Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over een besnijdenis (circumcisie). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Circumcisie

Bij een besnijdenis wordt de gehele, of een gedeelte van de voorhuid van de penis operatief verwijderd. Door vernauwing van de voorhuid kan de voorhuid niet meer over de eikel worden teruggeschoven, ook wel phymosis genoemd. Klachten die daardoor kunnen optreden zijn: moeilijkheden bij het plassen, pijn tijdens erectie en geslachtsgemeenschap, een ontsteking rond de eikel en dergelijke.

Het kan ook uw wens zijn dat uw zoon wordt besneden om religieuze redenen of omdat u het hygiënischer vindt. De behandelend arts bespreekt met u de reden, waarom voor uw zoon deze operatie gewenst is. Deze operatie wordt in Adrz niet om religieuze redenen uitgevoerd.

De dag van de behandeling

Voorbereiding

Het is belangrijk tevoren aan uw uroloog te melden dat u bloedverdunnende medicatie gebruikt. Deze moet u mogelijk stoppen, na de ingreep hoort u wanneer u weer kunt starten met deze medicatie. Zorg vooraf dat u een tube witte vaseline en steriele gazen in huis hebt.

De operatie

De operatie wordt meestal poliklinisch gedaan onder plaatselijke verdoving. Er wordt dan één injectie aan de basis van de penis gegeven. De hele penis kan op deze manier worden verdoofd. Bij kinderen en in uitzonderlijke gevallen wordt de operatie onder algehele verdoving (narcose) gedaan. De bedoeling van de operatie is om de voorhuid van de eikel los te maken. De voorhuid wordt geheel of gedeeltelijk verwijderd, waardoor de eikel na de operatie geheel of gedeeltelijk onbedekt blijft. De huid wordt gehecht met hechtingen die vanzelf oplossen. Hechtingen zitten in een krans rond de eikel.

Duur van de operatie

De operatie duurt ongeveer een half uur.

Na de operatie

Het is verstandig om het op de dag van de ingreep rustig aan te doen. Na één tot anderhalf uur raakt de verdoving uitgewerkt en komt het gevoel in de penis weer terug. U kunt dan wat pijnklachten hebben en mag hiervoor een Paracetamol innemen. Zorg dat u deze in huis heeft.

Het plassen kan de eerste keer een branderig gevoel geven. Dit verdwijnt bij doorplassen. Het gaasje dat ter bescherming na de ingreep is aangebracht kan verwijderd worden. Indien het verband of de onderbroek aan de wond vastzit, trek dit niet los maar week het los met water. Kort na de ingreep ziet de penis er gezwollen en blauw/rood uit. Dit verdwijnt in de loop van de week. Het is het beste om de penis omhoog te leggen, richting navel en de eerste dagen na de ingreep een strakke onderbroek te dragen.

De basisregel bij wondbehandeling is het schoon en droog houden van het wondgebied. Er kan gewoon gedoucht worden, maar het is niet verstandig de eerste week te zwemmen of te baden.

Als uw kind nog niet zindelijk is, is het noodzakelijk dat frequent de luier verschoond wordt. Indien u incontinentiemateriaal draagt is het ook noodzakelijk dit frequent te verschonen.

Op de plaats van de hechtingen ontstaan korstjes, die kunnen gaan schrijnen. De eerste twee tot drie dagen kunt u hier witte vaseline en een steriel gaasje op doen. Het korter zijn van de voorhuid heeft geen invloed op de seksuele beleving. Als de wond genezen is, is geslachtsgemeenschap weer mogelijk.

Vergoeding
Vraag bij uw ziektekostenverzekeraar na of u de behandeling vergoed krijgt.

Wat moet u doen bij problemen
Als u aanhoudende pijn of koorts heeft, neem dan contact op met de polikliniek Urologie via de receptie van het ziekenhuis (088 125 00 00). In spoedeisende gevallen kunt u ’s avonds, ‘s nachts en in het weekend contact opnemen met de spoedeisende hulp via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis in Goes (088 125 00 00).

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de poli Urologie via 088 125 00 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.