Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Echo

Echo’s tijdens de zwangerschap

In Adrz kunnen we verschillende echo’s doen tijdens de zwangerschap – ook als de zwangere niet onder controle is bij de gynaecoloog. Tijdens een echo bekijken we het kindje in de buik via geluidsgolven. Zo kunnen we onder andere de groei bijhouden. Ons team heeft veel ervaring met het maken van zwangerschapsecho’s en onze wachttijden zijn kort. Bij spoed kunt u als ouders altijd dezelfde dag terecht. We werken met een kleine, vaste groep collega’s, zodat u altijd een vertrouwd gezicht ziet.

Vitaliteitsecho: 7-8 weken

De eerste afspraak bij de verloskundige vindt vaak plaats bij 7-8 weken zwangerschap. Tijdens deze afspraak maken we de ‘vitaliteitsecho’. Tijdens deze echo bekijken we of het hartje klopt, of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of er sprake is van één of meerdere kindjes.

Termijnecho: 10-12 weken

Tussen de 10 en 12 weken van de zwangerschap is het kindje in de buik het nauwkeurigst op te meten. Daarom maken we in deze periode een echo om de uitgerekende datum vast te stellen. Dit noemen we de ‘termijnecho’.

Groeiecho: 32 en 36 weken

Sommige zwangeren komen in aanmerking voor groeiecho’s. Bijvoorbeeld als zij onder controle staan bij de gynaecoloog. Tijdens de groeiecho’s controleren we de groei van het kindje: we meten de omtrek van het hoofd, de omtrek van de buik en de lengte van het bovenbeen. Ook bepalen we de hoeveelheid vruchtwater. Indien nodig worden soms aanvullende metingen gedaan. Groeiecho’s vinden plaats bij 32 en 36 weken zwangerschapsduur.

Lees meer over controles tijdens de zwangerschap

Het echo-onderzoek

U meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling radiologie. Op de afdeling radiologie haalt een doktersassistent(e) / laborant(e) u op uit de wachtkamer. Voordat het onderzoek begint, legt hij / zij u uit wat er gaat gebeuren. Uiteraard kunt u altijd vragen stellen als u iets niet begrijpt.
Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Er wordt een gel op het te onderzoeken lichaamsdeel aangebracht. Met behulp van een transducer (hulpmiddel waarmee de beelden worden gemaakt) wordt het te onderzoeken lichaamsdeel in beeld gebracht op het beeldscherm.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 10 – 15 minuten.

Uitslag van het onderzoek

De uitslag krijgt u van uw behandelende arts.

Verhinderd

Kunt u niet naar het onderzoek komen, wilt u dit dan tenminste 24 uur voor het onderzoek melden bij de afdeling radiologie. In uw plaats kunnen we dan een andere patiënt helpen.