhuis achter de huidige locatie. Het gaat om een miljoeneninvestering en daarvoor moet aandeelhouder Erasmus MC goedkeuring geven. Toegezegd is dat de CR bij de ontwikkeling van een plan betrokken zal worden.

Zeeuwse Zorg Coalitie

Op initiatief van verzekeraar CZ hebben de raden van bestuur van Adrz, Emergis, Svrz en ZorgSaam de Zeeuwse Zorg Coalitie (ZZC) gevormd (de zogenoemde kerngroep). Inmiddels zijn daarbij ook vertegenwoordigers betrokken van provincie, gemeenten, huisartsen, gehandicaptenzorg en jeugdzorg. De Nederlandse zorgautoriteit kijkt mee. Doel is door samenwerking de toekomstige zorg in Zeeland veilig te stellen, dus ook goed bereikbaar voor de inwoners. Er is uit verschillende subsidiepotten geld beschikbaar voor het opzetten van een projectorganisatie.

De vier cliëntenraden van de kerngroep deelnemers hebben een gezamenlijk overleg gevormd om de ontwikkelingen – die zich niet in het openbaar afspelen – zo goed mogelijk te volgen. Immers, de belangen van de Zeeuwse inwoners zijn in het geding. Gevraagd is om te zorgen voor tijdige inspraak en medezeggenschap, dat wil zeggen: vanaf een moment dat het er nog toe doet.

Daarop is tot nu toe terughoudend gereageerd; de coalitiepartners vragen zich af in hoeverre de cliëntenraden voldoende representatief zijn voor de bevolking. De discussie hierover loopt nog. De vier raden staan op het standpunt dat zij door hun samenstelling en kennis heel goed de belangen van de Zeeuwen kunnen behartigen en prima weten wat er speelt onder de inwoners. De CR Adrz vindt dat projecten en plannen in elk geval onderworpen moeten zijn aan een patiënt effectrapportage. Ook moet voldaan worden aan de regels voor advisering en instemming die in de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen staan.