Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over bloed in ontlasting. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Uw arts heeft voor u een onderzoek aangevraagd waarmee kan worden aangetoond of er bloed in uw ontlasting zit. Voor het onderzoek moet u zelf thuis uw ontlasting opvangen. Hieronder volgt een instructie voor het verzamelen van de ontlasting. Deze instructie helpt u om de ontlasting zorgvuldig te verzamelen. Het is belangrijk dat u de instructies nauwkeurig leest en de aanwijzingen stipt opvolgt. Dit is nodig om een optimaal laboratoriumonderzoek te kunnen uitvoeren.

Voorbereiding

Dieet

Voor dit onderzoek zijn geen dieetbeperkingen. U mag eten zoals u gewend bent.

Medicijngebruik

U kunt uw medicijnen blijven innemen zoals u gewend bent.

Bloedverlies

Bepaalde vormen van bloedverlies kunnen de uitslag van het onderzoek beïnvloeden:

  • Aambeien: Als u last heeft van een bloedende aambei, stelt u het opvangen van de ontlasting een dag uit.
  • Menstruatie: Tijdens de menstruatie kan het onderzoek niet gedaan worden. Na de menstruatie wacht u nog drie dagen voordat u de ontlasting voor onderzoek gaat opvangen.

Tips voor een goede test

  • Er is maar een klein beetje ontlasting per buisje nodig. Overvulling van het buisje kan tot onjuiste resultaten leiden.
  • Open de ontlastingstest alleen door aan het groene dopje te draaien. De andere zijde is bestemd voor het
    laboratorium.

De ontlastingstest

Voor het opvangen van de ontlasting gebruikt u de bijgeleverde “Fecesvanger”. Zie voor de gebruiksaanwijzing de tekst op de fecesvanger.

Draai het dopje van het buisje. Aan het dopje zit een staafje met een geribbeld puntje (afbeelding 4).

Prik met het geribbelde puntje op vier verschillende plekken in uw ontlasting. Er hoeft maar een klein beetje ontlasting in het geribbelde puntje te zitten. Te veel ontlasting kan zorgen voor een onjuiste uitslag van het onderzoek (afbeelding 5).

Stop het staafje terug in het buisje en draai het meteen vast. Het staafje komt nu in het deel van het buisje dat gevuld is met vloeistof. Deze vloeistof kan hierdoor troebel worden. Dit is normaal (afbeelding 6).

U kunt nu het buisje naar het laboratorium van Adrz brengen samen met het aanvraagformulier, die u van uw arts heeft gekregen. Het is belangrijk dat u beide (dus buisje én formulier) meeneemt naar het laboratorium. Bewaar het verzamelbuisje in de koelkast totdat u het afgeeft.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar het laboratorium KCL via 088 125 45 80. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.