Deze folder geeft u informatie over bijzonder resistentemicro-organisme (BRMO). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Ongevoelig voor antibiotica

Iedereen draagt vele soorten bacteriën met zich mee, bijvoorbeeld op de huid, in de neus en in de darmen. Bijzonder resistente micro-organisme (BRMO) is een verzamelnaam voor bepaalde typen bacteriën die ongevoelig zijn voor de meest gebruikte antibiotica. In zorginstellingen is men extra alert op het voorkomen van besmettingen met een BRMO. Als er een infectie met een BRMO optreedt, zijn er nog maar enkele middelen werkzaam. Met deze middelen moet zuinig worden omgegaan, omdat de bacterie bij veelvuldig gebruik zelfs voor deze middelen resistent kan worden. Behandeling is dan moeilijk.

Besmettelijkheid BRMO

Iedereen kan drager worden van een BRMO, maar de meeste mensen worden hier niet ziek van. Besmetting is vooral risicovol voor mensen met een ernstig verminderde weerstand. Omdat in het ziekenhuis veel mensen met een verminderde weerstand dicht bij elkaar zijn, is hier de kans op een besmetting met een BRMO groter dan thuis. Besmetting vindt plaats van mens tot mens via handen, speeksel, slijm van de keel of neus, urine of ontlasting. Ook kan besmetting plaatsvinden via materialen, hulpmiddelen,druppels (niesen of hoesten) en stofdeeltjes in de lucht.