Deze folder geeft u informatie over hepatitis C. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

U heeft onlangs gehoord dat u hepatitis heeft en u bent voor behandeling doorverwezen naar Adrz polikliniek Interne Geneeskunde. Hepatitis betekent ontsteking van de lever. Het woord hepatitis is afgeleid uit het Grieks. Hepar betekent lever en itis betekent ontsteking. Hepatitis C wordt veroorzaakt door het hepatitis C-virus

Wat is Hepatitis C?

Het hepatitis C-virus is in 1989 ontdekt. Sinds 1992 controleren bloedbanken het bloed en bloedproducten op aanwezigheid van het hepatitis C-virus. Mensen die voor die tijd een bloedtransfusie hebben gehad kunnen besmet zijn geraakt met het virus.
Tegenwoordig komt besmetting via bloedtransfusie in Nederland niet meer voor. Besmetting vindt vooral plaats via bloed-bloedcontact. De ziekte komt veel voor onder spuitende drugsgebruikers. Zij kunnen besmet raken door bijvoorbeeld gezamenlijk gebruik van injectienaalden. Hiv + mannen met co infectie Hepatitis C kunnen het virus ook door seksueel contact overbrengen.